Last news in Fakti

16 Декември, 2020 10:22, обновена 16 Декември, 2023 07:39 10 804 30

Ето кой празнува имен ден днес

  • имен ден-
  • марин

Почитаме паметта на Свети мъченик Марин

Ето кой празнува имен ден днес - 1
Снимкa: Shutterstock

На 16 декември почитаме паметта на Свети мъченик Марин. Той произхожда от уважавано семейство. Бил избран за сенатор в Римската империя в доста ранна възраст. Независимо от високото положение, което заемал, младият Свети Марин станал християнин.

Злонамерени издали, че Свети Марин не се кланя на идолите. Изправен пред съда, съдията призовал Свети Марин да принесе жертва на езическите богове. Той отказал, защото вече познавал истинския Бог. Бил подложен на жестоки мъчения, но Всевишния го запазил жив. Озлобените езичници поискали най-тежкото наказание – да бъде обезглавен. Присъдата е изпълнена на 16 декември 283 г.

Благочестиви християни прибрали мощите на Свети Марин и ги погребали по християнски обичай.

Имен ден празнуват Марин, Марина, Маринчо, Маринко, Маринела, Маринел


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бургия

    21 2 Отговор
    Живи и здрави и да почерпят
  • 2 Перо

    1 15 Отговор
    Пичонки
  • 3 Някой

    3 1 Отговор
    Желаем им късмет и успехи.
  • 4 Всеки

    1 17 Отговор
    ден -имен ден . Нова рубрика ли е това ? Какво общо имат именните дни с християнството ?

    Коментиран от #8

  • 5 Камен

    20 1 Отговор
    Чecтит имeн дeн нa вcички имeници и честит празник на всички православни християни!

    Caмo дa дoпълня мaлкo cтaтиятa:

    Освен Св.мъченик Марин днec cе честват и Свети пророк Агей, и Блажената царица Теофания!

    Ще напиша накратко по нещичко от житията им:

    за Свети мъченик Марин:

    След като той останал невредим от всички мъчения, пазен от Божията благодат, тогава го завели на Арената в цирка, и пуснали срещу него диви зверове: лъвове и мечки, с цел Св.Марин да бъде разскъсан и изяден от тях...
    Но се случило следното чудесно събитие: Бог и тук го запазил и зверовете станали кротки като агънца, и не му причинили никаква вреда!

    След всичко това езичниците се озлобили твърде много против несломимия изповедник на Христовата вяра, и решили да го заведат в идолското капище, за да го накарат насила да принесе жертва на идолите. Свети Марин влязъл заедно с тях в капището, обърнал се с молитва към Господ Иисус Христос и идолите паднали и се разбили.
    Поразен и разгневен от неочаквания обрат, царят заповядал веднага да отсекат главата на мъченика. Така Светецът предал духа си на Господа, а мощите му били благочестиво погребани от богобоязнени християни.
    ----------------------------
    А за Свети пророк Агей и Блажената царица Теофания ще напиша довечера!

    Нeкa Бoг пo мoлитвитe нa вcички тeзи Cвeтии да ни дарува мир, любов, търпение, душевно и телесно здраве, крeпкocт и cилa, зa дa вървим винаги твърдo и нeoтклoннo по своя път към Господа!

    И дa ни пaз
  • 6 Камен

    6 2 Отговор
    И нека Бог дa ни пaзи, пoмaгa, пoдкрeпя и зaкриля, и нeкa и ниe caмитe дa влoжим вcичкo oт ceбe cи, зa дa oтcтoявaмe и изпoвядвaмe твърдo и нeoтклoннo Прaвocлaвнaтa cи вярa!


    п.с.Особено в тези трудни времена на отстъпление от Бога и морално и духовно разложение, идващо основно от запада, още повени ни е необходим свелия пример от житията на Православните Светии!
  • 7 Камен

    15 2 Отговор
    Допуснал съм в бързината 2 правописни грешки (модераторът може да изтрие предния ми коментар) - трябва да бъде така:


    Нeкa Бoг пo мoлитвитe нa вcички тeзи Cвeтии да ни дарува мир, любов, търпение, душевно и телесно здраве, крeпкocт и cилa, зa дa вървим винаги твърдo и нeoтклoннo по своя път към Господа!


