Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 09:08 7 929 61

Нападнаха Сашо Кадиев заради трансфобски и расистки изказвания

  • сашо кадиев-
  • лгбт-
  • протестно писмо-
  • расистки-
  • btv

Протестно писмо изпратиха група граждани до bTV

Протестно писмо изпратиха група граждани до bTV. Поводът за него са твърденията по три теми на водещия Александър Кадиев, изказани в предаването "Преди обед“ на 12 февруари. Според авторите на писмото тези твърдения са не само трансфобски и расистки, а и фактологически неверни, съобщава "Gender.land".

Първата тема се отнася до нови правила в болница в Съсекс, Великобритания, които Кадиев представя така:

"Можем ли да говорим за един случай в Съсекс, Великобритания, който е малко особен? В Университетската болница в Съсекс въвеждат нова политика и са казали на акушерките, че вече не могат да използват думите "майка", "кърмене" и "майчинство" в защита на транс хората и това е официално в тази болница. (…)

Сега се намираме в телевизия и сме в демократична държава. Няма да се изразявам крайно, за да не си загубя работата, защото ще остана само по мълет, но аз съм крайно несъгласен с това.

Как те променят лексиката на едно човечество в името на това да обслужваме едни хора, които са решили, че ще правят карнавал у тях?"

Според авторите на писмото информацията е представена подвеждащо. Не става дума за забрана акушерките да наричат майките майки, а за официалната документация в болницата, която си поставя за цел да включва всички. И за това, ако някой транс мъж или небинарен човек постъпи в болницата да ражда, да не бъде наричан "майка“ против волята си.

Думите на Кадиев създават впечатлението, че едва ли не навсякъде ще се забранят думи като "майка“ и "кърмене“. Водещата на спортните новини Флорина Иванова се присъединява към възмущението му.

В предаването участва и писателят Захари Карабашлиев, който заема по-нюансирана позиция, но не поставя под съмнение фалшивата новина, изказана от Кадиев.

Втората тема, предизвикала възмущението на авторите на писмото, е за афроамериканците и азиатците, които според Кадиев не могат да правят филми, и за липсата на известни афроамерикански поети. Водещият казва:

"Ама ние нямаме нищо против, ама да кажем той, афроамериканецът или азиатецът, като не може, горкият, да направи филм, аджеба, защо трябва да се бута да прави филм?

Има хора, които могат да правят филми и те са просто… така се случило. С друг цвят на кожата. То не е защото ние искаме. Ти чувал ли си за афроамерикански поет от висша… от световна величина?“

За да опровергаят твърдението на Кадиев, авторите на писмото прилагат списък с поети и писатели от африкански произход, печелили "Пулицър“ и други престижни награди и получили международно признание.

Третата тема, засегната в писмото, е и поводът за думите на Кадиев за афроамериканците и азиатците. Той заявява:

"И нещо повече – това наречено разнообразие, за което се говори. В Холивуд знаете какво стана вече по новите правила за Оскари и прочие. Трябвало задължително да присъстват хора от различни раси в една продукция, иначе тя нямало да бъде.“

Според авторите на писмото изказването на водещия е "открито расистко, насаждащо мисленето, че само хора с бял цвят на кожата би трябвало да се занимават с филмово изкуство и че цветнокожи хора нямат мястото или качествата да творят в сферата на киното.“

Освен това те обръщат внимание, че отново става дума за фалшива новина. Първо, смесват се две различни неща – филмовите студия в Холивуд и наградите "Оскар“. Второ, в новите правила на "Оскарите“ действително има изискване на участие на представители на малцинства в снимачния екип, но няма задължение те да бъдат актьори. Може да са например оператори или гардеробиери.

В писмото се дават примери за множество филми, които са спечелили редица награди, и в които участват представители на различни малцинства.

Авторите настояват екипът на "Преди обед“ да поднесе извинение на зрителите си и на засегнатите малцинствени групи, а водещите да се запознаят с действителните факти и да ги представят коректно на аудиторията. Те искат редакцията да покани представители на ЛГБТИ+ общността и други непривилегировани групи, с които да се обсъдят тези теми, а журналистите от BTV да се обучат как да говорят адекватно по тях.

"Ние напълно подкрепяме свободата на словото и свободното изразяване на мнение, дори то да е противоречиво. Това, което сме категорично против, е представянето на грешни или сериозно изопачени факти като истина, и съответното използване на тези лъжи за настройването на обществото против определени групи хора“, се казва в писмото.

