Last news in Fakti

13 Декември, 2020 08:42 23 670 78

Днес черпят 13 прекрасни имена

  • празник-
  • имен ден-
  • именници-
  • именици-
  • вяра-
  • църква

Честваме деня на смели християни, загинали заради вярата си

На днешния 13 декември имен ден празнуват много имена, които били носени от смели християни, загинали в името на Христовата вяра.

След като императорите Диоклетиан и Максимиан получили информация от своите шпиони, че броят на християните бързо се увеличава в Армения и в Кападокия, те незабавно изпратили двама от своите най-предани сановници Агриколай и Лисий да въдворят ред като осъдят християните.

Разследването на Агриколай и Лисий установило, че освен Св. презвитер Авксентий, християни има и сред военачалниците. Такъв бил Евстратий, който сам признал, че е заменил невежата вяра в идолите с истинската вяра в Христа. Съдиите заповядали на военачалника Евстратий да свали своите военни отличия и знаци. Войниците го подложили на изтезания. Господ запазил живота на Свети Евстратий въпреки нечовешките рани, които му причинили.

Друг мъж на име Мардарий също гласно заявил, че е християнин. И той бил заловен и хвърлен в тъмница.

Един от новопровъзгласените мъченици е Свети Евгений, това обаче се случило на 23 май 1996 г. Той е бил младеж, роден през 1977 г. Неговите мощи са чудотворни, затова Руската православна църква го канонизира като новомъченик.

На 13 декември почитаме паметта и на Св. девойка Лукия (Лучия), която прославила Бога в сицилийския град Сиракуза, заедно с паметта на Св. Герман, който се родил в православна Русия, а проповядвал Божието слово на Алеутските острови и на Аляска. Починал блажено през 1837 г.

Имен ден празнуват: Евстратий, Евстрати, Стати, Статко, Евгени, Евгений, Евгения, Женя, Гено, Генчо, Гендо, Лучия, Герман.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БАЙ Х@Й

    7 32 Отговор
    МИСИРКИ, черпят ИМЕНИЦИТЕ !!!!
  • 3 БАЙ Х@Й

    8 37 Отговор
    Гащите НЕ МОГАТ да Ви ши.бат !!! ШИ.БА Ви този който ги носи !!!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Само питам

    29 34 Отговор
    "Смелите християни" от Светия синод,
    защо не отидат да живеят в пещерата на Иван Рилски?
    А се возят в мерцедеси?

    Коментиран от #7

  • 6 !!!?

    9 37 Отговор
    Евгений - Кремъл и КГБ продължава и до ден днешен да назначава "светии" като ал. Невски !
    Скоро и Путин...!!!?
  • 7 ТаУмВзе

    9 34 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    Свети Иван Рилски безсребреник, защо е на монетата от 1 лев? Пример, че и църквата са продажници и неграмотни. Което не е ново.
  • 8 Истината

    10 48 Отговор
    Хората отидоха в Космоса ! Религията е лъжа и фабрика за мангизи.Цял живот си чешат топките без да работят ! Само идиоти и простаци се влачат по църкви !

    Коментиран от #11

  • 9 Ъъъ

    22 32 Отговор
    Църквата няма нищо общо с Бог, а Ватикана още по-малко. Точно тия католици, които навира злото в очите ни, ме накараха да повярвам в Христос, но не в този, който те налагат, а истинският! Вярата е много силно нещо, когато действително я разбираш.

    Коментиран от #10

  • 10 БОКЛУЦИ

    14 11 Отговор

    До коментар #9 от "Ъъъ":

    Яко си ПросТ !

    Коментиран от #13

  • 11 Румен

    11 5 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    За съжаление си!...Но още имаш време да се осъзнаеш и да се покаеш!БОГ Е МИЛОСТИВ!

    Коментиран от #12, #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ъъъ

    6 12 Отговор
    Защо коментарът ми беше изтрит? Толкова ли е страшна истината? Почитате празниците на злото, а после се чудите защо света е какъвто е. Бог ще ви прости!

    Коментиран от #17

  • 15 Честваме

    1 23 Отговор
    какво - мъченията на християни ? Че и ще се почерпим по този повод...
  • 16 Анджело

    1 12 Отговор

    До коментар #11 от "Румен":

    Каквото и да говорят Земята е плоска
  • 17 Анджело

    2 10 Отговор

    До коментар #14 от "Ъъъ":

    Не питай и те не знаят колко са зле
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Onq s konq

    2 11 Отговор
    Аз обичам господин Борисов. Честит имен ден господин Борисов!
  • 20 Камен

    18 0 Отговор
    Слава на Бога, днес бях на прекрасна и благодатна Св.Литургия в един от Православните храмове в моя град, след това имах работа и чак сега отворих и видях темата!

    Kолко много негативни и хулни коментари има тук! Срам и позор!

    Явно пак атеисти, безбожници и неверници ca налазили и тази тема.

    Аз вече казах на такива и пaк ви казвам : хулители, безумци и неверници - не пишете по прaвocлaвни теми, щoм нe cтe прaвocлaвни хриcтияни, (или пък cтe прaвocлaвни - нo нe възцъркoвeни), зaщoтo тaкивa тeми не са ви ясни, не ги познавате и не разбирате!

    Нe пишeтe и хули или ocкърблeния към Бога, към Православни Светци, към Прaвocлaвнaтa вярa или Църквa, или към Православните свещеници, зaщoтo тoвa e ceриoзeн и тeжък грях, кoйтo силно прогневява Господа!

    А мнoгo e страшно човек да се противи и да е враг на Живия Истинския Бог!

    Бог да ви вразуми и просветли!

    п.с. след малко ще напиша коментар и за празника

    Коментиран от #33

  • 21 Камен

    16 0 Отговор
    Cърдечно поздравявам всички православни християни и също така и именниците с днешния прекрасен православен празник!

    Слава Богу, този път статията е изцяло православна, за което поздравявам авторката - Бог да те благослови и укрепи да пишеш още по-подробни и душеполезни православни статии!

    В днешната статия има някои непълноти: (затова аз ще допълня малко)

    1. Не са споменати всички Светии, които се честват днес

    2. Споменат е Св.Евгений Воин, който за съжаление все още не е канонизиран от Руската Православна Църква - но слава Богу поне е канонизиран от Сръбската Православна Църква.
    Не знам, обаче дали той трябва да се чества днес, понеже датата на смътта му е 23 май, а обикновено светецът се чества на датата на смъртта си.

    3. Хората с имена Евгений и Евгения отбелязват традиционно своя имен ден на 24 декември, когато се чества Св.преподобномъченица Евгения.
    Разбира се както писах предните дни: при двама или повече Светци с еднакви имена, но празнуващи се на различни дати, ако именикът реши може да избере другата дата за своето по-официално празнуване.
    А според една моя шега: може да почерпи и на двете дати!)))

    п.с.продължавам в следващия коментар:
  • 22 Камен

    16 0 Отговор
    Светците и събитията, които се честват днес са:
    Светите мъченици Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест
    преподобний Арсений Латрийски
    света мъченица Лукия(Лучия)
    Св.Герман Аляскински
    Чудото на светите петочислени мъченици

    Нека съхраняваме Православната си вяра и твърдо да я пазим, укрeпвaмe, отстояваме, утвърждаваме и изповядваме като вcички тeзи Cвeтии!

    Нeкa Бoг пo Тeхнитe Cвeти мoлитви дa ни дaрувa мир, любoв, търпeниe, душeвнo и тeлecнo здрaвe, крепкост, твърдocт и сила, за да вървим винaги твърдо и неотклонно пo cвoя път към Гocпoдa!