    И нeкa Бoг да ни пази, помага, подкрепя и закриля, и нека и ние самите да вложим всичко от себе си, за да отстояваме и изповядваме твърдо и неотклонно Православната си вяра!


    п.c. Ocoбeнo в тeзи трудни врeмeнa нa oтcтъплeниe oт Бoгa и мoрaлнo и духoвнo рaзлoжeниe, идвaщo ocнoвнo oт зaпaдa, oщe пoвeче ни e нeoбхoдим яркия и cвeтъл примeр oт житиятa нa Прaвocлaвнитe Cвeтии!
  • 8 Камен

    17 3 Отговор

    До коментар #4 от "Всеки":

    Нe cи прaв!

    Православните Светци се светлината на Християнството!

    Правилното и богоугодно дело е всеки ден да се пишe за прaвocлaвeните Cвeтци, които се честват в този ден, и тo пoдрoбнo, зaщoтo тoвa щe бъде прекрасен, добър, светъл и ярък пример за всеки православен християнин!

    Нaпрoтив. много рaдocтнo и Бoгoугoднo e, чe в тoзи cвeтcки caйт ce нaмирaт блaгoчecтиви прaвocлaвни хриcтияни и oт рeдaктoритe, и нaпocлeдък зaпoчнaхa рeдoвнo пуcкaт прaвocлaвни cтaтии зa чecтвaнитe нa дeня прaвocлaвни църкoвни прaзници и Cвeтци!

    A aкo нaпрaвят и oтдeлнa прaвocлaвнa рубрикa - щe бъдe cупeр!

    Бoг дa блaгocлoви пишeщитe рeдaктoри, зa дa oпиcвaт и прeдaвaт вярнo Прaвocлaвнитe иcтини!


    п.с. За да не го пиша отново - прочети и послеслова на предния ми коментар, защото той също се отнася и към твоето мнение!

    Коментиран от #9

  • 9 Мъка

    1 16 Отговор

    До коментар #8 от "Камен":

    Преди четяхме размислите на Урумов, а сега на Камен... Като кръстоносен поход
  • 10 Браво

    1 6 Отговор
    Събина, за утре ще има ли имен ден? За един приятел питам. Той все си търси компания, че не обича да е сам, пък може и да хапне и да пийне.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Марин

    4 17 Отговор
    уникална простотия с тия измислени именни дни. Нагласят си ги както им дойде

    Коментиран от #13

  • 13 Ти знаеш

    12 2 Отговор

    До коментар #12 от "Марин":

    ли , че имаш имен ден ? Или се разсейваш, за да не почерпиш
  • 14 Камен

    13 3 Отговор
    Здравейте отново!

    Продължавам с житието на Свети пророк Агей:

    Св.пророк Агей е един от Дванадесетте тъй наречени малки пророци.
    Родил се във Вавилон по времето на плена и още като юноша той се завърнал в Иерусалим и пророкувал тук със Св.пророк Захария.

    След завръщането от вавилонски плен, Зоровавел, водачът на иудеите, назначен за техен владетел от персийския цар Кир, започнал строежа му. Но изграждането на храма било съпроводено с много трудности, създавани от самаряните, чието участие в това дело иудеите отклонили, защото искали да запазят чистотата и неприкосновеността на богослужението от всичко нечисто и езическо. Самаряните подкупили началниците на някои персийски области и те наклеветили иудеите пред персийския двор. И иудеите изоставили наченатото дело в продължение на 14 години.

    Главното препятствие било това, че предишното им горещо усърдие - охладняло. Те насочили дейността си към други неща, започнали да строят и украсяват своите собствени домове, като смятали, че още не е дошло време да се строи Божият дом и посочвали много други оправдания за нерадението си.
  • 15 Камен

    13 2 Отговор
    И тогава Господ им пратил пророк Агей с изобличения и заплахи, но и също така с обещание за помощ свише - чрез устата на пророка, Бог ги ободрил и обещал, че вторият храм ще бъде по-славен от първия, понеже в него ще се яви Царят на мира, Спасителят на всички народи.

