Last news in Fakti

12 Декември, 2020 20:37 32 827 15

На крачка от разбулване на мистерията: дешифрираха един от текстовете на Зодиака

  • зодиак-
  • сериен убиец-
  • мистерия-
  • шифър-
  • тайна-
  • самоличност

Един от най-мистериозните серийни убийци в историята така и не е заловен, а самоличността му още е неясна

На крачка от разбулване на мистерията: дешифрираха един от текстовете на Зодиака  - 1

Група специалисти от САЩ, Австралия и Белгия дешифрира едно от съобщенията на серийния убиец Зодиак, изпратено на американския вестник "Сан Франциско кроникъл" през ноември 1969 година, съобщи сайтът на изданието.

Посланието, наречено "Шифър 340" (заради броя на знаците в оригинала на съобщението), било разчетено от трима специалисти. Това били американският разработчик на софтуера Дейвид Оранчак, белгийският програмист Ярл ван Ейке и австралийският математик Сам Блейк.

"Надявам се, че вие весело си прекарвате времето, в опит да ме заловите. Телевизионното шоу, в което се говореше за мен, това не бях аз. Не се боя от газовата камера, защото с нейна помощ ще се окажа в рая по-рано. Сега разполагам с достатъчно роби, които да работят за мен.

Докато другите няма да имат нищо, когато попаднат в рая и се боят от смъртта. Аз не се боя, тъй като зная, че моят нов живот ще бъде лек след райската ми смърт", гласи разчетеният текст.

В него не се разкрива името на престъпника. Клонът на ФБР в Сан Франциско отбеляза в страницата си в Туитър, че разследването по делото Зодиак продължава. Служителите изтъкнаха, че им е известно за дешифрирането на криптограмата на серийния убиец, но заради продължаващото разследване и заради паметта на убитите, Бюрото ще се въздържи от коментари.

"Шифърът 340" е втората криптограма на Зодиак, която беше успешно разчетена. Първата, "Шифър 408" беше дешифрирана от учител от калифорнийския град Салинас и от неговата съпруга. В нея престъпникът обяснява, че обичал да убива, защото това било забавно.

Зодиак е псевдоним на серийния убиец, върлувал през 60-те години в щата Калифорния. Личността на маниака и досега не е установена. Той пращаше кодирани писма на полицията и във вестниците, хвалейки се за своите престъпления. Полицията свърза с престъпника 5 смъртни случая, въпреки че самият Зодиак твърди, че е извършил 37 убийства. Съществуват редица предположения и теории за самоличността на убиеца.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЕГА И ТОЗИ ЛИ ДА ГО МИСЛИМ

    91 5 Отговор
    В ДНЕШНО ВРЕМЕ СИ ИМА ДОСТАТЪЧНО ОТКАЧАЛНИЦИ! !

    Коментиран от #14

  • 2 Боко тиквоча

    132 27 Отговор
    ББ изби повече и още не са го осъдил...

    Коментиран от #15

  • 3 hmhmhm

    53 5 Отговор
    е този Зодиак за всяко съобщение ли сменя кода - ще излезе голям умник!
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 8 Отговор
    ЗОДИАКА е мъртъв

    Коментиран от #10

  • 5 Пенев

    27 52 Отговор
    Все едно го е писал някой от зомбитата на Мангъров😂
  • 6 Бойко

    55 17 Отговор
    Тиквата е първенец по всичко,повече от него никой не може да убие
  • 7 Малина

    41 1 Отговор
    Аз ще се въздържа от коментар, защото с това шега не бива и ме е страх. А дано да е мъртъв и как ще отидеш в рая които си един огромен грешник. Това е просто ужасно.
  • 8 Жулиен Гаков

    49 15 Отговор
    Тиквата ще убие в пъти повече хора от този маниак и от самия вирус, вследствие от затварянето на държавата !! Хората няма с какво да си платят сметките нито да се хранят нормално и резултата е: ИНФАРКТИ ,ИНСУЛТИ , ДИАБЕТИ, ПСИХО ТРИЛЪРИ, ДОМАШНО НАСИЛИЕ, КРАЖБИ, ГРАБЕЖИ, ИЗНАСИЛВАНИЯ, и каквото се още сетиш!! И дали ще бъде осъден за това? Най вероятно НЕ!! Слуша разни МАЛОУМНИЦИ около него като Годжи и Кантара !! Няма реална икономика и приходи а той вдига на БЮРОКРАЦИЯТА заплатите моля ви- ЛУДОСТ!! Те ще си го изберат а вие-СПЕТЕ!
  • 9 34р534р5тл3

    24 3 Отговор
    И аз разшифровах едно от посланията на "Зодиака".
    В него пише така :
    " В ЦРУ работят пълни кретени. Ще ми Фанат зодиачето! Драги българи, вашите журналисти са мисирки. Не са сложили името ми в кавички, понеже няма да ви е интересно и няма да кликате на статията. Ако не в кавички обаче, вие ще си мислите за нещо екзотерическо и окултно и ще се поинтересувате за какво иде реч. Все пак в БГ няма много хора, дето са чували за мен, ама за зодиите всеки е чувал.
    Да живеят мисирките, драги Българи!
    Булю-булю......."

    Коментиран от #11

  • 10 Солчо

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Добре Генчо.
  • 11 абв

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "34р534р5тл3":

    Много точно казано!
  • 12 322332323

    4 0 Отговор
    69 година......Тоя отдавна е гушнал букета.
  • 13 Рашку

    3 0 Отговор
    Ако думите убиваха, в България нямаше да има и един човек. Последният щеше да се самоубие.
  • 14 Янакис

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "СЕГА И ТОЗИ ЛИ ДА ГО МИСЛИМ":

    Винаги ги е имало. Просто тогава не и мало тъпи журналисти, да ги правят велики. Джон Ленън го уби изрод, за да стане известен. И кой го прави известен - журналята.
  • 15 эээээээ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Боко тиквоча":

    Сигурен ли си ? Да не се окаже, че вече си в пандица , а Борисов си кара поредния мандат.