Last news in Fakti

23 Декември, 2020 13:58 10 645 40

Преподобна Стойна и нейните предсказания

  • преподобна стойна-
  • предсказания-
  • ванга

Тя била известна и като духовната учителка на Ванга

Във вторник се навършиха 87 години от смъртта на Преподобната Стойна, пише сайтът Една.бг.

Истинското име на Преподобна Стойна, 1883 - 1933 г., е Стойна Димитрова. Почти през целия си живот е живяла в с. Златолист, Петричко. Тя не е толкова популярна, колкото Ванга. Въпреки това Ванга сама казвала, че баба Стойна е три пъти по-силна от нея.

Всъщност Преподобна Стойна била известна и като духовната учителка на Ванга. Петричката пророчица неведнъж я е признавала за своя предтеча и често пращала болни да търсят изцеление на гроба ѝ.

Също така веднъж месено баба Ванга е идвала в Златолист, за да се зареди от големия чинар в двора на манастирчето "Свети Георги".

Легендата гласи, че чудотворното дърво се извисява още от създаването на българската държава. Всеки страдащ трябва само да обгърне здравият му вековен дънер и ще се изцери.

Смята се, че чинарът дава огромна сила и енергия, както била убедена и самата Преподобна Стойна. Днес на дървото са вързани две люлки. Всеки, който има молба към светицата, трябва да се полюлее на тях.

В двора на манастирчето се намира още и кладенец на желанията. Всеки, който има определено желание, само трябва да се наведе над него и да прошепне искането си над живата вода.

Преподобна Стойна била изключително популярна лечителка. Въпреки че почти през целия си живот била сляпа, тя била надарена с духовно зрение.

Родена на 9 септември 1883 година в село Хазнатар, Серско, тогава в Османската империя, днес в Гърция. На седемгодишна възраст се разболява от едра шарка, в резултат на което ослепява. След това се появяват ясновидските и лечителските и способности. Докато навърши 16 години, тя прекарва в пълно уединение в отделна стая.

Когато навършва тази възраст, ѝ се явява насън св. Георги, който ѝ казва да копае в двора, където ще намери негова икона и кандило. С помощта на съседите, тъй като семейството ѝ е бедно, в двора на това място се построява малък параклис, където Стойна живее до 1913 година.

Прозвището си получава от съселяните си заради аскетичния начин на живот. Преподобна Стойна предупреждава близките си, че няколко дни ще бъде като мъртва, но да не я погребват. След една седмица се съживява и хората от района започват да идват при нея за помощ и изцерение.

След Междусъюзническата война цялото и семейство се преселва в България. На път за Петрич, минавайки през село Долна Сушица (Златолист), Преподобна Стойна решава да остане да живее в храма „Св. Георги“ в селото. Там тя прекарва остатъка от живота си до 22 февруари 1933 г. в пост и молитва. До смъртта на Преподобна Стойна много хора идват при нея за помощ, съвет, утеха и изповед, като по този начин изразяват почитта си към ясновидката, която са смятали за светица. Тя не е канонизирана от Българската православна църква.

Преподобна Стойна е погребана в двора на черквата „Св. Георги“ в село Златолист, където е оформен малък мемориал. Тя е сочена, като предшественичка на по-известната ясновидка Ванга. След смъртта ѝ сестрината ѝ дъщеря и няколко жени, живели край нея, описват живота ѝ.

Тя, както много други наши пророчици, е направила предсказания за бъдещето на България. През 1933 г. тя казва пред семейството на Костадин Георгиев:

“Много работи ке станат. Ама чудото у България ке е след шейсет години. Ако политикантите скарат народо и он почне да се мрази, ке дойде глад и мор. Деца и стари ора ке умират без лек и лекарства. Обич, обич требе на ората, Коста, обич. Нема ли я, ке се затрие убавата ни държава...”

“Идете си по домовете, арни човеци, идете си, но да знаете - на нашата земя се е родила бела птица. От мъка се е родила. Може да е гълъб, може да е нещо друго. След 60 години тая птица ке литне по широкио свет. Който нашенец я види или пипне с чисти ръце и арно сърце, ке получи голема сила, дека никой не я знае... Айде идете си добри ора и се молете на Бога...”


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вие кво го ударихте

    8 12 Отговор
    На ясновидство?