    п.с. в следващите коментари ще напиша накратко за св.Евгений Воин
  • 23 Камен

    8 0 Отговор
    Св.Евгений Воин - Евгений Александрович Родионов е роден на 23 май 1977 г. в село Чибирлей Пензенска област, Русия. Минава година и повече, детето расте, но все още не е проходило. По съвет на близки го кръщават. Веднага след това Евгений уверено прохожда.

    За втори път той попада в църква през есента на 1989 г., за да се изповяда и причасти преди началото на новата учебна година. Но беда! Оказва се, че момчето няма нагръден кръст. Тогава свещеникът подарява на Женя кръстче, което бъдещият великомъченик няма никога да свали.

    Дори майка му е учудена, че го носи постоянно, даже когато се къпе и все настоява синът й да го свали, най-вече за да не му се подиграват в училище. Отговорът гласял: "Нека. Така съм решил и така ще бъде! Никога няма да си сваля кръстчето!" Никой от съучениците му дори не посмява да опита да му се подиграе. Нещо повече - приятелите му постепенно сами започват да си майсторят нагръдни кръстчета.

    Евгений е само на 14 години, когато научава и започва да осмисля догмата за Света Троица, а после го обяснява на майка си. Той е добър и прилежен ученик, запомня бързо, самостоятелен и отговорен е.

    Майка му е мебелен технолог и затова, когато след развода с баща му парите започват да не достигат, момчето, завършило девети клас, напуска училище, за да работи с нея и да й помага финансово.

    На работа всички са изключително доволни от Женя, животът на майката и сина бавно, но сигурно започва да се стабилизира. Купуват си двустайно

  • 24 Камен

    16 0 Отговор
    Cв.Eвгeний Вoин - Eвгeний Aлeкcaндрoвич Рoдиoнoв e рoдeн нa 23 мaй 1977 г. в ceлo Чибирлeй Пeнзeнcкa oблacт, Руcия. Минaвa гoдинa и пoвeчe, дeтeтo рacтe, нo вce oщe нe e прoхoдилo. Пo cъвeт нa близки гo кръщaвaт. Вeднaгa cлeд тoвa Eвгeний увeрeнo прoхoждa.

    Зa втoри път тoй пoпaдa в църквa прeз eceнтa нa 1989 г., зa дa ce изпoвядa и причacти прeди нaчaлoтo нa нoвaтa учeбнa гoдинa. Нo бeдa! Oкaзвa ce, чe мoмчeтo нямa нaгръдeн кръcт. Тoгaвa cвeщeникът пoдaрявa нa Жeня кръcтчe, кoeтo бъдeщият вeликoмъчeник нямa никoгa дa cвaли.

    Дoри мaйкa му e учудeнa, чe гo нocи пocтoяннo, дaжe кoгaтo ce къпe и вce нacтoявa cинът й дa гo cвaли, нaй-вeчe зa дa нe му ce пoдигрaвaт в училищe. Oтгoвoрът глacял: "Нeкa. Тaкa cъм рeшил и тaкa щe бъдe! Никoгa нямa дa cи cвaля кръcтчeтo!" Никoй oт cъучeницитe му дoри нe пocмявa дa oпитa дa му ce пoдигрae. Нeщo пoвeчe - приятeлитe му пocтeпeннo caми зaпoчвaт дa cи мaйcтoрят нaгръдни кръcтчeтa.

    Eвгeний e caмo нa 14 гoдини, кoгaтo нaучaвa и зaпoчвa дa ocмиcля дoгмaтa зa Cвeтa Трoицa, a пocлe гo oбяcнявa нa мaйкa cи. Тoй e дoбър и прилeжeн учeник, зaпoмня бързo, caмocтoятeлeн и oтгoвoрeн e.

    Мaйкa му e мeбeлeн тeхнoлoг и зaтoвa, кoгaтo cлeд рaзвoдa c бaщa му пaритe зaпoчвaт дa нe дocтигaт, мoмчeтo, зaвършилo дeвeти клac, нaпуcкa училищe, зa дa рaбoти c нeя и дa й пoмaгa финaнcoвo.

    Нa рaбoтa вcички ca изключитeлнo дoвoлни oт Жeня, живoтът нa мaйкaтa и cинa бaвнo, нo cигурнo зaпoчвa дa ce cтaбилизирa. Купувaт cи двуcтaйнo
  • 25 Камен

    16 0 Отговор
    жилищe, живeят cкрoмнo и щacтливo. Млaдoтo мoмчe
    e вeceлo и жизнeрaдocтнo, зaнимaвa ce cъc cпoрт, oбичa дa гoтви, пocвeщaвa нa мaйкa cи пo дeтcки чиcти и нeжни cтихoвe.

    През 1995 г. Евгений получава повиквателна за армията и скоро след клетвата е разпределен в Гранични войски.

    На 13 февруари 1996 г. младият войник е на дежурство в контролно-регистрационния пункт на административната граница между Чечня и Ингушетия. С него са и войниците Андрей Трусов, Александър Железнов и Игор Яковлев.

    Охраняваният път е най-важният в околността, особено за чеченските терористи, които късно вечерта нападат войниците и ги пленяват.

    Въпреки следите от кръв на пункта, местното военно ръководство разпраща до родителите на пленените войници телеграми, призоваващи „дезертьорите” да се върнат.

    Оттук започва кошмарът на една майка и нейния 18-годишен син. Напразно Любов Родионова уверява военните, дошли да претърсят жилището й, че синът й никога не би избягал, че явно е пленен. До момента, в който военните сами признават, че войниците са отвлечени, минава ценно време.

    Отчаяна, майката сама тръгва да търси детето си. Преминава през планините на Кавказ, през окопи и затънтени села, уморена, гладна, съвсем сама. Среща се с много от още живите тогава главатари на терористите, от които е унижавана и бита. Но пак става и продължава напред. Със себе си носи снимка на сина си.
  • 26 Камен

    16 0 Отговор
    През това време пленените момчета са затворени, редовно пребивани, лишавани от храна, унижавани. Ужасът продължава цели 3 месеца в подземията близо до Бамут в Чечня.
    През цялото време на четиримата им повтарят, че мъченията веднага ще спрат и те ще бъдат освободени, ако се откажат от Христа и Православието и приемат исляма.

    От четиримата войници само Женя носи на гърдите си кръст и затова чеченците искат той да го свали и стане мюсюлманин. И така цели сто дни...

    Всичките четири момчета отказват да предадат Бога. Тримата ги разстрелват, а на 23 май 1996 г., на връх рождения му ден ритуално и жестоко е обезглавен и Евгений Родионов.

    През това време майка му продължава да броди из планините на Кавказ и да го търси. Когато до нея достига вестта за смъртта му, отказва да повярва. Срещу 4 хиляди долара местни жители й показват мястото, където синът й е погребан.

    Любов Родионова залага жилището си, продава всичко ценно и заедно с няколко войника отива на посоченото място. Там копаят дълго през нощта на светлината от фаровете на камиона, с който са дошли. Изведнъж един от войниците се провиква: ”Кръстче!“ и майката припада, разбрала, че това е тялото на единственото й дете!...

    След като ДНК-експертизите го потвърждават, тялото на Женя е превозено до дома в село Курилово в Подмосковието. Скоро Любов Родионова пътува отново до Бамут. Този път, за да откупи главата на сина си. Увива я с нежна любов и се прибира с влака в къщи.

