Last news in Fakti

21 Декември, 2020 18:57 3 521 17

Да се напия ли по време на пандемията или...

  • алкохол-
  • пиене-
  • пандемия-
  • изолация-
  • психолог-
  • желание-
  • пиене на алкохол

Алкохолът ще заглуши страха от изолацията твърди американски психолог

Да се напия ли по време на пандемията или... - 1
Снимка: shutterstock

Желанието да се напиете по време на втората вълна на пандемията, е напълно разбираемо. Това твърди не кой да е, а Кенет Скайл, президент на Психологическата асоциация на окръг Лос Анджелис. Той е категоричен, че желанието за пиене на алкохол е много нормално усещане, пише сайтът Frog news.

Според Скайл хората обикновено се напиват заради две неща: когато имат нужда от нещо, което да измести проблемите им или за да заглушите чувствата, които изпитват. „Винаги, когато се чувстваме застрашени, повечето от нас искат да бъдат по-близо до онези, на които ни интересуват“, обяснява Скайл. Но тъй като комуникацията с любимите хора по време на пандемията е затруднена и ограничена, логично е да се предположи, че мнозина ще потърсят утеха в чашката. Алкохолът ще заглуши страха от изолацията.

„Основният проблем е, че напиването помага“, въздъхва клиничният психолог Райън Хаус. "Пиенето облекчава стреса и ви помага да се отпуснете." Но успокояващите ефекти от консумацията на алкохол са временни. В дългосрочен план злоупотребата е вредна дори след като човекът е спрял да пие. „Когато се събудите на следващата сутрин, се сблъсквате с махмурлук - същия стрес, който се опитахте да избегнете, и намалена способност да се справите със този стрес“, казва Хаус. Помислете колко е трудно да работите или да се занимавате с някаква дейност или, например, да търпите досаден колега или съсед, когато страдате от махмурлук. Прекаляването с алкохол не е добра идея.

„Алкохолът потиска имунната система“, предупреждава Джордж Коб, доктор по поведенческа психология и директор на Националния институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм в САЩ. По време на пандемия препиването е неподходящо. А какво можем да наречем „прекалено пиене“? Скайл смята, че въпреки вредата от алкохола, няма смисъл да го избягваме. Няма строги правила за пиене, но самоконтролът е най-добрият вариант.

Да се напия ли по време на пандемията или...
Снимка: shutterstock

Обърнете внимание на количеството консумиран алкохол на ден и дали се увеличава. Често пиенето излиза извън контрол и тогава започват проблеми. Затова не се колебайте да запишете какво пиете и да сравните цифрите. Ако просто сте прекалили поради чувство на безпокойство или депресия, тогава е по-добре да намалите скоростта. Смисълът на самоконтрола е да установите причината за пиенето и да не пропуснете момента, в който е време да спрете и да преминете към други дейности. Например, ако се чувствате самотни, обадете се на приятелите си. Ако ви е скучно – отворете хубава книга, сгответе нещо вкусно. Сега е времето да прочетете нещо за депресиите и да се предпазите от тях. Подредете гардероба си, разгледайте стари снимки с близки хора, помечтайте или се върнете в спомените назад.

Никой не казва, че не трябва да пиете, докато сте вкъщи, но „ако ще пиете през това време, бъдете наясно защо пиете и се опитайте да бъдете честни със себе си относно това, което очаквате да получите от пиенето на алкохол“, съветва Хаус.

И си похапвайте вкусни мезета. Запомнете, че мазните мезета и особено сланинката предпазват от каруцарски изпълнения. Чиста покривка, естетически нарязани тънки колбаси, филета и сиренца – кеф за душата и окото. Уважавайте пиенето, уважавайте себе си. И не забравяйте за махмурлука – затова не се оливайте. Не се оливайте и защото може да пропуснете нещо много свежо, което да не се случи друг път…


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рон Джеръми

    17 2 Отговор
    Тази другарка с лаптопа е готова и за нещо повече.

    Коментиран от #3

  • 2 Човека Коза

    5 1 Отговор
    ...или да
  • 3 Топ Гън

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рон Джеръми":

    Тази другарка какво я чака...
  • 4 ГРАД КАЗАНЛЪК

    3 7 Отговор
    алкохола е ЛОШО нещо и загуба на време в пандемиата няма много възможности за излизане но бихме могли да гледаме някой РОМАНТИЧЕН филм у дома с половинката прегърнати да отделим време един на друг или просто да си поговорим това е много по ПОЛЕЗНО от алкохола

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ГРАД КАЗАНЛЪК

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "Психар":

    ас си пиша коментар най спокойно господине не съм убидил никой

    Коментиран от #7

  • 7 Психо трилър

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КАЗАНЛЪК":

    Не се прави бе, само чакаш да стане 00:00 и почваш да псуваш и пишеш цинизми във на Венелина публикациите.
    Не те ли е срам бе ?

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГРАД КАЗАНЛЪК

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Психо трилър":

    това там не са мои коментари господине лоши хора ми КРАДАТ името но в крайна сметка си има ай ти адреси и те се виждат от ръководството никовете са само интернет прякори
  • 11 Гост

    3 1 Отговор
    Ми аз пък си се напивам за кеф!!!
  • 12 Гост 2

    8 1 Отговор
    Аз пък само в два случая. Когато имам рожден ден и когато нямам рожден ден.
  • 13 Съсетката

    1 1 Отговор
    Дали само по време на пандемия..... трябва да, се угоди на,,, внучето,,....! (Колко гомного импозантни жини....!)
  • 14 Бай Стою касапина

    0 2 Отговор
    Аз пък като сготвя нещо вкусно ми се отваря страшен алкохолен апетит. Затова, по-добре повече пиене отколкото по-малко ядене.
  • 15 Съсетке

    1 1 Отговор
    После унучето слуша ли, поеми пише ли....?! (Ей тревичко, да ми изчезнеш и от профила...!)
  • 16 антрашпиц

    0 0 Отговор
    Чи то колко пъти да се напивам...станах алкохолик!Сутрин бира,следобед ракия.
  • 17 гост

    2 0 Отговор
    Въпросът не е дали да се напия , а дали да изтрезнея !