При липса на адекватна реакция на BTV авторите си запазват правото да подадат сигнали към Комисията за журналистическа етика, Съвета за електронни медии, както и до съда – заради допуснатата в изказванията дискриминация.

Пълният текст на писмото може да се прочете тук. То е подписано от Венета Лимберова, председател на "Младежка ЛГБТ Организация Действие", Вера Славова, зрителка, Виктор Лилов, издател, Даниел Димитров, докторант по икономика, Деница Любенова, адвокат, Коста Каракашян, режисьор, хореограф и главен редактор на Out.bg, Лъчезар Георгиев, дизайн и предпечат, Марина Симеонова, музикант, Пол Найденов, председател на Фондация "Ресурсен център Билитис“, Светла Енчева, журналистка и социоложка на свободна практика, Симеон Василев, председател фондация GLAS, Тодор Тотев, софтуерен инженер, Христо Христов, музикант.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Статистик

    18 72 Отговор
    Сашо Кадиев, маминото детенце пак се прави на интересен, ама както се казва няма достатъчно коне под капака. Холивуд и след десетилетия не може да настигне доброто азиатско кино. Другите му инсинуации дори няма да каментирам.
  • 3 Пешо

    97 4 Отговор
    Джендърите не са съгласни с кадиев
  • 4 фен на сидеров

    97 5 Отговор
    тези, обратните, не ходят ли на работа и не гледат ли семейства, че само с простотии се занимават !? че кадиев не е особено интелигентен е ясно, но така мисли поне 90% от публиката му.

    Коментиран от #36

  • 5 бравос

    100 4 Отговор
    Ами прав е Сашката....що за изродщина е това....,джендърите да си джендърстват на спокойствие,но да не се бъркат навсякъде...,даже мн права имат....и ако бяхме нормална държава със сплотени хора вътре в нея,на тяхното писмо,трябва да има 10 подкрепящи писма от нормални хора....ама надали....
  • 6 Хъш

    57 2 Отговор
    Хората трябва да се доказват,има статистика която може да разкрие какво става по света. А едва ли някой ще спори че съвременната технологична цивилизация е създадена на 90% от бели.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 0808

    56 4 Отговор
    .... а в една стара, мъдра книга е писано: .... и отвеждаха мъжеложците в пустинята и ги убиваха с камъне....щом прочетох ЛГБТ и спрях..
  • 10 Тоз същия като майка си...........

    13 29 Отговор
    Крива селска пръчка
  • 11 Истината

    28 5 Отговор
    За такива само Хитлер!
  • 12 Келеш

    8 41 Отговор
    Този келеш е един от малкото, когото с удоволствие псувам на майка. Това, че такива тъпи парчета са наблъскани по телевизиите обяснява 111 ни място. Айде да е хаирлия, догодина гоним 112...
  • 13 Абе тези джендарите вече раждат ли?

    50 2 Отговор
    Че ме хванахте неподготвен,толкова ли напредна техниката ,че вече два търтия могат да си направят пчелички?Е в какви времена живеем вече,вечерта си лягаш мъж,а сутринта си джендър и то ,,майка"....Джендородител първи.....
  • 14 Този така наречен

    1 24 Отговор
    Що не заспи като мечките в зимен сън.
  • 15 Дана, Гарсия

    4 28 Отговор
    Да Саше, вие българите сте неконтролеруеми....!
  • 16 az #Победа75

    22 3 Отговор
    Кадиев ми става много симпатичен! Не е прав само за второто си твърдение. Азиатското кино е класа!
  • 17 Петър

    49 0 Отговор
    Първо четем, че Протестно писмо изпратиха група граждани до bTV, апосле се разбира, че са от "Младежка ЛГБТ Организация Действие"..
    Само забележете, как държавата се управлява от разни нпо-та и фондации, за които не е гласувал нито един български гражданин.
  • 18 АПАРТЕЙД

    47 2 Отговор
    Джендарите и черните не приемат чуждото мнение, те са ксенофобски настроени към нормалните бели човеци!
  • 19 Нотигам

    29 0 Отговор
    А кой раздава наградите пулицър ако не тези същите които се опитват да ни обеждават, че хормонално болните с ментални отклонения са нормални!
  • 20 Не че нещо