    С Божията помощ и при съдействието на пророците Агей и Захария, водачът на иудеите Зоровавел преодолял козните на враговете и бездействието на иудеите, и храмът бил завършен през 516 г. преди Рождество Христово!

    След кончината си свети Агей бил погребан с почести близо до свещеническите гробове, защото произхождал от свещенически род. Той бил мъж съвършен в добродетелите и като славен и велик пророк бил обичан и почитан от всички. Името му означава празник или празнуващ.



    п.с. След малко ще публикувам и житието на Блажената царица Теофания

    Коментиран от #16

  • 16 Излишно е

    2 17 Отговор

    До коментар #15 от "Камен":

    Не ни интересува. Не ставай досаден.

    Коментиран от #17

  • 17 Камен

    13 3 Отговор

    До коментар #16 от "Излишно е":

    Щом не те интересува - не чети тази тема и не пиши в нея!

    Има толкова други теми на сайта!

    За разлика от теб, има много хора, на които житията на тези прекрасни Светии ще бъдат душеполезни!

    Коментиран от #24

  • 18 Камен

    12 3 Отговор
    Продължавам с житието на Блажената царица Теофания

    Блажената Теофания била родена в Константинопол и произхождала от царски род. Родителите и - Константин и Анна, живеели в честно съпружество, но дълго време били бездетни и много скърбели за това. Те силно желали да имат плод на съпружеството си и често посещавали храма на Пресвета Богородица във Форакия, и се молели:

    - Господарке на мира - нека се разреши нашето безплодие чрез Твоето милосърдие и по Твоето застъпничество Създателят да ни сподоби с чедо!

    И тъй като се молели с вяра, получили исканото с благодатта на Пречистата наша Владичица Богородица - родило им се момиче, което нарекли Теофания.
    Още от малка те я възпитавали в благочестие, като я наставлявали във всяко добро дело, а от шестгодишна възраст започнали да обучават дъщеря си в писмо .

    Като виждали благонравието и ума на дъщеря си, родителите се радвали много и се надявали впоследствие да се утешават с нейните чеда. Те търсели юноша от знатен род, подобен на нея по благонравие и ум, да стане неин съпруг, защото вече била в подходяща възраст и повече от всички свои връстнички била украсена с дарования.

    По това време цар Василий Македонец търсел прекрасна и добродетелна девица, за да я съчетае в брак със сина си Лъв Мъдри. Той намерил, че Теофания е най-достойна и я оженил за сина си, обявен вече за наследник на престола. Царският брак бил сключен при всеобща радост и ликуване.
  • 19 Камен

    12 2 Отговор
    В скоро време, обаче, лукавият враг посял плевелите на раздора в царския дом:
    Лъв Мъдри бил наклеветен несправедливо пред баща си от един влъхва - Теодор Сантаварин, че възнамерява да го убие. А царят много почитал този влъхва смятал го за свой искрен приятел и го слушал във всичко.

    За жалост без да разследва внимателно случая, бащата повярвал на клеветата и в силен гняв се изправил против сина си. Той го хванал заедно със съпругата му Теофания, затворил ги в тъмница и поставил стража. Това станало по тайната злоба и хитрото коварство на Теодор Сантаварин, епископ Евхаитски и влъхва, когото Лъв не обичал. Младият Лъв, бидейки благоразумен и богобоязлив, се гнусял от влъхвата, ненавиждал го и го презирал като враг Божий.

    И най-ужасното било, че по внушение на влъхвата бащата даже искал да извади очите на сина си. И това навярно би станало, ако патриархът и целият синклит не възпрели царя.

    Повече от три години невинният Лъв и блажената Теофания, които не били сторили никакво зло, прекарали в затвора. Те се упражнявали в молитва и пост, скърбейки за участта си и призовавайки Бог като свидетел за своята невинност.

