Last news in Fakti

6 Октомври, 2020 20:46 2 128 7

Днес приключи първата океанска гребна експедиция за България (ВИДЕО)

  • океанска-
  • гребна-
  • експедиция-
  • neverest-
  • лодка

Това е и ,,Първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите (юли - октомври).”

Българската океанска гребна лодка NEVEREST пристигна благополучно в Барбадос (Карибски острови) в 12:00 ч. местно време днес, 6-ти октомври, 2020г. след като премина 4,444 морски мили (8,230 километра) за 105 дни в океана. Лодката прави една спирка за още 9 дни на остров Ланзероте, (Канарски острови), за да могат гребците Максим Иванов и Стефан Иванов, да ремонтират авто-пилотната система и течовете в няколко складови помещения на плавателния съд, който са построили сами за целта на експедицията.

Европа до Южна Америка в малката гребна лодка, която построиха сами в гаража си в София.

Откакто тръгнаха на 14 юни от пристанищното градче Портимао в Португалия бащата и синът изминаха 8 230 км само с гребане. С постижението си 17-годишният Макс постави и световен рекорд – той е най-младият гребец, прекосил Атлантика, пише svobodnaevropa.bg.

„Това плаване е ,,Първата океанска гребна експедиция за България”. Това е и ,,Първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите (юли - октомври)”, се казва в публикацията на фейсбук страницата Neverest Ocean Row, която съобщава за успешното пристигане на гребците.

С тази експедиция те искат да насочат общественото внимание към нуждата от донорство на органи в България и да привлекат повече подкрепа за инициативата „Да! За живот!“.

"Земя!!! Виждамe земя за първи път от 3 месеца!!!", написаха двамата един ден преди да стигнат бреговете на Барбадос. За последно те слязоха от лодката на 5 юли, защото се наложи да прекарат 9 дни на Лансароте, един от Канарските острови, където ремонтираха авто-пилотната система и течовете в няколко складови помещения на плавателния съд.

Оттогава двамата живеят денонощно на лодката си Neverest, гребейки непрекъснато на смени от по 2 часа. Експедицията продължи с около 30 дни повече от предвиденото, тъй като откакто те са в океана, пандемията с коронавирус обхвана сериозно и континента Южна Америка. Това ги накара няколко пъти да сменят дестинацията си от Бразилия, на Венецуела, Френска Гвиана, Тринидад и Тобаго и най-накрая да акостират в Барбадос.

Забавиха ги и метеорологичните условия - Макс и Стефан преминаха през няколко урагани и тропически бури, които ги отклоняваха от курса им или ги връщаха назад. През август пък зациклиха в безветрието на Междутропичната конвергентна зона (Intertropical convergence zone), която се образува между северните и южните Пасати. Там теченията не им позволяваха да се придвижват дори и да гребат с всички сили.

Въпреки всички трудности те обаче за момент не издадоха да са загубили кураж. В интервю за Свободна Европа през август разказаха, че всеки ден е изпълнен с неподозирани преживявания, които не им позволяват да се отчаят. Веднъж са чули дишането на китове, друг път плават с косатки и делфини, постоянно ги придружаваха летящи риби. Сами уловиха и изядоха десетки махи махи (делфинова риба бел.ред.) и празнуваха двоен рожден ден в средата на океана.

Във вторник на брега в Барбадос ги чака майката на Макс Жени Иванова, а след няколко дни се надяват да се качат на самолет, който бързо да ги докара у дома. Лодката им Neverest ще ги последва след няколко седмици.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Голям Праз

    1 18 Отговор
    Айде сега и с водно колело!
  • 3 Юнаци

    23 1 Отговор
    Браво, защо не пише, че са баща и син! Още веднъж Браво!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 hmhmhm

    13 0 Отговор
    Браво на този баща и сина му - силна воля и много умения и знания са нужни ! Успех!
  • 7 Онзи

    0 8 Отговор
    От кого бягат тези маймуни