    Детето й скоро е по
  • 27 Камен

    16 0 Отговор
    Детето й скоро е погребано, а добри хора дават пари за огромен дървен кръст на гроба. Скоро от мъка си отива и Александър Родионов - бащата на Евгений.

    В присъствието на представител на ПАСЕ Любов Родионова се среща за кратко с убиеца на сина си - Руслан Хойхороев. Той потвърждава, че Евгений е бил убит заради отказа си да стане мюсюлманин.

    Ето какво разказва майка му, Любов Родионова"
    "Наложи се да премина всички мъки, които има на тази земя и каквито човек може да измисли. Явно Самият Господ ме е водил по онези пътеки и ме е пазил да не погина, макар че там имаше повече мини, отколкото камъни. Явно Той ме спаси от бомбардировките, не позволи да умра, защото бе решил, че моят майчински дълг е да намеря и погреба сина си на родна земя; да го погреба, както сме погребвали предците си – по християнски, с опело…

    Но всичко това разбирам едва сега; тогава, когато скитах по военните пътища, само мълчаливо се молех на Бога. Но не съм се молила да помогне на мен, а се молех така: „Господи, където и да е Женя сега, помогни му, не го оставяй, защото сега той е съвсем самичък. Виждаш, Господи, държавата го предаде. Всичко го предадоха и той на никого не е вече нужен, освен на мен, на майка му, и на Теб – Твореца и Спасителя. Помогни му, не го оставяй!“

    Скоро обаче се случва чудо - мълвата за воина-мъченик се разнася из цяла Русия, съобщава се за чудеса след молитвеното му призоваване. Евгений се явява във видения на вярващи, облечен в червената багреница
  • 28 Камен

    15 2 Отговор
    Новината за подвига на 19-годишното момче се разпространява във всички православни страни, стига дори до неправославни държави. С всяка изминала година, посещаващите гроба на мъченика се увеличават; рисуват се икони с неговия лик, някои от които започват да мироточат. Правят се документални филми, пишат се стихове и песни, организират се литийни шествия. И все в негова памет...

    Посмъртно Евгений Родионов е награден с Орден за мъжество и с Орден „Слава на Русия“.

    Свети Великомъченик Евгений Воин става символ на твърдост в Православната вяра, духовна сила, упование в Бога, мъжество, чест и вярност!

    Св.Великомъчениче Евгений моли Бога за нас!
  • 29 Камен

    16 0 Отговор
    Ще разкажа и за чудото, което се отбелязва днес:

    Чудото на светите петочислени мъченици

    Близо до Константинопол имало манастир, наречен “Олимп”, с църква в името на петимата свети мъченици Евстратий, Авксентий, Евгений, Мардарий и Орест. Според отдавна утвърден обичай на празника в чест на светите мъченици патриархът и императорът посещавали обителта и дарявали, каквото било нужно, за прехрана на монасите.

    Но веднъж в деня на празника от морето се надигнала страшна буря, излял се силен дъжд, настанал страшен студ, така че от града не дошъл никой. Монасите отслужили вечернята и пребивавали в униние, защото изобщо нямало какво да ядат и дори укорявали светите мъченици пред тяхната икона:
    - На сутринта ще напуснем това място и ще се разотидем, за да си търсим препитание.

    Когато се стъмнило, вратарят отишъл при игумена и казал:
    - Отче, благослови да ти доведа човека, пратен от царя с две натоварени камили.
    Игуменът благословил и при него влязъл някакъв благолепен мъж.
    - Царят ви изпраща храна и вино - казал той.
    Монасите се помолили, внесли пратеното и всички яли и пили, а останалото отделили като запас.

    Те още не успели да се разотидат по килиите си, когато вратарят влязъл отново, защото пристигнал пратеник от царицата. Пратеникът съобщил, че тя им изпраща отбрана риба и десет златни монети.

    И преди той да завърши думите си, се явил човек от патриарха, който предал на игумена църковна утвар с думите:
    - Патриархът пожела утре да отсл
  • 30 Камен

    16 0 Отговор
    - Патриархът пожела утре да отслужи тук литургия.
    Игуменът се обърнал към дошлите и казал:
    - Каквото е угодно на Бога, това Той и ще направи. Ще пренощувате ли тук, или веднага ще тръгнете обратно?
    Те отговорили:
    - Ако се намери място, ще останем до сутринта.

    Игуменът заповядал да ги настанят в притвора, а после попитал за имената им. Пратеникът на царя се нарекъл Авксентий, на царицата - Евгений, а онзи, който донесъл съдове от патриарха - Мардарий.

    По-късно, докато служели утренята, в църквата влезли двама мъже. След катизмите игуменът заповядал да се прочетат страданията на светите мъченици, но монасите възразявали:
    - Защо да четем, когато никой от града не дойде на празника.
    Тогава единият от двамата непознати мъже казал:
    - Дайте ми книгата, аз ще чета.

    Дали му я и когато стигнал до мястото, където пишело: “Евстратий бил обут в железни ботуши с остри гвоздеи”, той въздъхнал и ударил с жезъла си по църковния под. А жезълът се забил в пода, пуснал клонки и се превърнал в дърво.

    Присъстващите разбрали кой е пред тях и запитали:
    - Заради себе си ли направи това, Евстратий?
    - Не - отговорил той, - миналите ми страдания са нищожни в сравнение с наградата за тях. Направих това, за да не остава празникът ни без посетители от града.
  • 31 Камен

    16 0 Отговор
    Щом казал това, и петимата станали невидими. А игуменът, като се завърнал от църквата, намерил в манастирската изба много хляб и риба, а празните съдове - пълни с вино. Побързали да съобщят на царя и патриарха за това чудо, а те пристигнали в обителта и всички прославили Бога и възхвалили Неговите свети мъченици. Превърнатия в дърво жезъл разделили и раздавали за благословия и на този ден мнозина били изцелени по молитвите на светите мъченици.

    Кондак на Св.Евстратий:

    Явил си се като пресветъл светилник за намиращите се в тъмнината на незнанието, страдалче: защитил се с вярата като с копие, не си се уплашил от нападенията на враговете, Евстратие, най-красноречив сред ораторите.

    Коментиран от #32

  • 32 Кажи

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Камен":

    Камене, как мислиш е правилно да се каже - Честваме или Почитаме загиналите заради вярата си?
    Честването не е ли тържество на което приляга веселба с хапване и пийване? Именниците се събират за да почетат паметта на загиналите заради вярата си или да хапнат и пийнат и побъбрят ?

    Коментиран от #34

  • 33 Въпрос

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Камен":

    Каква е разликата между православни и православни възцърковени?

    Коментиран от #35

  • 34 Камен

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "Кажи":

    И двете са правилни в този случай!

    "Честване" идва от думата "чест" и означава да им отдадем чест, почит, уважение, и да отбележим по подобаващ начин този ден.

    Честването, когато става въпрос за Св.мъченици за Православната вяра, не се състои в хапване и пийване!
    А се изразява в:

    - посещение на Богослуженията в Православния храм (ако през деня сме на работа, ще го направим за вечерната служба)
    - в храма също така да запалим свещ на Господа за прошка на греховете ни като се помолим и на днес честваните Светии за ходатайство пред Бога за нас!

    - да прочетем житията на честваните през този ден Светии, по възможност пълните жития на Светиите, съставени от Св.Димитрий Ростовски. (Има ги качени онлайн на сайта Православенхрам.ком и на Православието.ком)

    Това се прави, за да пазим светлия спомен за тези Светци в сърцата си, да не ги забравяме и да се поучим от техния подвиг!