    Няколко пъти синклитът възнамерявал да моли царя за сина му, но не намирал подходящо време. Накрая дошъл момент, когато можели да се обърнат към него с такава молба. Това станало така. В царските покои имало един папагал, който бил научен да говори с човешки глас някои думи и забавлявал царя и присъстващите.
  • 20 Камен

    13 2 Отговор
    Веднъж на празника на свети пророк Илия царят свикал на обяд всички свои
    придворни, за да се радват и веселят заедно с него. А птицата започнала да повтаря, научила неизвестно от кого или случайно, думите:

    - Уви, уви, за господаря Лъв!

    Пируващите се смутили и оставили ястията си. Като видял, че придворните нито ядат, нито пият, царят започнал да ги разпитва защо са така тъжни. А те сметнали, че е дошъл подходящият момент, станали, облени в сълзи, и казали:

    - Щом дори неразумната птица скърби за своя невинно страдащ господар и го търси с думите : "Уви, уви за господаря Лъв!", как ние, разумните и словесни твари, които със сигурност знаем, че твоят син, нашият господин, страда невинно и понася твоя бащински гняв поради злоба и клевета, можем да се веселим и пием?! Не трябва ли още повече да скърбим?

    О, царю! Ако синът ти е съгрешил с нещо, ако е замислил да вдигне ръка против тебе, дай го на нас и ние ще го посечем на части. Ако пък е невинен, което знаем със сигурност, защо измъчваш родната си кръв?

    Царят се умилил от тези думи и воден от сърцето си и от бащинска жалост, веднага заповядал да освободят Лъв, да острижат косите му, пораснали в тъмницата, да го облекат в царски одежди и с почести да го доведат при него. Когато изпълнили повелята и довели сина му, царят се изправил в сълзи, започнал да го целува и му върнал предишния царски сан.
  • 21 Камен

    13 3 Отговор
    Скоро след това Василий се разболял и починал, а царската власт оставил на сина си. След смъртта на баща си Лъв хванал Сантаварин, заповядал да бъде бит и да му бъдат извадени очите и го пратил на заточение в Атина.
    Така злобата на влъхвата се обърнала против самия него.

    Междувременно блажената Теофания, навлязла в царския живот след затворничеството си, прилежно се грижела за своето душевно спасение, като смятала царската слава за нищо и презирала като плевел и сън житейската суета и наслади.

    Тя непрестанно, и денем, и нощем имала на устата си псалмите, духовните песни и молитви и целия си живот прекарвала, угаждайки на Бога и призовавайки милосърдието Му.

    Тя не се грижела да украсява по царски тялото си и макар външно да се обличала с благолепие, под дрехите носела груба власеница, с която умъртвявала плътта си.
    Животът и бил постнически, тя се хранела с хляб и сушени зеленчуци, а обилните ястия и трапези отхвърлила напълно.

    Богатствата, скъпоценностите, скъпите предмети и одежди, които имала в ръцете си, тя раздавала на нуждаещите се и бедните, на сиротите и вдовиците. Бедните килии на монасите и манастирите обновявала и дарявала с имущество и всичко необходимо.
    Такова било усърдието и грижата на христолюбивата царица!
  • 22 Камен

    13 3 Отговор
    Тя никога не изрекла клетва и никаква лоша дума не излязла от нейните уста и към всички се отнасяла с любов - плачела с плачещите и се радвала с радостните.

    Спяла не в меката царска постеля, а слагала на пода чиста рогозка върху остри кости и зъби на животни, лягала си върху нея, и там всяка нощ обливала ложето си със сълзи. И след кратък сън ставала да славослови Бога.

    От този толкова суров, изпълнен с лишения живот, света Теофания се разболяла от тежка телесна болест, но не изнемогнала душевно от непрестанната молитва, не преставала да се поучава в Божествения Закон, четяла свещените книги и изпълнявала прочетеното.

    Живеейки в света, тя отхвърлила всичко светско, пребивавайки в съпружество, възлюбила благото Христово иго, взела и понесла кръста си и така угодила на Бога.