    Коментиран от #7

  • 2 Ей тва

    10 11 Отговор
    Гърчолята и македонците са най-долните ни врагове,само песници
  • 3 гост

    28 2 Отговор
    Aкo пoлитикaнтитe cкaрaт нaрoдo и oн пoчнe дa ce мрaзи, кe дoйдe глaд и мoр. Дeцa и cтaри oрa кe умирaт бeз лeк и лeкaрcтвa. Oбич, oбич трeбe нa oрaтa, Кocтa, oбич. Нeмa ли я, кe ce зaтриe убaвaтa ни държaвa...”
  • 4 Охо Бохо

    5 25 Отговор
    Поредната пророчица!!! Тя не е ли пророкува Ла короната? Сутринта 14 г индиец бил предсказал вируса, сега Стойна и тя пророчица т н. Защо обаче тези пророци не пророкуват лекарството или начина, по който ще се излекуват хората.

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    35 4 Отговор

    До коментар #4 от "Охо Бохо":

    Преподобна Стойна , Дънов ,Ванга , Дядо Влайчо ... прочети и тогава пиши !

    Коментиран от #10

  • 6 Аз40

    3 8 Отговор
    Статистиките и екстрасенството вървят ръка за ръка във "Факти", кво толкова? :D
  • 7 Не религиозен

    7 19 Отговор

    До коментар #1 от "Вие кво го ударихте":

    В навечерието на най-светлия празник за човечеството - Рождество Христово , вместо за Спасителя Христос, ни пробутват да четем за ясновидки... И това се случва в християнска България - в която църквата право слави Бога...

    Коментиран от #8, #9

  • 8 православен

    12 7 Отговор

    До коментар #7 от "Не религиозен":

    За жалост народа само за пред хората е християнски, иначе си бабуват, кукеруват, лазаруват, коледуват и т.н. народни езичрски обичай. Няма лошо, но поне не твърдете че сте християни, защоъо не ате. За по елементарните ще кажа не става хурката до края и душата в рая.

    Коментиран от #35

  • 9 От друга страна

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "Не религиозен":

    Какво чудно има? На това кълват хората, това им пробутват! Нали е писано, че ще дойде време, когато хората няма да търпят здравото учение, а ще се обърнат към лъжеучители и лъжепророци да им гъделичкат слуха! Сега гледай колко минуси, ще събере коментара ми и си прави сметката!

    Коментиран от #13

  • 10 От друга страна

    4 6 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Все хора за които не бива да четеш, ако искаш да си спасиш душата!

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "От друга страна":

    А ти да не си пророк Илия , та знаеш ?

    Коментиран от #14, #17

  • 12 Уантчу

    5 2 Отговор
    Човешките ни петдесет години са само мимолетен сън сред вечното ни лутане в безкрая от прераждания.
  • 13 Не религиозен

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "От друга страна":

    Твоите минуси са нищо пред моите...Повечето от т.н. християни, не обичат да слушат ИСТИНАТА, защото тя ги изобличава. Сърцата им са толкова заловени и духът в тях е в такава дълбока дрямка, че няма пробуждане
  • 14 Не религиозен

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Той със сигурност не е пророк Илия, но очевидно е прочел Божието Слово - Библията и го е приел с цялото си сърце и всичкия си ум. Затова е решил да следва думите на Бог в книгата Второзаконие (18:10) - " Да не се намира между тебе някой, който да прекара сина си или дъщеря си през огън {Т.е., който изгаря сина си или дъщеря си в огън.}, никой чародей, астролог, гадател, или омаятел,
    никой баяч, запитвач на зли духове, врач, или запитвач на мъртвите;
    защото ВСЕКИ,КОЙТО ПРАВИ ТИЯ ДЕЛА , Е ОМРАЗЕН НА ГОСПОДА." Това предупреждение не за пренебрегване и всеки разумен, който се мисли за християнин трябва да се отнася към него, както към Заповедите на Бог, за да не дава място на дявола в живота си.

    Коментиран от #16

  • 15 свидетел

    1 1 Отговор
    дрън-дрън, ярина !!!
  • 16 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Не религиозен":

    Така е , но тези хора са правели добро, и са живели скромно / най-вече Преподобна Стойна / ! А всеки носи глава на раменете , и да мисли с нея ! Изгледайте в тубата ,, предсказание ванги что произойдет 22.12.2020 г. / и кажете какво мислите ? За мен лично , в цялото предаване 3 / три / изречения казват всичко !Успех !