    37 0 Отговор
    Ама тия сигурно дето са подписали писмото изглежда са си членове на въпросното ЛГБТ.Каква драма.Говорят за нарушаване на правата им а самите те нарушават правата на другите.Егати лицемерието!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гдффд

    19 1 Отговор
    Екзекуция за изброените в краят на статията !
  • 23 6387

    35 0 Отговор
    Адмирации за Сашо Кадиев и Флорина Иванова за позицията им в предаването на 12.02.2021г.!!! От огромно значение за всички ни е да се дава отпор на този мейнстрийм.
  • 24 Не че нещо

    10 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: действително има изискване на участие на представители на малцинства в снимачния екип, но няма задължение те да бъдат актьори-Само по себе си това е дискриминация спрямо останалите !На една група се гарантират възможности за разлика от другите !
  • 25 1234

    27 0 Отговор
    Браво, никой в България не е съгласен, преди 89г цензурата беше мнооого по малко. Ето човека казва, не мога да кажа това защото ще ме уволнят. Еб ал съм ти демокрацията американска нещастна...
  • 26 Бачо Киро

    19 1 Отговор
    Е тея кво искат? Нали членовете на тея същите имат право да употребяват такива изрази? Както черните си викат н*га през 3 секунди. Ся що мрънкат срещу своите.
  • 27 заплес

    28 1 Отговор
    Евалата Саше, може и да не те харесвам, но когато защитаваш мама, тате, момченце и момиченце от тези гнусавци - респект!
  • 28 az #Победа75

    20 3 Отговор
    Браво Кадиев, с теб сме! Само за азиатското кино си се пообъркал. Днес в РФ празнуват всички мъже, а жените там празнуват на 8 март! Честит празник на всички! Западът умира, няма бъдеще с такъв либерал-сатанистки дневен ред!
  • 29 НеДа

    28 2 Отговор
    БРАБО НА САШО КАДИЕВ! Най-после някой да се изправи срещи тези извръщенци. Те да си бъдат каквито искат. Защо налагат мнението си на нормалните хора и им забраняват сами да избират как ще се наричат. Оплюха най-святата дума, МАЙКА!

    Коментиран от #32, #45

  • 30 плевен

    12 0 Отговор
    Да бяха поканили и моята тъща да се подпише. Знаете ли какви големи мустаци има Старата Чупакабра?
    Ако пък погледнем сериозно на писмото, ще видим че 90% от подписалите, просто ги е било страх да откажат.
  • 31 Така си е

    25 1 Отговор
    Вижте до къде ни докара п е д е Р а с т и я т а 😂😂😂
  • 32 Да,, свято,, майко

    2 15 Отговор

    До коментар #29 от "НеДа":

    Бравос,, но на кого си майка, на телефона или цигарите....!
  • 33 БатП

    22 1 Отговор
    Евала, Сашо! Браво, Кадиев! Аман от джендърастщина вече! Това със сменянето на предлози и обръщения заради прослойка психичноболни е не само противопоказно, то е краят на нормалното човечество. Два пола има, и много различни психични заболявания.
  • 34 4777

    23 1 Отговор
    Не го харесвам, но съм съгласен с него. Прав е, много е прав. Скоро и при нас "Родител1" и "Родител2".
  • 35 Един

    14 1 Отговор
    От статията най-интересни ми бяха имената на джендърите подписали писмото.
  • 36 Това да организации, които това правят

    21 1 Отговор

    До коментар #4 от "фен на сидеров":

    по цял ден. Целта е разбиването на семейството и създаване на безлични егоистични манипулируеми същества, които са толкова сбъркано, че немогат да решат какво са всъщност.
  • 37 Анонимен

    18 2 Отговор
    Медиите да разберат че рейтинга им зависи от мълчаливото мнозинство което е крайно против всякакви странности , така че е желателно да не взимат страната на свръх гласовитите но крайно малобройни джендъри и подобни . Защото иначе ще си останат гледани само от тях . Това че един факт е неудобен или нехаресван от някой не означава че не трябва да бъде посочван .
  • 38 Катя

    22 1 Отговор
    Забелязахте ли, че това Протестно писмо на "Младежка ЛГБТ Организация Действие", е чист терор и натиск за ограничаване свободата на словото- подмолен фашизъм.
    Демокрацията не е ли това, всеки да изразява каквото мисли?
  • 39 бай онзи

