Last news in Fakti

5 Октомври, 2020 17:37 2 281 7

Дамската чанта е опасна за здравето

  • чанта-
  • дамска чанта-
  • опасно-
  • микроби-
  • бактерии

В чантата се крият множество опасни микроорганизми

Дамската чанта е опасна за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Дамската чанта и предметите в нея са идеалното място за натрупване и размножаване на патогени на опасни заболявания, предупреждава Михаил Лебедев, експерт в Центъра за молекулярна диагностика на Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор, в ефира на радио „Спутник“.

Аксесоарът, без който дамите не могат, е податлив на проникване на различни микроорганизми поради чести контакти с немити ръце, контакт с пода, пейки, маси и други мръсни повърхности. Важен рисков фактор е, че чантите много рядко се почистват или перат.

Според специалиста в чантата и предметите в нея най-често се срещат Ешерихия коли, вируси, причиняващи чревни инфекции, Стафилококус Ауреус, Стрептококи, ентерококи, хелминтни яйца, различни гъбички и дори акари. В същото време кожените чанти с гъбеста текстура осигуряват най-добрите условия за разпространение на патогени.

Вещите, които са постоянно в чантата, също могат да носят опасни патогени. Предметите в чантата, които носят най-голяма опасност за здравето, са крем за ръце, червило, пила за нокти и спирала, казва Лебедев. Също така - портфейл, ключове, мобилен телефон, гребен, химикалка, тетрадка, паспорт и други документи могат да бъдат източници на микроби в чантата.

Експертът призова да мием ръцете си, както и повърхността на чантата, особено на дъното, с антисептик, както и периодично почистване на вещите, които често носите със себе си. Той също така препоръчва да се закачва чантата на закачалка или специална кукичка, вместо да се поставя на пода, на седалка в обществения транспорт или пейка на автобусна спирка.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оффф

    6 0 Отговор
    Вече го четохме няколко пъти
  • 2 Аз дори не сядам на пейка

    8 0 Отговор
    Та камо ли да си сложа чантата на пейката..!
  • 3 Потребител

    9 0 Отговор
    Опасна е за здравето ако се стовари на главата на някой.
  • 4 Пепи

    7 0 Отговор
    Събина защо не пишеш колко е опасен мъжкия джоб?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Stéphanie 🎲

    1 2 Отговор
    Прав е 👍.Особенно китайските 😉,евтина чанта може да си я купите с бактерий .Гледала съм специални репортажи как се правят и защо са толкова скъпи.Първо кожата е първо най добро качество.Минава през много маниполаций...Не си купувайте евтина чанта и я подържайте,има специални влажни кърпи антипаразитни почистват се,обувките също задължително‼Най -красивата чанта за мен ,жалко че не мога да имам колекция само една 😭от крокодил в следващият живот.

  • 7 Анелия Андреева

    0 0 Отговор
    Важен рисков фактор е, че чантите много рядко се почистват или перат. МНОГО МИ Е ЛЮБОПИТНО,КАК ЩЕ СИ ИЗПЕРА ЛАЧЕНАТА ЧАНТА В ПЕРАЛНЯТА?