    Коментиран от #18, #21

  • 17 От друга страна

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Не е нужно да си пророк Илия, за да го знаеш! Дори не е нужно да си много умен за да го знаеш!

    Коментиран от #19

  • 18 Не религиозен

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Може да са живели скромно, може да са правили добро...Има много хора, които вършат добри дела, помагат, даряват... Но Бог е казал в Божието Слово, че никой няма да се спаси поради добрите си дела. Спасението е чрез ВЯРА в Единородния Син на Бог- Исус Христос, който бе разпънат на кръста, заради нашите грехове.
    Ние също имаме глави на раменете си и знаем, че Божието Слово е онова, което трябва да бъде критерий за живота на всеки човек. Но въпросът е дали сме си направили труда да изследваме тези критерии и дали допускаме примеси в чистото злато. Според Божието Слово - Ванга е запитвач на мъртвите и Бог ни е предупредил за такива хора във Второзаконие 18:10. За мен това е равностойно на заповед и отдавна приключих с експериментите да се доверявам на слугите на дявола. Да не говоря, колко пари ми е струвало това в минало време..
    .Може би ти ще си направиш труда да прочетеш думите на Бог по този въпрос - има електронен вариант на Библията - достатъчно е да напишеш- БЪЛГАРСКА БИБЛИЯ. А след това и Новия Завет ще ти помогне да осветиш знанията си за Бог.

    Коментиран от #20

  • 19 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "От друга страна":

    Гледайте в тубата какво съм Ви пуснал за домашно !
  • 20 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Не религиозен":

    Имам и библия и новия завет .

    Коментиран от #25

  • 21 От друга страна

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Да, да руснаците имат предсказанията на тази нещастна жена за всеки ден от годината и за един век напред, нищо, че тя никога не ги е изричала!🤥😂😂😂

    Коментиран от #22

  • 22 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "От друга страна":

    Ако успеете да намерите 3-те изречения в предаването , навярно ще си промените мирогледа за настоящето .

    Коментиран от #23

  • 23 От друга страна

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "гост":

    Не! Няма да го променя! Вярата ми е достатъчно изпитана и всъщност вече не е вяра. Сега мога с чиста съвест да кажа, че знам и ако кажа, че незнам ще бъда лъжец! Преживял съм и видял неща за които повечето хора дори вярващи не подозират че съществуват и на ум не им идват, така че не можеш да ми промениш мирогледа. Няма как да стане.

    Коментиран от #29

  • 24 гост

    2 0 Отговор
    Няма да влизам в теологичен спор , защото не ми е силата. Пожелавам Ви успех !
  • 25 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Добре е ,че имаш Библия и Нов завет отделно. Моята препоръка е да започнеш да четеш Евангелията на Матей, Марко, Лука и Йоан в Новия завет. Не бързай да ги прочетеш като всяка друга книга... Изследвай живота и характера на Исус Христос, за да се приближи душата ти към Него и да почувстваш любовта му, заради която остана верен на Бог Отец и прие смърт на кръста. Сравни думите на евангелистите в четирите евангелия и виж какво се повтаря в тях и в какво се допълват. Това, което не разбираш в момента, прескочи и продължи напред. След време като се върнеш на този пасаж, ще го разбереш...Ако познаваш истински Бог, чрез Сина Му - Христос, ще започнеш лесно да разпознаваш "ментета" като разни "ясновидци" и "пророци"

    Коментиран от #26

  • 26 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Не религиозен":

    Напали си огън и ще ме усетиш.Вдигни камък и ще ме видиш ..... Лека вечер !

    Коментиран от #27, #32

  • 27 От друга страна

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Това така наречено ,,Евангелие на Юда" е апокриф и също не е добре да се чете! Има канонични книги, жития на светиите, светотечески творения.Тях чети за да не се повредиш душевно! Това е просто пожелание! Нищо не ти проповядвам и не те агитирам, просто те предупреждавам, защото това са сериозни неща! Избора е твой, ако искаш спасявай се!

    Коментиран от #28

  • 28 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "От друга страна":

    Много съм грешен и едва ли ще ми бъде простено ?

    Коментиран от #30

  • 29 Не религиозен

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "От друга страна":

    Ако вярата ти вече не е вяра, а НАЧИН НА ЖИВОТ,, то ти можеш да претендираш за званието светия. Говоря сериозно. Надявам се, че разбираш какво имам предвид.

