Last news in Fakti

8 Януари, 2021 15:02 9 979 49

Американски лекар разкри защо не се е къпал от 5 години

  • лекар-
  • доктор-
  • чистота-
  • хигиена-
  • душ-
  • къпане

Докторът дори пише книга по темата за чистотата на тялото

Американски лекар разкри защо не се е къпал от 5 години - 1
Снимка: Shutterstock

"Чувствам се прекрасно." Така д-р Джеймс Хамблин неизменно отговаря на въпроса как изобщо не се е къпал от пет години. „Свиквате с това и се чувствате напълно нормални“, признава 37-годишният професор по превантивна медицина в Университетското училище за обществено здраве в Йейл в интервю за BBC, цитира actualno.com.

Д-р Хамблин е редовен сътрудник на американското списание Atlantic , където през 2016 г. е публикувана неговата статия под заглавието „Спрях да се къпя, но животът продължи“. "Прекарваме две години от живота си, като си вземаме душ или вана. И така, колко време (както и пари и вода) прахосваме?", пише той тогава. През 2020 г. той подробно описва своя опит в книгата „Чистота: нова наука за кожата и колко прекрасно е да се прави възможно по-малко". Макар Хамблин да е твърдо убеден, че никога не трябва да спираме да мием ръцете си със сапун и да мием зъбите си, той вярва, че не трябва да бъдем толкова внимателни за други части на тялото. Решението да спре да се къпе е взето като експеримент. "Исках да разбера какво ще се случи”, обяснява ученият. „Познавам много хора, които рядко се къпят, но исках сам да го изживея и да видя какъв ще бъде ефектът." И какъв е бил, след като Хамблин спрял да се къпе през 2015 г.? „С течение на времето тялото ви свиква все повече и повече и ако не използвате сапун и дезодорант, няма да миришете толкова зле", казва той. „И кожата ви изобщо не се омазнява."

Много хора мият косата си с шампоан, за да премахнат мазнината от косата си, а след това използват балсам, за да втрият изкуствени масла. Но ако прекъснете този цикъл, косата ви ще изглежда точно както изглеждаше преди да използвате тези продукти", добавя експериментаторът. Според лекаря обаче това е постепенен процес. Хамблин започнал да използва все по-малко сапун, шампоан и дезодорант и да се къпе все по-малко. Вместо да се къпе всеки ден, той започнал да го прави на всеки три дни и след това напълно отказа да влиза под душа. „Искало ми се е да си взема душ, само защото ми липсваше, миришех неприятно и се чувствах мръсен", казва Хамблин. „Но започна да се случва все по-рядко." Според него, колкото по-малко е използвал вода и препарати, толкова по-малко той имал нужда от тях.

В интервю за списание BBC Science Focus през август 2020 г. Хамблин е попитан дали го е грижа, че може да мирише лошо, но хората около него са твърде учтиви, за да му посочат. На това професорът отговори уверено, че многократно е призовавал колеги, приятели и познати да го информират, ако вони. По този начин той постигнал баланс, при който тялото му спряло да излъчва неприятна миризма. Освен това Хамблин твърди, че съпругата му дори харесва новия му аромат, докато други хора казват, че той изобщо мирише добре.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    105 6 Отговор
    Ай, благодарим !В нашата бригада има един такъв .....не , мерси !
  • 2 инересно

    91 3 Отговор
    Лекаря да не е от Столипеново !
  • 3 Хкй

    91 1 Отговор
    А бельото сменя ли се. Щото пералнята и тя е разход на време и средства.

    Коментиран от #11

  • 4 Мими

    55 5 Отговор
    Ами спре и до тоалета да ходи. Как след ходене си обува гащите и тръгва, ама че гнусар
  • 5 sd0fs0fc0

    75 5 Отговор
    Научете ни колко е вредно да се къпем. После ни научете, че е по-добре да не ядем. Ще караме на васкини само.
    Почнеш да понамирисваш-цап ваксинка, поогладнееш-боц ваксинка... и те така, те.
  • 6 Джамбазки

    29 3 Отговор
    Аз ще го изкъпя с маркуча.
  • 7 Хермелин

    36 3 Отговор
    Познавам един симпатичен човек, за сведение, екскурзиант от малцинствата, представящ се в Швеция и Германия за дискриминиран професор, който не може да се изяви в Родината си, тъй като е мургав. Това е неговата версия за да припечелва сериозно от просия. За него съм сигурен, че описаното в статията не е експеримент, а начин на живот. Значи, изводът ми е, че не е точно той въпросният "доктор". Но, знае ли човек?! Веднъж излъгал че е професор, какво му коства да е и доктор?
  • 8 Хахахаха

    13 22 Отговор
    Давайте му бегегражданство, този е истински българин.