    14 1 Отговор
    принципно не мога да го понасям но е абсолютно прав в случая, а на джендъросаните няма да им мине тука номера скоро, обещавам :)
  • 40 Ми той Сашко

    3 8 Отговор
    нали е от техните защо го нападат
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 11fg119

    2 13 Отговор
    Този е на годините на нашите, но е далеч от живеещите, учещете, работещите на запад, и по точно във Великобритания. Черните сашо са много по толерантни, възпитани от теб. Имат си бели жени англичанки, турците също. Тъпизмите на сашо роден 1983 нямат край и българия докато именно като него ни казват как да живеем заедно той ни хвърля с котва в моретата. Лигльо албански бих казал и бих си платил за 3 месеца и аут от договора. Писна ми от нагаждачи, безспорно не е прав, но пусти връзки на мама детенцето. Такива като теб и нормални да са ще станат geyceta, защото горе не им се дава възможност в България да работят червени сини розови пембени

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Абсолютно съм съгласен

    2 8 Отговор

    До коментар #42 от "11fg119":

    Този си е най-обикновен връзкар. Що не види "кариерата" на майка си, която се показа гола в "Оркестър без име" и си въобрази, че е актриса. (Но пък доста чаршафи омачка...)
  • 45 Бегай бе

    5 4 Отговор

    До коментар #29 от "НеДа":

    Ти можеш ли да четеш или да асимилираш казаното ? Никой не забранява да говориш или наричаш , става дума за вписване в документи , така както е и РОДИТЕЛ 1 и 2 и за всичко останало ! Става въпрос за хвърчащи листове хартия чието значение е само и единствено с административен характер ! Да наричаш родителите си МАМА И ТАТКО ще бъде вечно и вечно ще се ползва и никой няма да те принуждава да правиш друго по въпроса ! Или сте плоски лъжци или сте извънредно глупави за да не сте го разбрали ! Едни и същи простотии си дъвчете 3-та година
  • 46 Конник

    11 2 Отговор
    Свобода на словото!? Той е изказал свойто мнение без груби обиди. Заради кривите от утре внука ми ще е второнаследникът ми, а аз вместо дядо му ще съм второпредтеча му. Педофилите ще са “обичащи малки деца за секс”
  • 47 Биде

    0 1 Отговор
    И той за да е политкоректен или щото са го натаснали отгоре побърза да се извини тази сутрин! Прозвуча ми много тъпо и изкуствено, но не бива да се хвърля „петно” върху медията и новите политики!
  • 48 Конник

    14 0 Отговор
    Към ком. 42. Най големите расисти са черните. За тях, ако черен мъж спи с бяла жена е победа! Ако пък бял мъж спи с черна жена е пълен провал и унижение за тях.
  • 49 Вуй

    3 7 Отговор
    Жалко протеже
  • 50 Браво за смелостта!

    6 0 Отговор
    Всички нормални хора ви подкрепят.
  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Това е само върхът на айсберга! Всичко си върви в комплект: Семейни начала, ин витро-процедури, джендърска философия, глобализъм, Евровизия, конкурси на дупаретки, фешън визия, поп-музика, здравна каса...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ддс

    5 0 Отговор
    Модераточето е гей и само трие постовете ми !!!
  • 55 ддс

    2 3 Отговор
    Просто това недодялано келешче ,би било хубаво да го майнат от ефира.

    Коментиран от #57

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Таня

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "ддс":

    А пък ти сигурно и вмечтите си не можеш да го стигнеш....Момчето си е много начетено и интелигентно!!! ЕЕЕЕЕЙЙЙЙЙЙ,пустата ми злоба ще ви затрие!!!!!!!!
  • 58 Таня

    2 0 Отговор
    С това насърчаване и пропагандиране на "различните" накрая ще спрем да се възпроизвеждаме...
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 КРОКОДИЛА

    1 2 Отговор
    АБЕ КАДИЕВ ОТ КАДИЕВО ЛИ СИ - ИМАШ МНОГО ВРАГОВЕ ...................................................................................................
  • 61 ДВЕ НУЛИ

    0 0 Отговор
    САШЕТО МОЖЕ САМО ДА МЕЧТАЕ НЯКОЙ ДА МУ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ , А ДА ГО НАПАДНАТ Е АБСУРДНО - ТА ТОЙ Е КРЪГЛА НУЛА ! СРАМ ЗА МАЙКА СИ !