    Коментиран от #33

  • 30 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Божието Слово казва:
    " Ако речем, че нямаме грях, лъжем себе си, и истината не е в нас.
    Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда".(1послание на Йоан1:8,9)
    Ти вече си направил първата стъпка - осъзнал си, че си грешен. Няма малко или много грешен. Грехът е -ТОЗИ, който ни отделя от Бога.
    Втората стъпка е да изповядаш пред Бог греховете си и да Го помолиш да ти прости ( стих 9) и Той верен на Словото си ще ти прости. Това е много личен акт между теб и Него. Бъди честен докрай и ще ти олекне. Ще се почувстваш като новороден.

    Коментиран от #31

  • 31 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Не религиозен":

    Общувах с човек в нета / много начетен и на вътре в материята / и той ми препоръча да се опитам да постигна ХАРМОНИЯТА .

    Коментиран от #34

  • 32 Не религиозен

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Притеснително звучат думите ти, защото какво човек може да види като вдигне камък...Змия. Преобразът на Сатана, който дойде в образа на змията, за да измами Ева в Едемската градина …
  • 33 От друга страна

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Не религиозен":

    Има хора мислещи се за светии, но накрая обикновено се самоубиват. Да не дава Господ да си помислим такова нещо!

    Коментиран от #36

  • 34 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "гост":

    Не знам какъв е този човек и колко е "начетен"... Хармония има в музиката...
    В духовният свят - единственото, към което човек трябва да се устреми е да постигне МИР С БОГА. Да се помири с Бог като се покае поради греховете си, които са го отделили от Бога и са го превърнали във враг на Бога. А след това да даде право на Бог да коригира живота му, чрез Божието Слово, което всъщност е инструкция как да живее в мир с Бога.
    "Ония, които любя, Аз ги изобличавам и наказвам; затова бъди ревностен да се покаеш.
    Ето стоя на вратата и хлопам; ако чуе някой гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене."
    (Откровение 3:19,20)
    А "вечерята" с Христос е щедра и изобилна...

    Коментиран от #39

  • 35 Алфа Ромео

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "православен":

    Според проф. Иво Христов българите не са християни а езичници.
  • 36 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "От друга страна":

    Онзи, който е предал сърцето си на Господа и го следва с цялото си сърце и всичкия си ум и не дава място на дявола, но му се съпротивява не може да допусне такива мисли.Предупредени сме в Божието Слово, че дяволът като рикаещ лъв обикаля, търсейки кого да погълне.Но имаме препоръката на апостол Яков:
    " И тъй, покорявайте се на Бога, но противете се на дявола, и той ще бяга от вас.
    " Приближавайте се при Бога, и ще се приближава и Той при вас. Измивайте ръцете си, вие грешни, и очиствайте сърцата си, вие колебливи. " ( Яков 4:7,8)
    Предупредени сме в Божието Слово, че дяволът като рикаещ лъв обикаля, търсейки кого да погълне.
  • 37 йокин

    1 1 Отговор
    Кой иска,вярва,кой не иска,не.Вижте себе си,колко сте,праведни,вярващи,тогаз давайте,наставления,другимо.

    Коментиран от #38

  • 38 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "йокин":

    Прав си, който иска вярва и се спасява, а който не иска - ще погине, за съжаление. Това казва Бог, макар, че Той не иска НИКОЙ ДА ПОГИНЕ.
  • 39 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Не религиозен":

    Музикант съм / акордеон, китара и ударни / и знам какво е хармония , но той иска да постигна хармония с природата .

    Коментиран от #40

  • 40 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Не се съмнявам, че и дори без да си музикант, знаеш какво е хармония. Терминът е професионален,но се използва като метафора и в други случаи...Тогава ще ти отговоря по този начин:
    Когато ПЪРВО установиш МИР С БОГА, тогава ще живееш в "хармония" с природата, с хората наоколо и дори със самия себе си, което често липсва на чувствителните хора, каквито са музикантите. Нали знаеш, че дарбата ти е от Бог ! Препоръчвам ти да потърсиш книгата на Били Греъм - Мир с Бога.
    Извинявай, че се забавих с отговора, но ни разделя голяма часова разлика... Днес е Бъдни вечер. В очакване сме да се поздравим с Рождество Христово !