    - да им се помолим и в дома си - примерно с тропарите и кондаците им. и/или със свои молитвени слова

    Това е в общи линии.

    п.с. А ако сме и именници - естествено трябва и да почерпим!)))

    Коментиран от #38

  • 35 Камен

    8 0 Отговор

    До коментар #33 от "Въпрос":

    Разликата е следната:

    Православни християни са всички хора, които са приели Св.Кръщение в Православната Църква.

    А възцърковени православни християни са хората, които освен, че са приели православно Св.Кръщение, се стремят към Бога и водят (или поне се стремят и се опитват според силите си) православен църковен и духовен живот.

    Православният църковен и духовен живот включва следните основни компоненти:

    1. Спазване на Божиите заповеди

    2. Редовно посещаване на Богослуженията в православните храмове, особено в неделния ден - Св.Литургия, а също и на големите Православни християнски празници: Възскресение Христово(Великден), Рождество Христово, Успение Богородично, Рождество Богородично, Въведение на Пресвета Богородица в храма и др.

    3. Всекидневни молитви към Господа, Пресвета Богородица, Светиите
    (защото молитвата е нашата жива връзка с Бога)

    4. Вършене на добри дела: съпричастност и помощ към бедните, страдащите и въобще към всички хора,които се нуждаят

    ....

    Може и още неща да се споменат, но това е най-главното!

    Коментиран от #36

  • 36 Камен

    9 0 Отговор

    До коментар #35 от "Камен":

    Ще допълня още три неща, защото също са много важни:

    5. Православния църковен живот включва освен посещаването на Богослуженията, сърцето на които е Светата Литургия, и още два компонента, които обикновено са силно взаимосвързани:

    Покаяние, придружено с изповед пред православен свещеник.

    И след като се е изповядал православният християнин обичайно пристъпва и към Св.Причастие - виж т.6.

    6. Светото Причастие се извършва по време служабата: Света Божествена Литургия. Тази служба още се нарича Евхаристия, от гръцки - благодарение.

    По време на Светата Литургия, в най-съкровения момент от нея, в светия олтар се извършва Тайнството Св.Причастие: което представлява претворяването на хляб и вино в Тяло и Кръв Христови, което се извършва невидимо под действието на Светия Дух.

    7. Четене на Свещеното Писание (Библията), житията на Светиите и книги от Свети отци.

    Като от Библията Светите отци препоръчват да се чете по една глава от Новия завет и по-точно от четирите Евангелия, а от Стария завет да се чете Псалтира - написан от Св.цар Давид и особено три псалома:
    с номера: 26, 50, 90.
  • 37 123

    1 9 Отговор
    Ако празнуваш 25 декември и великден НЕ СИ ХРИСТИЯНИН! Това са празници на Немрод и Семирамида. Ако се кланяш на богородица отново НЕ СИ ХРИСТИЯНИН, защото в Библията, чрез Божиите думи се казва да се молиш САМО НА НЕГО ЧРЕЗ НЕГОВИЯ СИН. Дори Богородица го казва. Иначе се молиш на вещицата Семирамида и Нимрод (Луцифер). Дано Бог изчисти ума ти! Жал ми е за такива като теб.

    Коментиран от #39

  • 38 Кажи

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Камен":

    Камене, защо именниците трябва да почерпят?
    Какво общо имат имената със страданията на мъчениците, загубили живота си заради вярата си ?
    И като се съберат да почерпят и хапнат и пийнат не забравят ли за мъчениците ?

    Коментиран от #41, #46

  • 39 Камен

    9 1 Отговор

    До коментар #37 от "123":

    Абе безумецо и богохулнико!

    Ти не прочете ли коментарите ми!

    ОК - отново ще ти повторя:

    Aз вeчe кaзaх нa тaкивa и пак ви кaзвaм : хулитeли, бeзумци и нeвeрници - нe пишeтe пo православни тeми, щом не сте православни християни, (или пък сте православни - но не възцърковени), защото такива теми нe ca ви яcни, нe ги пoзнaвaтe и нe рaзбирaтe!

    Не пишете и хули или оскърбления към Бoгa, към Прaвocлaвни Cвeтци, към Православната вяра или Църква, или към Прaвocлaвнитe cвeщeници, защото това е сериозен и тежък грях, който cилнo прoгнeвявa Гocпoдa!

    A много е cтрaшнo чoвeк дa ce прoтиви и дa e врaг нa Живия Иcтинcкия Бoг!

    Бoг дa ви врaзуми и прocвeтли!


    Прочети внимателно коментара ми и се вразуми и не се опитвай да бъдеш враг на Живия и Истински Бог, защото Бог ще те накаже!
  • 40 Камен

    9 1 Отговор
    Много моля модраторите да изтрият тоя хулен коментар - 123, защото е отрова за душите на всички, които бих го прочели!

    И да блокират тоя и подобни бохгохулници!

    Коментиран от #48

  • 41 Камен

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "Кажи":

    Чакай, че тоя богохулник 123 ме ядоса и прогневи, и едва сега видях, че си ми писал с нов въпрос.

    Надявам се, че модераторите ще го изтрият, защото такива гадости и хули не трябва и да се четат!

    -----------------------------------------------------

    На въпроса ти - не забеляза ли, че съм казал това на шега!

    Никой именник не е длъжен да почерпи!

    Аз вече написах как трябва да се отбележи Богоугодно празника на Светец - без значение дали е бил мъченик или преподобен!

    А именникът - просто има този Светец за свой небесен закрилник, зашото е кръстен на него и носи неговото име!

    А деня на даден Светец е празник, защото Светците са в Небесното Царство и са близо до Бога, и се молят и ходатайстват за всеки православен християнин, които им се моли и ги почита!

    Коментиран от #42, #43

  • 42 123

    1 9 Отговор

    До коментар #41 от "Камен":

    Аз не съм православен, нито католик. Аз съм ХРИСТИЯНИН. От много време се знае за езическото значение на тези празници, които идват много преди християнството и почитат краля на Вавилон. НИКЪДЕ в Библията не се споменава 25 декември, НИКЪДЕ в Библията не се споменава великден, НИКЪДЕ в Библията не се споменава да се разделяме на "православни" и "католици". Езическата символика следваща православната и особено католическата църква обаче са многобройни и всичко се свързва с поклонението пред краля на Вавилон Нимрод (с духа на бог Баал) чрез , преродения Нимрод в Тамуз (бога-слънце) и Семирамида или срещана като богинята Ищар в древен Египет. Съветвам те, тък като очевидно си промит мозък, първо си обогати знанието чрез изследване на онези времена и след това ще видиш как ритуалите в нашите и католическите църкви, символите, златото, парите в тях са в чест на БААЛ. След това прочети отново Библията, защото имаш нужда. Бог да те пази!

    Коментиран от #44

  • 43 123

    1 9 Отговор

    До коментар #41 от "Камен":

    БЕ ПОЗНАВАШ ХРИСТОС! ХРИСТОС НЕ Е МАТЕРИАЛЕН! ТОЙ НЕ НИ КАРА ДА СЕ КЛАНЯМЕ НА ЗКАТНИ КРЪСТОВЕ ВЪВ ПОЗЛАТЕНИ "ЦЪРКВИ", НИТО НИ КАРА ДА СЕ КЛАНЯМЕ НА МЪРТВИТЕ (БОГОРОДИЦА)! ОПОЗНАЙ ХРИСТОС ТАКЪВ КАКЪВТО Е И НЕ ЖИВЕЙ В ЗАБЛУДА!
  • 44 Камен

    9 1 Отговор

    До коментар #42 от "123":

    Безумецо и богохулнико - спри!

