Last news in Fakti

3 Април, 2024 14:32 1 217 11

Дж. К. Роулинг се опълчи на нов закон срещу омразата в Шотландия

  • дж. к. роулинг-
  • джоан роулинг-
  • транссексуални-
  • шотландия-
  • лгбт-
  • закон-
  • омраза

Създателката на Хари Потър дори предизвиква властите да я задържат, ако не може да изказва свободно мнението си

Дж. К. Роулинг се опълчи на нов закон срещу омразата в Шотландия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Британската писателка Дж. К. Роулинг оспорва нов шотландски закон за престъпленията от омраза в поредица свои публикации в социалните мрежи. Тя дори прикани полицията да я арестува, ако смята, че е извършила престъпление, предаде Би Би Си.

Авторката на поредицата книги за Хари Потър, която живее в Единбург, описва няколко транссексуални жени - включително осъдени затворници, активисти за правата им и други, като мъже. Тя е на мнение, че "свободата на словото и убежденията" е на изчезване, ако точното описание на биологичния пол се постави извън закона.

По-рано първият министър на Шотландия Хумза Юсаф заяви вярването си, че новата разпоредба ще се справи с "нарастващата вълна от омраза".

Законът за престъпленията от омраза и обществения ред в Шотландия от 2021 г. създава ново престъпление "подбуждане на омраза", свързано с възраст, увреждане, религия, сексуална ориентация, транссексуална идентичност или интерсексуалност. Той обаче не защитава жените като група, която може да е обект на омраза. Очаква се шотландското правителство да включи това по-късно в друг закон за мизогинията, отбелязва още медията.

Джоан Роулинг, която отдавна критикува активисти, борещи се за правата на транссексуалните, написа няколко коментара в X (бившия Туитър) при влизането в сила на новата разпоредба.

"Изглежда, че шотландските законодатели отдават по-голямо значение на чувствата на мъжете, които изпълняват своята представа за женственост, макар и по женомразки или опортюнистични начини, отколкото на правата и свободите на истинските жени и момичета", написа тя. Роулинг допълни, че "не е възможно да опишем точно или да се борим с реалността на насилието и сексуалното насилие, извършени срещу жени и момичета, или да се справим с настоящото посегателство върху правата на жените и момичетата, ако не ни е позволено да наречем мъжа мъж".

Дж. К. Роулинг обръща внимание и на криминални случаи, сред които транссексуален изнасилвач, отвлякъл и нападнал момиче на територията на Шотландия. "В момента съм извън страната, но ако написаното тук се квалифицира като престъпление съгласно условията на новия закон, очаквам с нетърпение да бъда арестувана, когато се върна", се казва в поста си авторката на "Хари Потър", цитирана от в. Сега.

Шотландската полиция заяви, че не е получавала оплаквания във връзка с публикациите. Новата разпоредба предвижда максимално наказание до седем години лишаване от свобода, отбелязва Би Би Си.

За своята позиция Роулинг бе подкрепена от премиера на Великобритания Риши Сунак, който каза пред в. "Дейли Телеграф":

"Хората не трябва да бъдат обвинявани в престъпления за съобщаването на елементарни биологични факти. В тази страна вярваме в свободата на словото, и Консерваторите винаги ще я подкрепят." Сунак е представител на Консервативната партия в Обединеното кралство.

Сблъсъците на Джоан Роулинг с ЛГБТ обществото

Това далеч не е първият път, в който Роулинг си навлича гнева на гей активистите. През лятото на 2020 г. авторката на бестселъри ядоса ЛГБТ общността и нейните защитници, след като публикува свои мнения за ясно разграничаване на жените от трансжените. Тя бе обвинена в трансфобия от редица известни личности, включително и звездите от филмите по нейни творби Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Еди Редмейн. В отговор Роулинг надписа, че ако полът не е реален, няма как да съществува и еднополовото привличане, а изживяната реалност от жените в световен мащаб се заличава. "Познавам и обичам транс хора, но заличаването на концепцията за пол унищожава умението на мнозина да обсъждат смислено живота си. Не е омраза да говориш истината", изрази мнението си авторката..

Роулинг, която е преживяла сексуално насилие, добавя: "Жената" не е костюм. "Жената" не е идея в главата на мъжа. "Жената" не е розов мозък, харесване на Джими Чу или някоя от другите сексистки идеи, които сега някак си се рекламират като прогресивни. Нещо повече, "приобщаващият" език, който нарича жените "менструиращи" и "хора с вулви", поразява много жени като дехуманизиране и унижение. Разбирам защо транс-активистите смятат този език за подходящ и любезен, но за онези от нас, които сме били обиждани и унижавани от насилници, той не е неутрален, а враждебен и отчуждаващ".

Според писателката "мнозинството от транс-идентифициращите се хора не само представляват нулева заплаха за другите", но и самите те са "силно уязвими". "В същото време не бих искала родените момичета да се чувстват несигурни, като отворим еднополовите пространства като обществените бани за всеки мъж, който вярва, че е жена или се чувства така".


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На мама момичето

    21 2 Отговор
    Левит 20:13 Ако някой легне с мъжко, като с женско, и двамата са извършили гнусота; непременно да се умъртвят; кръвта им да бъде върху тях.
  • 2 Име

    28 1 Отговор
    От много време няма свобода на словото, а този който приказва, бива винаги заглушен.
  • 3 флипп

    25 3 Отговор
    Ей сега като ни натикат в евро концлагера и при нас ще дойде тази пародия, и който не е съгласен, директно му се блокира достъпа до парите както стана в Канада. Само гледайте!

    Коментиран от #7

  • 4 нищо

    4 14 Отговор
    не разбрах а уж съм вишист

    Коментиран от #10

  • 5 Пешо

    24 2 Отговор
    Тази е по-мъж от повечето западняци …
  • 6 Пич

    21 1 Отговор
    Навремето Холивуд ни ги пробутваше като симпатичните обратни ! За да станат днес , обратните от SS !!!
  • 7 пак ше те ползват за жена

    0 8 Отговор

    До коментар #3 от "флипп":

    както досега
  • 8 Геша

    15 1 Отговор
    Свалям шапка на тази жена и се покланям до земята.
  • 9 фен на сидеров

    11 1 Отговор
    и аз съм твърдо против афиширането на гейщината и богохулните бракове !
  • 10 фен на сидеров

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "нищо":

    ако си учил виШУ, толкова си и виСшист !
  • 11 Име

    3 0 Отговор
    Който ползва чуждо Име си е Трансджендър!