Last news in Fakti

13 Март, 2024 11:31 19 014 11

На бреговете на Шотландия изплува странен пакет, за който се смята, че е от "Титаник"

  • титаник-
  • бряг-
  • шотландия-
  • мистерия-
  • изхвърлен на брега-
  • пакет

Пакетът се е състоял от няколко гумирани постелки, каквито се знае, че е имало на "Титаник"

На бреговете на Шотландия изплува странен пакет, за който се смята, че е от "Титаник" - 1
Снимка: Shutterstock

Мистериозен пакет, изхвърлен на плаж във Великобритания, може да се окаже, че е от разбилия се кораб „Титаник“. Пакетът се е състоял от купчина мръсни, гумирани постелки, които в крайна сметка са изхвърлени на брега в Шотландия.

През 1912 г. луксозният лайнер се удря в айсберг по време на първото си и единствено пътуване и потъва край остров Нюфаундленд, на няколкостотин километра от бреговете на Канада. От 2220 души, които превозва, 1514 загиват. Останалите успяват да оцелеят със спасителни лодки и фрагменти от разбилия се кораб, припомня Daily Mirror.

Докато се разхожда край брега, шотландският режисьор на документални филми Дейвид Греъм Скот открива странния пакет и го снима.

Природозащитникът Стив Тревела от Корнуол смята, че частите в изхвърления на брега пакет са изработени от гутаперка - гумено, подобно на каучук вещество. Днес то се използва в стоматологията за лечение на канали на корени. В края на XIX и началото на XX век обаче гутаперката е използвана широко - както за промишлени цели, така и в домакинствата.

„Съществуващите бордови дневници показват, че на „Титаник“ е имало гутаперка. Не е невъзможно пакетът да е дошъл именно от този кораб“, смята Тревела.

През годините редица отломки и останки от кораби са били изхвърлени на бреговете на Великобритания от Нюфаундленд. Досега има и няколко случая, в които на брега са изхвърлени отломки, за които е доказано, че са дошли от „Титаник“.

През 2021 г. писмо в бутилка, за което се твърди, че е написано от 12-годишната Матилд Лефевр, е изхвърлено на бреговете на Канада. Момичето е пътувало в трета класа на кораба и е загинало при инцидента заедно с майка си и тримата си братя и сестри.

„Хвърлям тази бутилка в морето в средата на Атлантика. Ще пристигнем в Ню Йорк след няколко дни. Ако някой я намери, трябва да уведоми семейство Лефевр в Северна Франция“, гласи съобщението в бутилката, написано на 13 април 1912 г.

Анализ показва, че то е наистина датира от посочената дата. Дали намереният сега пакет е от „Титаник“, ще установят оценките на експерти, пише bTV.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще има

    6 15 Отговор
    Истинска война
  • 2 Вероятно

    19 3 Отговор
    Чудовището от Лох Нес го донесло до брега на Шотландия.
  • 3 Как не се сетихте?

    13 5 Отговор
    Това е най-новото супер оръжие на Путин. Отваряш и бум.
  • 4 боклук , ами поне не е мини мина

    15 3 Отговор
    за плувци . Шотлантците се гордеят с историята си като Сръбска . Подаряват си поли и брат пит видя от тях и се снима с пола . хахахаха
  • 5 Хаха

    18 4 Отговор
    Да плавал с круйзерска скорост около 3400 км по права линия от мястото на крушението да се озове в Шотландия 😂😂😂
    Аве, я... Търсачи на евтини сензации!
    Много по достоверно би звучало, че това гумиран пакет на Брендо от първите доставки брашно за Зеления, ммм
  • 6 Възможно е

    17 1 Отговор
    Титаник вече се разпада на дъното и някои елементи които са по-леки от водата, но са били завържани в останките сега може да изплуват и да се озоват на някой бряг.
  • 7 СЗО

    10 3 Отговор
    Само дето морските течения в района където е потънал Титаник са в обратна посока.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пакета е на Брендо.

    7 1 Отговор
    Да не се консумира неразреден.
  • 11 Олеле

    3 1 Отговор
    Гутаперча бе, Сабинче!