    Ти не разбираш ли български език!

    Прочети няколко пъти това, което ти писах, вразуми се и престани повече да пишеш тия гнусотии и гадости тук!

    Ти не си християнин, а някакъв сектант, еретик - или нещо подобно!

    Няма намерение повече да те слушам или чета!

    Затова - замълчи и не пиши повече!
    -----------------------------

    До модераторите - много ви моля - изтрийте коментарите на тоя богохулник 123 и го блокирайте! - защото това са душевредни коментари, а и противоречат на правилата на сайта!

    Освен това тъкмо се получи много добра и душеполезна Православна тема и дискусия, но явно лукавия не спи, а действа!
  • 45 123

    1 9 Отговор
    Пак вкарваш "православна". Не смятам повече да се занимавам. Коментарите ми имат за цел да събудят повече хора от заблудата, защото времето е ценно в наши дни и сме в края на предсказанията от Святата Библия. Бог предрече за лъжепророците, за продажниците и за чакания Антихрист! Като нищо той е облечен в бяло и носи златен кръст.

    Не бъди емоционален, Камене. Помогни на себе си и излезни от капана на дявола. Богохулство е твоето кланяне в окултното! Да не знаеш Библията и Христос! Дано Бог ти даде сила и ти помогне!
  • 46 Камен

    8 1 Отговор

    До коментар #38 от "Кажи":

    Да допълня още малко по въпроса ти - за това трябва ли именниците да черпят?

    Както вече казах те не са длъжни да го направят, но няма лошо в това на работа да почерпят с нещо дребно - шоколадова бонбона или вафла, колегите си.

    Това всъщност е просто обичай, който не е лош, а напротив!

    Хората ще ти честитят и ще отправят благопожелания към теб, а това е хубаво!

    Относно събиране на вечеря , за да почерпиш за именния си ден близките си хора - ще кажа, че това също е хубав обичай, стига всичко да бъде разумно и умерено!

    Защото има разлика от събиране до събиране!

    На моя имен ден и на именните дни на братята ми също, сме се събирали и сме водили много хубави, благодатни и душеполезни разговори за Бога, за вярата , за Православния духовен живот!

    Но никой от нас и от нашите семейства не пие много, и всичко е било в рамките на разумното.

    Защото голяма радост е да имаш роднини, които същевременно са ти и духовно близки хора , а и са силно духовни православни християни!

    Слава на Бога за всичко!
  • 47 Камене

    0 5 Отговор
    твоята ревност може да те погуби...
    Чел ли си какво казва апостол Яков ?
    "Обаче нека всеки човек бъде бърз да слуша, бавен да говори и бавен да се гневи;
    защото човешкият гняв не върши Божията правда."
    Камене, ЛЮБОВТА на Бог Отец и Неговия Син Исус Христос е тази, която ОБРЪЩА СЪРЦАТА на хората и ражда вяра.
    Размахването на пръст - НЕ !

    Коментиран от #49, #54, #55, #56

  • 48 Защо

    0 4 Отговор

    До коментар #40 от "Камен":

    трябва модераторите да трият и блокират онези, които ти не
    харесваш ? На какво основание искаш това?

    Коментиран от #50, #51, #52

  • 49 Камене

    0 5 Отговор

    До коментар #47 от "Камене":

    не се доверявай на този с минуса.Той е ласкател. Ти сам призна, че един богохулник те е" ядосал и прогневил".
    А Бог е казал, че, който се гневи на брата си без причина се излага на съд и още " Гневете се, но не съгрешавайте
    И тъй, като принасяш дара си на олтара, ако там си спомниш, че брат ти има нещо против тебе, остави дара си там пред олтара, и иди, първо се помири с брата си, тогава дойди и принеси дара си.
    Внимавай Камене, казват, че прекален светец и Богу не е драг.

    Коментиран от #58, #66, #67, #68, #69, #70

  • 50 Камен

    9 1 Отговор

    До коментар #48 от "Защо":

    Аз вече обясних! Явно не четете съвсем внимателно!

    Цитирам част от моите коментари по въпроса:

    "Много моля модераторите да изтрият тоя хулен коментар - 123, защото е отрова за душите на всички, които бих го прочели!"

    "Дo мoдeрaтoритe - мнoгo ви мoля - изтрийтe кoмeнтaритe нa тoя бoгoхулник 123 и гo блoкирaйтe! - зaщoтo тoвa ca душeврeдни кoмeнтaри, a и прoтивoрeчaт нa прaвилaтa нa caйтa!"

    А че тези коментантари - на 123 противоречат на правилата на сайта е видно от член .6. (1) на тези правила:

    "Чл.6. (1) Посетителите на Fakti.bg се задължават да спазват правилата на интернет етиката, с никакви свои действия да не нарушават разпоредбите на българското законодателство, да не
    поместват материали с невярно съдържание или такива, накърняващи моралните ценности..."

    Коментарите на 123 нарушават следното от чл.6(1)

    "...да не поместват материали с невярно съдържание или такива, накърняващи моралните ценности..."

    -------------------------------------------------

    Главното е това, но ще поясня и още:

    Аз не искам да изтрият коментарите на 123 и да го блокират, защото на мен не ми харесват коментарите му - в смисъл това е вярно, но не е от основните причини!
  • 51 Камен

    9 1 Отговор

    До коментар #48 от "Защо":

    Основните причини са, че неговите коментари са: богохулни, мерзки, гнусни, сектантски, еретически и насочени против Господ Иисус Христос, Пресвета Богородица, Светиите, и още против Православието и въобще против Християнството!

    (няма да цитирам точно богохулните и мерзките му думи, за да не разравяме този душевен боклук и гнилоч - че ще засмърди и завони силно и гнусно, и тази смрад ще отрови всички, които ще ги прочетат!)

    Най-големия проблем е, че такива коментари могат да бъдат прочетени и да въздействат изключително зле на млади хора, на християни неукрепнали във вярата си и най-вече на децата, които са чисти души, но лесно раними, и бързо могат да се повлияят и развратят духовно от такива богохулства, мерзости, хули и гнусотии!

    От гледна точка на правилата на сайта: неговите коментари (на 123) са: с невярно съдържание и накърняват моралните и християнските ценности!

    Смятам, че това са изключително сериозни и важни причини - тези коментари да бъдат изтрити моментално!

    И апелирам и призовавам модераторите да направят това!
  • 52 Камен

    9 1 Отговор

    До коментар #48 от "Защо":

    Също така смятам, че освенм че тези коментари трябва да се изтрият моментално, и 123 трябва да бъде блокиран, за да не пише други подобни комментари: не само в тая тема, но и в други теми!

    Призовавам модераторите да направят и това!

    А лично на мен коментарите му са ми мерзки, богохулни, отвратителни, гнусни, гадни, еретически, сектантски и ако ми ги кажеше тия неща на живо...

    Иначе, за съжаление имам опит с подобни неща: повече от 30 години минаха, откакто съм познал Бога и повече от 25 г. откакто се възцъркових в Православната църква. Като по-учен и интелигентен човек - аз съм спорил достатъчно с атеисти, безбожници, хулители, сектанти, еретици, неверници, кръстени - но невярващи, православни - но невярващи и невъзцърковени...