    Коментиран от #36

  • 9 Хккх

    37 2 Отговор
    Докторе, сърби ме кожата и се чеша като крастав.
    Пробва ли да се къпеш?
    Пробвах , но след месец пак започват сърбежи.
  • 10 гост

    48 10 Отговор
    Къпе се този , който го мързи да се чеше - българска поговорка .

    Коментиран от #34

  • 11 Кито

    23 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хкй":

    И вода.Е това са западните ценности.Те по принцип рядко се къпят
  • 12 ЮмжегинЦеденбал

    6 5 Отговор
    Това е фейк, да е фанал майъсъл, 100 по 100.

    Коментиран от #13

  • 13 Gkbb

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "ЮмжегинЦеденбал":

    Научи какво е маясъл и не саботирай свободната научна мисъл ! Особено американският й вариант!
  • 14 2322233232

    27 18 Отговор
    Пълни глупости. Задникът му ще се възпали за няколко седмици.Тялото му ще получи големи обриви от солта и токсичните течности които отделя от кожата си. Главата му ще развие бактерии и микроорганизми по кожата там. Краката му ще хванат страшни гъбички и там подобни. Тъпа и невярна статия.
  • 15 Миновач

    17 5 Отговор
    Джон какво смърди така от улицата
    Ами янки сър
  • 16 Рошко

    8 4 Отговор
    Евреин, създават шампоани и мазилка ама не ги ползват

    Коментиран от #20

  • 17 Страхлив Гал Фон

    3 1 Отговор
    Ще рекламира колбаси сушени на въздух!
  • 18 един българин

    22 2 Отговор
    Ескимосите се къпят един два пъти годишно и са изключително здрави и устойчиви на безпощадните условия в които живеят!
  • 19 България

    13 1 Отговор
    Супер и тука започваме да правим така не защото така е по добре а защото постоянно вдигат цената на водата и така ще спестим много.
  • 20 един българин

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Рошко":

    Щото не са глупави, затова!
  • 21 Броненосец

    17 3 Отговор
    Кирта е броня срещу вирусите..
  • 22 Лора

    6 0 Отговор
    Докторе, ако нямаме зъби, какво правим, ръцете ги мия нон стоп, не мога да си платя сапуна..!
  • 23 Охо Бохо

    8 2 Отговор
    Боже, колко луди има на този свят боже!!! Жалко, че не си прибираш навреме някои версии.
  • 24 Aquatic ape theory

    7 2 Отговор
    Според теорията за водните маймуни пра хора са живели покрай древни блата в източна Африка. Цял ден са плували в тях. Това обяснява окосмяването само по стърчащите над водата части, кухите синуси, задържането на дъха (фактор за членоразделната реч) и др. Маймуните живели по дърветата, които не са се къпали са по-древни.
  • 25 Ахмат

    4 4 Отговор
    Б.аво. Един нормален човек най- накрая.
  • 26 селтак

    13 5 Отговор
    СКУНКС!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Редно е да кажете така

    1 1 Отговор
    Големите ви глави са вечно там в,, скункса,.!
  • 30 Stéphanie 🎲

    3 14 Отговор
    Този лекар може да е с български ген!!😂Хигиената на българите е тема за дисертация. И уточнявам - става дума за масовия българин, защото немасовият гледа да си взима душ два пъти на ден, ползва дезодоранти и парфюми, мие си зъбите сутрин и вечер и изобщо прилича на нормално и цивилизовано човешко същество от двайсет и първи век. Изразен в проценти обаче, той представлява едва 34% от общата българска народна маса. Поне според данни на Световната здравна организация и Българския зъболекарски съюз толкова са хората у нас, които редовно си купуват пасти и четки за зъби. За останалото пък направо ме е страх да си помисля...Масовият българин вярва, че ако се къпе прекалено често, може да настине😁-Очите се измиват, косата се сресва и си напълно и достатъчно хигиенизиран и опазен от настинка. 
    Масовият българин смята също, че да си чист не е мъжко. За него някак е неестествено да си истински мъжкар и потното ти тяло да не вони на животно, а иззад леко пожълтелите ти зъби да не се процежда дъх на тютюн. 😉На цялото това масово некъпане и нечистене масовият българин е абсолютно сигурен, че си е чист. Когато смята, че се къпе често, той се къпе в неделя вечер, за да е готов за новата седмица. Нищо, че най-често има собствена баня у дома и не се налага да ходи на обществена, както са правели дедите му. Точно затова в речника му все още съвсем естествено си стои поздрава от онова време на градските къпални „Честита баня!". Че на него и сега си му е честита - като е еди

    Коментиран от #31

  • 31 Stéphanie 🎲

    2 12 Отговор

    До коментар #30 от "Stéphanie 🎲":

