Last news in Fakti

7 Март, 2021 16:05 3 885 3

Рецепта за вечеря: Лесна френска багета

  • хляб-
  • багета-
  • френска кухня-
  • какво да сготвя

С хрупкава коричка

Рецепта за вечеря: Лесна френска багета - 1
Снимка: Shutterstock

Необходими продукти:

мая - 11 г суха

вода - 500 мл топла

захар - 1 щипка

сол - 2 ч.л.

брашно - 930 г бяло

царевично брашно - за поръсване

Начин на приготвяне:

Сухата мая се разтваря във водата с щипка захар. Оставя се да шупне за около 10 минути. Брашното се пресява и се смесва със солта, след което се изсипва шупналата мая. Измесва се тесто, което не лепи по ръката, ако е необходимо е възможно да се добави още малко вода, но внимателно на капки.

Оставя се да втаса в леко намаслена купа, покрито с фолио за около 1 час. Втасалото тесто много леко се премесва, за да излезе въздухът от него. Дели се на 4 равни части, които се оформят на фитили с дължина 30-32 см.

Подреждат се в тавата и се правят разрези с тъничък нож в диагонал. Поръсват се с царевично брашно. Оставят се да втасат отново за около 20 минути.

Пече се на 200 градуса за около 20-25 минути, като във фурната се поставя и купичка с топла вода. Охлаждат се върху решетка.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сутринта

    0 5 Отговор
    Отидох до близката хлебарница и си купих такива франзели в оригинал (в Франция) заедно с няколко кроасана и мечи лапи. На Тиквата-да ти го на--чу--ка--м.
  • 2 Багетите

    2 1 Отговор
    Са Вкусотийка, хлебарници няма, вече, за, ДК само л....!
  • 3 Голямото брашно

    0 0 Отговор
    това няма нищо общо с рецепта за френска багета !!!
    къде е дългата ферментация на 3, 4 градуса ,
    каква е тая топла вода :D
    с тази мая може да се направят 20 багети .
    и явно брашното няма значение важното е да е бяло