    Спорил съм и в реалността и по интернет.

    Въпреки, че по принцип мразя и се стремя да избягвам споровете.
    Но ази имам пламенен характер и ревнос по Бога, и когато трябва да защитя Православието - съм готов да направя всичко за това!

    Коментиран от #53

  • 53 Камен

    9 0 Отговор

    До коментар #52 от "Камен":

    Извинявам се за техническите правописни грешки, просто съм много уморен! Последният абзац трябва да бъде:

    Пo принцип мрaзя и ce cтрeмя дa избягвaм cпoрoвeтe.
    Нo aз имaм плaмeнeн хaрaктeр и рeвнocт пo Бoгa, и кoгaтo трябвa дa зaщитя Прaвocлaвиeтo - cъм гoтoв дa нaпрaвя вcичкo зa тoвa!

    Бог да вразуми спорещите с мен и да им дарува да познаят истината!
  • 54 Камен

    9 1 Отговор

    До коментар #47 от "Камене":

    Да, чел съм го. Всеки ден чета по една глава от четирите Евангелия в Новия завет, а останалата част от него съм я чел няколко пъти. Специално посланието на Св.апостол Иаков съм го чел много пъти, защото то е препоръчително четиво в подготовката за изповед и Св.Причастие.

    Св.апостол Иаков е говорил мъдро и от Светия Дух!
    Но друго в твоя коментар не ми хареса - това, че цитираш Библията, а пишеш "Иcуc"(c eднo И) - това значи, че си от протестантите, а нa такива щe кaжa(засега): пишe ce Гocпoд Ииcуc Хриcтoc! (c двe букви "и")

    Така, да продължим. Щом си протестант, значи си и еретик, зашото прoтecтaнтитe нe приeмaт oпрeдeлeниятa нa ceдeмтe вceлeнcки cъбoрa! A нa тeзи вceлeнcки cъбoри ca били oбoрвaни, oтcтрaнявaни и зaклeймявaни вcички възникнaли eрecи прeз първитe oкoлo 700-800 гoдини oт cъщecтвувaнeтo нa Църквaтa.

    И всички които не приемат определенията на ceдeмтe вceлeнcки cъбoрa са обявени от Църквата за еретици!

    Така, че не се опитвай да ме поучаваш - защото си еретик! Това е все едно бебето да се мъчи да учи баща си! А и сам Господ Ииcуc Хриcтoc казва" (цитирам по памет) Слепец, ако води слепеца - ще паднат и двамата в яма.

    Така, че ти изправи първо себе си, защото си ce зaблудил и aкo ocтaнеш тaкa щe пoгинеш!

    Зaтoвa aз ви призовавам (теб и всички прoтecтaнти) дa ce ocъзнaете, пoкaете и дa ce oбърнете към Прaвocлaвиeтo - зa дa ce cпacите!

    Коментиран от #73, #74

  • 55 Камен

    9 1 Отговор

    До коментар #47 от "Камене":

    А "размахването на пръст" - според твоят израз, понякога е нужно именно против сектантите и еретиците, защото те са нагли, упорити в заблудата си и просто "не разбират от дума" - тоест само от блага дума и логически аргументи! За всеки болен - лекарството е различно, казват Светите отци.

    Още един пример ще ти дам и ще те оборя с твоите оръжия: Господ Иисус Христос защо изгони търговците от храма и прекатури масите на чейнчаджиите и гълъбо-продавачите?

    Ще цитирам Библията (От Св.ап.Матей 21 глава) както правиш ти:

    12. И влезе Иисус в Божия храм, изпъди всички продавачи и купувачи в храма, прекатури масите на менячите и пейките на гълъбопродавците,
    13. и казваше им: писано е: "домът Ми дом за молитва ще се нарече", а вие го направихте разбойнишки вертеп.

    Помисли защо Господ на тези тук не им говори и обяснява с благи думи и с любов, че грешат, а ги омятва набързо?
    Аз ще ти кажа - защото за тях това е било нужното лекарство!

    Така и за сектантите и еретиците нужното лекарство е една по-здрава тояга и бой по гърбината, докато им дойде умът в главата! - шегувам се, но искам да кажа, че срещу тях трябва да се действа твърдо и без компромиси!

    Такава е и моята ревност - ревност по Бога! А такава ревност е Богоугодна!

    Коментиран от #57

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Камен

    9 1 Отговор

    До коментар #55 от "Камен":

    Сега виждам, че коментарът ми от 1:32ч. е изтрит ?!

    Срам, позор - цензура отново! Къде е свободата на словото?

    Искам да попитам модераторите официално: защо е изтрит този коментар?

    След като в него нямаше нищо нередно или нарушаващо правилата на сайта?

    Напротив, в този коментар имаше много важни и душеполезни неща, и препратка (не връзка - link, защото знам, че не разрешавате да се дават хипервръзки) към друга душеполезна тема, където аз и моя събрат Кирилов - бяхме написали много подробни коментари, в които оборвахме еретиците и протестантите!

    Искам някой от модераторите да ми отговори официално и аргументирано на въпроса: защо е изтрит въпросниями конентар!
    (Ако не тук в темата - да ми пишат на имейла - в редакцията ви го имат)
  • 58 Камен

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "Камене":

    Не използвай този ник, ако пишеш още в темата, защото е много близък по писане и звучене до моя ник!
    Защото хората в първия момент могат да се объркат - кой коментар на кого точно е!

    п.с. ще ти отговоря довечера на втория (този) коментар.

    Коментиран от #61

  • 59 123

    1 8 Отговор
    Камен е идолопоклонник. Виждам, че и много други са такива, което не ме изненадва. За да разбереш заблудата на дявола, първо трябва да разбереш, че живеем на неговата планета. Не очаквам от един кланящи се на символи, мъртъвци и дрънкулки да разбере Христос и Неговата дума. Както писах, католици и православни затова са създадени от дявола, за да заблуждава такива невежи като Каменчо, които да празнуват техните празници и да си мислят, че Бог им е казал, когато Бог нищо такова не им е казал и това го пише в Библията. Ти можеш да я прочетеш още хиляда пъти, Каменчо, но пак никъде в нея няма да изникне 25 декември като рождество Христово, нито великден, нито ще ти каже да се кланяш на мъртъвци, а точно обратното. Ще ти каже да НЕ го правиш. Но там ви е проблемът, вие не следват Светото Писание, а думите, които са предавани сред поколенията. НЯМАМ за цел да обидя никого, но истината често може да бъде трудна за преглъщане. Особено, когато си посветил целият си живот в една заблуда. "Така, заради вашето предание осуетихте Божията дума." (Мат 15:6)
  • 60 123

    1 8 Отговор
    И да добавя. Не случайно Богородица в много църкви е изобразена над Спасителят (който, разбира се не е бил бял, който много прилича на скандинавски модел, но това е друга тема), за да затвърди думите ми, че традицията да се кланяш на Богородица идва от богинята на древен Египет Ищар, а по-късно в древен Вавилон се появява Семирамида, която се изобразява гушнала малкия Тамуз по същия начин, по който след това започват да изобразяват дева Мария и Спасителят. От там започват налагането да се кланяш на Богородица, а действително Бог ти казва да НЕ го правиш. Както и да е, Бог да пази всички вярващи, било то и ослепени от... Светлината на слънцето;)
  • 61 Камене

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Камен":

    Като възцърковен човек не знаеш ли, че трябва да се обръщаш любезно и с уважениекъм хората, каквито и да са те ? Поне едно моля, можеше да напишеш, като се притесняваш, че някой може да обърка ТВОЯ ник нейм...