    Предчувствайки изхода на душата си, блажената Теофания заповядала всички да дойдат да се простят с нея. После, като им дала последно целувание, тя се преселила от земното в небесното царство и застанала пред Царя на славата, украсена с многобройните си добродетели като с царска багреница.
  • 23 Камен

    13 3 Отговор
    Мъжът на света Теофания, цар Лъв Мъдри, виждал голямата и святост, и я почитал не само като своя съпруга, а най-вече като своя застъпница пред Бога, и затова решил още приживе да построи храм в нейно име.

    Но като научила за намерението му, Светата строго му забранила да направи това! Започнатият вече храм в нейно име бил преименуван в името на всички Светии.
    По съвет на Църквата царят установил празник на всички Светии в първата неделя след Петдесетница. Той казвал:

    - Ако Теофания е свята, нека и нейната памет се чества заедно с всички Светии за слава на прославяния от всички Светии Бог!

    На Него и от нас да бъде слава во веки. Амин.

    -----------------------

    Това е от мен! Положих не-малко усилия, защото съм редактирал и обработил тези жития - а не просто copy-paste!

    Надявам се, че ще ви допаднат, че ще бъдат наистина за душевна полза за много хора!

    Бог да ни благослови и помилва!

    Коментиран от #26

  • 24 Ти да не

    2 14 Отговор

    До коментар #17 от "Камен":

    си откупил вещно право да пълниш с писанията си страницата. Той и Урумов пишеше почти през ден, но поне беше кратък. Айде стига, да не мислиш, че има полза. Който се интересува, ще намери къде да прочете тези истории.
  • 25 Камен

    12 4 Отговор
    Както вече писах и на другия човек с коментар подобен на твоя: Щoм нe тe интeрecувa - нe чeти тaзи тeмa и нe пиши в нeя!

    Имa тoлкoвa други тeми нa caйтa!

    Зa рaзликa oт тeб, имa мнoгo хoрa, нa кoитo житиятa нa тeзи прeкрacни Cвeтии щe бъдaт душeпoлeзни!


    п.с. Жалко, че има такива хора, които не оценяват положените усилия и труд на другите, а само плюят и недовостват!

    Бог да ви вразуми и просветли!
  • 26 И защо

    1 11 Отговор

    До коментар #23 от "Камен":

    се хвалиш, че си положил доста усилия. Дай го по-скромно и смирено. И фарисеят се хвалеше колко е старателен, но май бирникът си отиде оправдан...

    Коментиран от #27

  • 27 Камен

    11 4 Отговор

    До коментар #26 от "И защо":

    Поне цитирай точно: "митарят" си отива оправдан.

    И тези мои думи - цитирам:

    "Това е от мен! Положих не-малко усилия, защото съм редактирал и обработил тези жития - а не просто copy-paste!"

    не са написани с цел да се хваля!

    А само, за да обясня на хората, че този материал не е просто копиран отнякъде и постнат тук, а съм го редактирал и обработвал.

    Бог да просвети и просветли душите и сърцата на всички хора, които ще прочетат темата, и да им дарува мир, любов, и усилване и укрепване на Православната им вяра!
    (на които не са православни - да станат такива, като познаят и възлюбят Бога и приемат Православието)

    И нека всички да подражаваме според силите си, на святия и добродетелен живот на Светиите, за които четем в тази тема!

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Какво

    2 10 Отговор

    До коментар #27 от "Камен":

    значение има за хората, дали си го копирал или редактирал.... Който иска да го прочете, няма да мисли за това.
  • 29 Все едно

    2 11 Отговор

    До коментар #27 от "Камен":

    митар ли е бирник ли е...Знаеше, че е грешен и се каеше. Не се биеше в гърдите, колко е усърден и праведен.
  • 30 Мъдрият

    5 1 Отговор
    Честит имен ден на всички мъже с името Марин! И честит празник на всички православни християни!

    А жените с името Марина имат имен ден на 17 юли, когато се чества Света великомъченица Марина!


    п.с. Като четох коментарите се учудих, че Камен е писал отново тук - а то коментарите на статията са от 2020г.)))
    Камене, дано да прочетеш това - жив и здрав бъди и Господ да те укрепва!