Last news in Fakti

15 Септември, 2020 11:35 2 322 11

Дистанционното обучение и изолацията водят до депресия при всеки трети ученик

  • изолация-
  • дистанционно обучение-
  • ученици-
  • депресия-
  • непоносимо-
  • изследване

Всеки пети ученик казва, че самоизолацията е непоносима

Дистанционното обучение и изолацията водят до депресия при всеки трети ученик - 1
Снимка: shutterstock

Режимът на самоизолация и дистанционното обучение заради пандемията от новия коронавирус са станали причина за неблагоприятни психически реакции у 80 на сто от децата и подрастващите в Русия, като при над 40 на сто от тях се наблюдава депресия, съобщи ТАСС.

Това сочат резултати от допитване на националния медицински изследователски център за детско здраве към руското министерство на здравеопазването. Онлайн допитването е проведено от 27 април до 26 май 2020 г. В него са участвали 29 779 ученици от пети до единадесети клас от 79 региона на Русия.

"При 83,8% от учениците се наблюдават неблагоприятни психически реакции на гранично ниво. Наличието на депресивни прояви може да се допусне при 42,4% от участниците в анкетата, астенични състояния - при 41,6%, обсесивно-компулсивни състояние - при 37,2 на сто, хиперкинетични реакции - при 29,2%, нарушения на съня - при 55,8%, главоболие - при 26,8%. Всеки пети ученик казва, че самоизолацията е непоносима", се посочва в изследването.

Основно средство за всекидневно ползване при децата е смартфонът. 73,1 на сто казват, че са използвали това устройство за дистанционно обучение. Почти половината от участниците в анкетата съобщават за увеличаване на времето за работа с компютър и други електронни устройства в периода на дистанционното обучение, а почти 60 на сто - за увеличаване на времето за изпълнения на задачите за домашна работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лекар

    14 0 Отговор
    Дистанцията и самозолацията отключват депресивни състояния при всеки.
  • 2 др Гей Билтс

    5 2 Отговор
    Няма значение, всички ще станат джендъри и без това, дали депресирани, няма значение.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Петър

    12 0 Отговор
    На мачове и протести по 10 000 човека може,а на училище по 100-200 деца не може.
  • 5 Бананова република

    7 0 Отговор
    Само главатаря на разбойниците депресия не го лови депресия, но куршумите са бързи, тъй че...
  • 6 Eleonora

    8 2 Отговор
    COPSY(Корона& психика)- изследването(проведено от уни- клиниката Хамбург- Еппендорф) също показва, че 71% от изследваните деца и юноши са били силно психически натоварени от карантината и цялата истерия около корона- вируса. Всяко 3- то дете показва увеличен риск за психически аномалии, преди корона- кризата е било всяко 5 дете. 54% страдат от силни раздразнения и агресия, 44% - от проблеми със съня. "Едно дълго отсъствие на фактори като контакт с приятели/общуване с връстници и редовното ходене на училище, които са и важни за едно добре структурурано ежедневие, оказва големи щети в/у когнитивното, емоционалното и социалното развитие на децата и юношите и оставя негативни следи, които още сега са видими, но и ще продължат да се проявяват още дълго след вдигането на корона- рестрикциите"- потвърждава и австрийското дружество за детска и юношеска психиатрия, психосоматика и психотерапия. Та, ако се повторят и потретят тези преувеличени корона- мерки, то се задава не само икономически спад, но и едно неограмотено и психически осакатено поколение...

    Коментиран от #11

  • 7 Лора

    1 0 Отговор
    Депресията, е от недобри взаимотношения между себеподобни, за съжаление го има и при малките, старите и те са още по зле, но познайте как мислят, че уж са, вече без депресия, напротив.. това е достатъчно..!
  • 8 Не бъдете отново лицемерни..!

    1 2 Отговор
    Със сложните думи Фройдови, поне аз няма да повярвам на нито една дума казана, един човек след като говори вече като специалист , дори за психиката на малките, той навсякъде ще бъде,, културен, дори и в Интернет пространството, много добре знаете, че тук по чувствителни хора най много им е засегната психиката, айде молим, нема нужда от чужди езици, нямам висше, но в доста теми мога да ви, оборя,, -.!
  • 9 Ха ха ха ха ха ха

    0 0 Отговор
    Ко речи???
    Депресия?
    При кого бе,при лешперите напомпани с рападжийска комплексарщина,простащина,марихуана и енергийни напитки.
    Ами антидепресивни задвратни шамари ще помогнат ли ?
    Дръпнете се малко настрана и си вижте
    изчадията.
    Нагли простаци още от малки.
    Пълна съдебна отговорност от 15 год.възраст!!!
    И гаранция няма да се сетят за депресия.
  • 10 Абсурдистанска реалност

    0 0 Отговор
    Ами бийте ги тогава
  • 11 Ха ха ха ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Eleonora":

    Задава се неграмотно поколение. Задава ???
    Елеонорченце,ти коя от розовите реалности обитаваш ?
    Неграмотното поколение захрани отдавна абсурдистан с ново поколение.
    Хайде като се събудиш ако не дзъбките,поне очичките поизмий,белким прогледнеш.