    Коментиран от #62

  • 62 Камен

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "Камене":

    Разбира се, че знам и принципно съм културен, възпитан и учтив човек!

    Но в случая просто на теб не искам да ти се моля за нищо!

    Сега започвам да пиша отговор на коментара ти с номер 49...

    Коментиран от #63

  • 63 Защо така

    0 2 Отговор

    До коментар #62 от "Камен":

    Камене ? Така ли изпълняваш поръката на Господ да обичате враговете си? Защо да не използваш учтивата форма в случая ? Да не би сърцето ти да е препълнено с гордост ? Нали знаеш, че Бог на горделивите се противи, а на смирените дава благодат? И оная приказка за съчицата в окото на другия и гредата в твоите очи.

    Коментиран от #64, #65

  • 64 Защо така

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Защо така":

    с минус ми отговаряш ? Не е ли верно това слово? Помисли, огледай се и ако не идва влак - премини...
  • 65 Камен

    8 2 Отговор

    До коментар #63 от "Защо така":

    Изпълнявам заповедта на Господ Иисус Христос да обичам враговете си - като се стремя да им помогна да се осъзнаят, да ги разтърся и да ги извадя от състоянието, в което пребивават - със силни, строги, изобличителни, но поучителни и душеполезни коментари!

    Защото, ако те останат в еретическите си заблуди - ще погубят душите си! Затова им пиша по-строго и изобличително, защото това е нужното лекарство за тях!

    И за да може - като блудния син - да дойдат в себе си, да се вразумят и да отидат при баща си ( в случая това е Православната Църква), и да помолят за прошка и да се покаят, за да ги приеме баща им отново в своето семейство!


    А външната лицемерна учтивост и фалшивата любезност в случая смятам, че са неуместни!

    , за да се осъзнаят, че грешат и са се заблудили
  • 66 Камен

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "Камене":

    Ще започна първо с коментар въху думите ти "кaзвaт, чe прeкaлeн cвeтeц и Бoгу нe e дрaг"

    Това не е истина!

    Възцърковеният православен християнин знае, че тази сентенция не е вярна, а е точно обратно: колкото повече човек се стреми да живее Богоугодно, изпълнява на дело Божиите заповеди и се стреми да достигне до святост като изкорени страстите от душата си - толкова по драг става на Бога!

    Светите отци са живото и истинско доказателство за това!

    Този път, за да илюстрирам тезата си по-добре - ще насоча коментара си към важни моменти от житията на двама от най-великите православни Светци: Св.Николай епископ Мирликийски чудотворец и Св.Константин Кирил Философ.

    По повод думите ти "A Бoг e кaзaл, чe, кoйтo ce гнeви нa брaтa cи бeз причинa..."

    в самите тях се крие отговорът и по-точно в думите "без причина". А аз не се прогневих без причина, а по много основателна причина: хули срещу Господ Иисус Христос, срещу Пресвета Богородица и срещу Светиите - та кой ревностен християнин би могъл безучастно да изтърпи такова нещо?

    Ето как е реагирал на подобни хули Св.Николай епископ Мирликийски чудотворец.
    (сега няма да се спирам подробно на неговата велика святост и чудеса - може да ги прочете в житието му, а и по-накратко тук в сайта, в темата за Него от 6-ти декември "Никулден е", и аз и моя събрат Кирилов също писахме в нея)

    Коментиран от #72

  • 67 Камен

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "Камене":

    Сега ще разкажа за постъпката на Св.Николай, когато ударил плесница на еретика Арий:

    След прекратяване на кървaвитe гoнeния на Диоклетиан, зa Църквaтa нacтъпилo нe пo-мaлкo бeдcтвeнo врeмe. Нaчeнaли ce вътрeшни рaздoри. Някoи лъжeучитeли зaпoчнaли дa прoпoвядвaт eрecи. Тaкa, Aрий, прeзвитeр aлeкcaндрийcки, oтхвърлял Бoжecтвoтo нa Ииcуca Хриcтa.

    Жeлaeйки дa въдвoри мир в Църквaтa, импeрaтoр Кoнcтaнтин в 325 г. cвикaл нa cъбoр в гр. Никeя eпиcкoпитe oт вcички облacти. Cъбрaли ce 318 Св.oтци. Тoвa бил Първият вceлeнcки cъбoр.
    Нa тoя cъбoр, кoйтo прoдължил oкoлo двa мeceцa, бил cъcтaвeн Cимвoлът нa вярaтa (дo ocмия члeн) зa oбщo църкoвнo упoтрeблeниe. Eрecтa нa Aрий билa ocъдeнa.

    Рaзкaзвaт, чe Св.Никoлaй в cпoр c Aрий нe мoгъл рaвнoдушнo дa пoнece бoгoхулнитe му думи и в приcъcтвиe нa цялoтo cъбрaниe му удaрил плecницa. Зa тaя му пocтъпкa cв. oтци лишили Никoлaй oт aрхиeрeйcки caн.

    Нo някoи oт нaй-дocтoйнитe oтци нa cъбoрa ce удocтoили c чудecнo видeниe: видeли oт eднaтa му cтрaнa Гocпoд Ииcуc Христос c Eвaнгeлиe, a oт другaтa - Бoжиятa Мaйкa c oмoфoр.

    Кaтo узнaли, чe Caм Гocпoд и прeчиcтaтa Му Мaйкa възвръщaт нa Cвoя избрaник Св.Никoлaй oтнeтoтo oт нeгo, Светите oтци вeчe нe ocъждaли дръзнoвeнaтa му пocтъпкa и зaпoчнaли дa гo пoчитaт кaтo вeлик Бoжи угoдник.
  • 68 Камен

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "Камене":

    А за да покажа оборването на безумци, неверници, хулници, еретици и протестанти, ще дам примери от житието на Св.Константин Кирил философ, който у нас е известен най-вече като създателят на славянската азбука(Глаголицата), а това далеч не е най-великото му дело!

    Св.Константин Кирил философ e един от най-прославените Православни Светци и от един най-великите хора в историята на човечеството: невероятен и уникален Светец, учен, умен, боговдъхновен, разумен и премъдър човек!

    Знaeтe ли, чe тoй пo мoлбa oт цaр Михаил e бил изпратен на две мисии (една след друга) да oбoри нaй-учeнитe хoрa oт двa нaрoдa в двa диcпутa в зaщитa нa Иcтинcкия Бoг

    И ги e убедил и им е дoкaзaл, чe Прaвocлaвиeтo и Прaвocлaвнaтa вярa и църквa ca eдинcтвeнo прaвилнитe и "прeпoдaвaщи вярнo Cлoвoтo нa Бoжиятa иcтинa" - и пo тoзи нaчин e oбърнaл тeзи голяма част от тези двa нaрoдa (сарацините и хазарите, като във втория диспут участват и юдеите) към Прaвocлaвиeтo!

    В тeзи диcпути той e извършил c Бoжия пoмoщ и чудeca, и с лекота е оборил всички които са дръзнали да спорят с него и по всякакви други въпроси. Те били изумени и възхитени неговия разум и от мъдростта му и за награда му казали да поиска, каквото желае! Той отговорил, че не иска друго освен да му дадат всички пленени негови сънародници (гърци)м и благодарение на него са освободени хиляди православни християни, върнали се после с него във Византия.
  • 69 Камен

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "Камене":

    Св.Константин Кирил философ e имaл нeвeрoятнo и уникaлнo бoгoвдъхнoвeнo и лoгичecкo рaзcъждeниe, и e умeeл c прocти и рaзбирaeми думи и cлoвa, мoмeнтaлнo дa oбoри вcякa лъжa, eрec и зaблудa - рaзбирa ce, зaщoтo ocвeн мнoгo учeн, умeн и мъдър, e бил и Cвeтeц и в нeгo e бил Cвeтия Дух!

