Last news in Fakti

23 Февруари, 2021 20:58 9 220 28

Масло или маргарин: кое е по-добро?

  • маргарин-
  • масло-
  • полезно-
  • вредно-
  • мазнина

Кой от двата продукта е по-добре да консумираме?

Масло или маргарин: кое е по-добро? - 1
Снимка: Shutterstock

Какво може да се намери по-често в хладилника ви - масло или маргарин? А знаете ли каква е разликата между двете? Отговорът дава ASAP Science.

Маслото е млечен продукт, направен от прясна или ферментирала бита сметана или директно от мляко, информира expert.bg. Маслото съдържа и множество наситени мазнини, отговорни за кардиоваскуларните заболявания – в една лъжичка се крият цели 35 калории.

Маргаринът пък се създава предимно от растителни мазнини, които имат сходен, но и едновременно с това – различен химичен състав спрямо маслото. Съответно – мазнините в него са ненаситени. Поради факта, че маргаринът е създаден от растителни мазнини с по-течна форма, учените използват метод, наречен хидрогенация, за да я втвърдят. Резултатът е формирането на доста вредните трансмазнини. Те намаляват добрия холестерол и покачват лошия. Дори увеличават риска от развиването на коронарна болест на сърцето.

Предимствата на маслото са очевидно, макар и да съдържа наситени мазнини – това е естествен продукт от краве мляко, съдържащ витамин A и E, докато маргаринът не може да се похвали със същото. Истината обаче е, че не е препоръчително да прекалявате нито с маслото, нито с маргарина. Опитайте се да ограничите консумацията им или ги заменете със зехтин.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер

    13 18 Отговор
    пред маслото или маргарина предпочитам москвич алеко.

    Коментиран от #11

  • 2 Грух Джуланов

    40 6 Отговор
    Най - добре ракийка със салата според сезона и после свинска вратна пъжлола.
  • 3 Йозеф

    32 3 Отговор
    Домашно краве и козе масло.
  • 4 свинска мас

    21 5 Отговор
    най-добре е да се храним със слънце
  • 5 Овчарник

    30 2 Отговор
    Домашна сушена наденица 40% телешко и 60% свинско с домашно бяло вино е по доброто за мазане на филията...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    19 2 Отговор
    Само едеот може да зададе такъв въпрос.
  • 9 Ооо неразумний юроде

    17 7 Отговор
    Зехтин. Хората са го измислили преди няколко хилядолетия. Кво масло къв маркарин 🤣🤣🤣

    Коментиран от #22

  • 10 Боко на симитлийскиу

    30 5 Отговор
    Свинска мас, става за всичко
  • 11 Ама с какъв

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "пенсионер":

    Двигател москвич или лaда?
  • 12 С ВАЗЕЛИН

    7 2 Отговор
    Най_добре влиза в тубата кренвирша😇😄

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Бил кза

    5 1 Отговор
    Че е такива по отворени като вас трябва да си ядат синтетиката а ние като традициони да ядем натурално масло
  • 15 В ГЕРМАНИЯ Е МАРГАРИН

    17 0 Отговор
    В БГ Е ПРОДУКТ С ПАЛМОВА МАС,ГУМА АСПАРТАМ В ОПАКОВКА ОТ МАРГАРИН
  • 16 Гошко

    11 1 Отговор
    Няма нищо по-добро от маслото, което оправя вкуса на всяка храна, къф маргарин, кви 5 лева?! А пък за свинска вратна пържола, домашна ракийка и салата Снежанка (домашна) човек убивам...
  • 17 Човек

    6 0 Отговор
    Масло
  • 18 Вече и

    3 3 Отговор
    Двете си приличат...!
  • 19 Рупам Маргарин от мъничок

    4 2 Отговор
    От как го пуснаха маргарино, яко го мажем на фелия.... с малко чубрица отгоре. Пак ако има и малко нещо салам или нещо друго става екстра. Колко Калиакра опаковки малки съм облизвал и отопвал, само аз си знам. Бой беше, ако е останало нещо по капачката... после излезна промишления маргарин на кило....леле евтино и хубаво. Облизвахме найлона....пак станахме хора, не много био. Така пораснахме в прехода.
  • 20 Маргарин става

    6 0 Отговор
    И за, други цели...!
  • 21 Само питам

    3 1 Отговор
    Що за въпрос?! А Събинче ти ли си, ясно?!
  • 22 Хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ооо неразумний юроде":

    Прехвален продукт е. Не е уникален със своите полезни качества, със сигурност. Има много други масла с не по лоши полезни качества. Ленено масло, например, и други. За средиземноморците е привичен и е философия на живота е. Другите народи го възприемат едва ли не като лекарство. Много хора откровенно не обичат вкуса му. Маркетингът е голяма работа. Четете.
  • 23 Доктор Морков

    9 0 Отговор
    Масло. Разтопете маргарин и вижте какво се получава. Маргаринът се разпада на LDL холестерол и триглицериди.
  • 24 И печелившия е:

    4 2 Отговор
    Печели - СВИНСКА МАС!!!
  • 25 Един

    3 0 Отговор
    Следваща стъпка : Full synthetic 5W30!
    (... и грешка в информацията на expert.bg : маслото на пазара НЕ Е от мляко, сметана и прочие... , а остатък от изпарването на кашкавала! Освен това за да може да се маже то НИКОГА не е чисто масло - на пазара се продава като смес с маргарин и/или други мазнини - свинска мас, палмово масло и какво ли още не!) Така че щом си го купите от магазина - то НЕ Е естественното масло!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ГЬОТФЕРЕНА

    8 0 Отговор
    ПЪЛЕН БОКЛУК Е МАРГАРИНА ПАЛМОВА МАС КАКТО И ДРУГИЯ БОКЛУК ТЕЧЕН ШОКОЛАД NOTELA 75%ПАЛМОВО МАСЛО ПРОЧЕТЕТЕ ...........БОКЛУЦИ САМО
  • 28 глупости

    0 0 Отговор
    Няма истински зехтин, всечкопе хим. екстракт. Както и всички маслини са боядисани. Семо стафидите от каламата са ОК.