     един път в седмицата, тя си е истински празник!
    С годините масовият българин продължава да вярва повече на баба си, отколкото на науката, така че уверено продължава да не се къпе, за да си пази естествената защитна броня. Тя му служи вече не само срещу настинки, но и срещу всякакви нови щамове вируси, за които той се информира от телевизора и на популярен език свежда тази информация до баба си. Тя от своя страна приема това като предизвикателство и в края на краищата спира да се къпе даже за цяла зима, за да не даде на тия гадове, новите вируси, да превземат тялото ѝ. Някъде около Великден, ако не е боледувала, баба е доволна да съобщи резултатите от експеримента си на цялата рода, която абсолютно й вярва, защото също е избягвала честото съприкосновение с топлата вода и сапуна.
  • 32 Битник

    3 0 Отговор
    В казармата бях бацил. Имаше дезинтерия. Взех проба на батальона. Това бяха 500 сфинктера. Тогава разбрах кой се къпе и кой се бърше с вестник.

    Коментиран от #33

  • 33 Гошо

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Битник":

    Късметлия
  • 34 барабус

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Много си прост и невеж-това го е казал френския крал Луй IV бе сульо!
  • 35 Аз гербажията

    0 1 Отговор
    И аз ама само от 1 повярвай те ми хора супер се чустваш
  • 36 Ми не е

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Хахахаха":

    Истинските българи се къпят един ден в седмицата. Обикновено в неделя. И си честитят банята.

    Коментиран от #40

  • 37 винкел

    5 0 Отговор
    Един македонец са оженил за французоика и след една седмица я изгонил.Приятелите му го питали защо?
    -Много мръсна бе по два пъти на ден се къпе.

    Коментиран от #39, #41

  • 38 Чърчил

    0 0 Отговор
    Кой ни е обявил война, ония дето си казват "Честита баня" след всяко къпане ли?" - отсякъл преди близо 80 години Уинстън Чърчил, който е известен с "комплиментите" си към българите. Да напомним само, че същият този британски политик с кеф ни изхвърля и от Европа, само защото ядем шкембе чорба. И понеже поданиците му са много "отворени", също като него, затова сега сами искат да излязат от Европа, но това е друга тема...А нашата е дали българите най-накрая започнаха да се къпят? И колко често го правят? Отговорът е - преобладаващо.

    Коментиран от #46

  • 39 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "винкел":

    Миризмата, която се носи от надъханите да се трудят българи, е достойна да засрами и скункс. Още по-шокиращо е, че това се случва в понеделник, непосредствено след неделя, когато уж традиционно се ползва душ. И ако в трамвай 20 обичайно се клатушкат пенсионери, устремени към сергиите за две връзки лук и кило картофи, то метрото е привилегия на млади хора, забързани към климатизирани и удобни офиси с всички екстри. Проблемът е защо и те намирисват от сутринта, при положение, че бани с топла вода имат дори общежитията в Студентски град. Защо се стига до подобна нелепица, която дразни сетивата ни? Може би защото мнозина забравят 5-те златни правила. За 5 прости трика, които ще накарат човека, сгушен до подмишницата ви, да не предаде Богу дух за една спирка на градския транспорт.

    Коментиран от #45

  • 40 Баба ти

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ми не е":

    Така знаят от баба си, която мъдро е прозряла, че ако се къпеш всеки ден, хеле пък сутрин и вечер, ще ти се протрие кожата. А протрие ли ти се кожата, край! – оставаш „отворен“ за всякакви болести, които дебнат в нисък старт наоколо
  • 41 Ъхъ

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "винкел":

    Важно е да се отбележи, че неделното къпане е различно от празничното – когато е за Великден, Коледа, сватба, юбилей или абитуриентска на детето, то е по-дълго и по-активно. Тогава тялото се търка до зачервяване, за да се свали натрупаната мъртва и мръсна кожа, поетично наречена от народа „кир“… Сериозното къпане напълно се обезсмисля, ако не е последвано от обличане на чисто нови или току-що изпрани дрехи. Затова и за много хора изразът „Честита баня!“ си е нормален поздрав – случило ти се е нещо необичайно и празнично.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Истината

    3 0 Отговор
    Тежко на жена му... не и е лесно с такъв сиренясал питон... хахахахах
  • 44 Smooth Jazz

    2 0 Отговор
    И аз познавам един такъв дето не се къпе, след него оставя ефирна диря и не се диша.
  • 45 ПЕШО

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    Защото БГ мачото или кроткия студент или чиновник още не знаят, че докато имаш магданоз под мишниците и топурдаците, ще смърдиш, ако ще и 2 душа да си си взел и да си се полял с Шанел 5.
  • 46 Пламен

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "Чърчил":

    И ти вярваш на алкохолика Чърчил, майко Мила.
  • 47 Този ще да е

    1 0 Отговор
    Голяма конкуренция на всеки себеуважаващ се пор 😂
  • 48 Гост

    1 0 Отговор
    Този си е направо за отровното трио.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.