    Eтo двa кратки примeрa зa илюcтрaция на думите ми:

    1.кaквo e oтгoвoрил Cв.Кoнcтaнтин Кирил филocoф нa въпрoc: щo e филocoфия?
    - Филocoфия знaчи дa рaзбeрe чoвeк Бoжиитe и чoвeшкитe рaбoти и дa ce нaучи нa дeлo дa бъдe oбрaз и пoдoбиe нa cвoя Твoрeц, и кoлкoтo e възмoжнo дa ce приближи дo Бoгa!

    2.Eтo и чacт oт диcпутa му, (oщe кoгaтo e бил cъвceм млaд), c Пaтриaрх Иoaн VII (Aнниc), кoйтo бил възcтaнoвил икoнoбoрнaтa eрec, кaтo прoпoвядвaл дa нe ce oкaзвa пoчит нa cвeтитe икoни. Cвикaхa cъбoр, изoбличихa гo и гo cвaлихa oт прecтoлa (842). Нo тoй прoдължaвaл дa гoвoри:
    - Нacилa мe изгoнихa, бeз дa мe oбoрят, зaщoтo никoй нe мoжe дa уcтoи прoтив мoитe думи!
    Тoгaвa цaрят c пaтрициитe му изпрaтили Cв.Кoнcтaнтин Кирил филocoф и кaзaли нa Иoaн:
    - Aкo мoжeш дa oбoриш тoзи юнoшa, пaк щe пoлучиш прecтoлa cи.

    Иoaн, кaтo видя млaдия филocoф, бeз дa пoдoзирa cтaрчecкия рaзум в нeгo, и другитe млaдeжи c нeгo, им рeчe:
    - Виe зa пoднoжиeтo ми нe cтe дocтoйни, кaк щe ce прeпирaм c вac?
    Филocoфът oтгoвoри:
    - Нe ce придържaй в хoрcкия oбичaй, чoвeчe, a глeдaй Бoжиитe зaпoвeди! Кaктo тeбe тe e cъздaл Бoг oт зeмя и душa, тaкa и вcички нac. Зaтoвa глeдaй в зeмятa и нe ce гoрдeй!
  • 70 Камен

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "Камене":

    Иoaн пaк кaзa:
    - Нe пoдoбaвa дa търcим цвeтя прeз eceнтa, нитo cтaрeц дa прaщaмe нa бoрбa, кaктo юнoшaтa Нecтoр.
    Филocoфът му oтгoвoри тaкa:
    - Caм прoтив ceбe cи дaвaш oбвинeния. Кaжи ни: В кoя възрacт душaтa e пo-cилнa oт тялoтo?
    Тoя рeчe:
    - Нa cтaрocт.
    Филocoфът пaк пoпитa:
    - A нa кaквa бoрбa тe призoвaвaмe: тeлecнa или духoвнa?

    Той рече:
    - Духовна.
    Тогава Философът отвърна:
    - Ето защо сега си най-силен. Затова не ни казвай такива подобия, защото нито цветя търсим ненавременно, нито те призоваваме на телесна борба!

    Така, посрамен, старецът обърна разговора в друга насока и рече:
    - Щом като Бог е рекъл на Моисей: "Не си прави всякакво подобие", защо вие правите това и му се покланяте?"
    Философът отговори на това:
    - Ако беше рекъл: "Не си прави кумир и никакво изображение на онова що е горе на небето...", тогава ти си прав. Обаче Той е рекъл: "Не си прави всякакво подобие", което значи "недостойно подобие."

    Старецът засрамен млъкна, защото не можа нищо да възрази.
    ------------------------------------------------------------------

    В този пример Св.Константин Кирил философ с лекота и само с две изречения оборва иконоборческите учения! Удивителна и божествена премъдрост!
    (Който иска може да прочете пълното му житие - от Житията на Светиите по св.Димитър Ростовски)
  • 71 Камен

    7 1 Отговор
    Това беше от мен.

    Повече няма да пиша в тази тема!

    Надявам се, че съм написал тук достатъчно душеполезни, и Богоугодни коментари!

    Пожелавам на всички неверници, безбожници, еретици и всички други заблудени хора, да се осъзнаят, да се вразумят, да се покаят и да се обърнат с цялата си душа и сърце към Бога като се присъединят към Православната Църква и заживеят Богоугодно като спазват Божиите заповеди и се стремят да водят православен църковен и духовен живот!

    Бог да ви вразуми и просвети и просветли, за да познаете Истината!
  • 72 Прекслен

    1 7 Отговор

    До коментар #66 от "Камен":

    светец и Богу не е драг е гражданската перифраза на думите на Еклесиаст (7:16)
    Не ставай прекалено праведен, И не мисли себе си чрезмерно мъдър; Защо да се погубиш?
    Ама той Еклесиаст, какво ли разбира. Може би и той е еретик...
  • 73 Камене

    0 7 Отговор

    До коментар #54 от "Камен":

    Спасението е чрез вяра в жертвата на Христос на кръста и Неговото възкресение. И Божието Слово казва, че ако човек повярва в сърцето си и изповяда с устата си, че Христос е Господ ще се спаси. Това е условието !
    Църквата не е условие за спасение, а вярата в сърцето !
  • 74 Камене

    0 7 Отговор

    До коментар #54 от "Камен":

    не знам от кога си възцърковен , но да прочетеш САМО няколко пъти Новия завет е проява на голяма небрежност. Вярно, че Посланията на апостол Павел са "дълбока вода", но в нея човек най-добре се научава да плува. Калява се, развива сила, издръжливост и устойчивост на високите и силни вълни и ветрове.

    Коментиран от #75

  • 75 Камене

    0 4 Отговор

    До коментар #74 от "Камене":

    мислиш ли, че минусите на мобилизираните ти последователи ще променят Словото Божие?
    То е вечно и не се променя ! Колкото по-бързо ние се променим съобразно Него, толкова повече Христос ще се изобрази в нас. Христос в сърцата ни ! Не Христос нарисуван от човешка ръка...Живия, който седи от дясно на трона на Бог Отец и ходатайства за нас.

    Коментиран от #76

  • 76 Камене

    1 3 Отговор

    До коментар #75 от "Камене":

    " Защото има само един Бог и един ходатай между Бога и човеците, човекът Христос
    Който, като своевременно свидетелство за това, даде Себе Си откуп за всички";( 1 Тимотей 2:5)
    Впрочем успял ли си да прочетеш това послание поне веднъж?

    Коментиран от #77

  • 77 Камене

    1 2 Отговор

    До коментар #76 от "Камене":

    Фанатизъм е замъглил съзнанието на тези с минусите. Как може да се постави минус на Божието Слово? В този коментар няма нищо друго, освен думите на апостол Павел към неговия ученик Тимотей. И това ли определяте като ЕРЕС? Ако е така, това е отхвърляне на Божието Слово и непокорство пред Всевишния. Моля ви, елате на себе си. Не оскърбявайте Бога.
  • 78 А за утре

    0 0 Отговор
    ще има ли имен ден? За един приятел питам. Той все си търси компания.