Необходими продукти:
мая - 11 г суха
вода - 500 мл топла
захар - 1 щипка
сол - 2 ч.л.
брашно - 930 г бяло
царевично брашно - за поръсване
Начин на приготвяне:
Сухата мая се разтваря във водата с щипка захар. Оставя се да шупне за около 10 минути. Брашното се пресява и се смесва със солта, след което се изсипва шупналата мая. Измесва се тесто, което не лепи по ръката, ако е необходимо е възможно да се добави още малко вода, но внимателно на капки.
Оставя се да втаса в леко намаслена купа, покрито с фолио за около 1 час. Втасалото тесто много леко се премесва, за да излезе въздухът от него. Дели се на 4 равни части, които се оформят на фитили с дължина 30-32 см.
Подреждат се в тавата и се правят разрези с тъничък нож в диагонал. Поръсват се с царевично брашно. Оставят се да втасат отново за около 20 минути.
Пече се на 200 градуса за около 20-25 минути, като във фурната се поставя и купичка с топла вода. Охлаждат се върху решетка.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Сутринта
16:30 07.03.2021
2 Багетите
16:34 07.03.2021
3 Голямото брашно
къде е дългата ферментация на 3, 4 градуса ,
каква е тая топла вода :D
с тази мая може да се направят 20 багети .
и явно брашното няма значение важното е да е бяло
06:54 11.12.2021