Last news in Fakti

22 Март, 2021 13:27 1 878 4

Отбелязваме Световния ден на водата

  • вода-
  • 22 март-
  • световен ден на водата

Tази година 22-ри март ще премине под мотото „Ценим водата“

Отбелязваме Световния ден на водата - 1
Снимка: shutterstock

Към 2030 година светът ще се сблъска с глобален дефицит на вода, а пандемията усложнява проблема. Това се казва в ежегодния доклад на ЮНЕСКО, публикуван по случай днешния Световен ден на водата. Тази година денят ще премине под мотото „Ценим водата“. Темата поставя акцент върху стойността на водата и какво означава тя за хората.

В момента около 2 милиарда души нямат пряк достъп до вода, а в световен мащаб не се полагат достатъчно усилия за запазване на този ресурс, сочат данните.

Тази година темата на Световния ден на водата е посветена на идеята, че този ресурс няма ценна. Стойността на водата е много повече от нейната цена - водата има огромна и важна роля за нашите домакинства, култура, здравеопазване, образование, икономика и природната среда като цяло. Ако пренебрегнем някои от тези аспекти, рискуваме да не управляваме правилно този незаменим природен ресурс. С добра координация и сътрудничество между отговорните институции, както и с активното участие на заинтересованите групи и на широката общественост с разбиране на истинската, многоизмерна стойност на този ресурс, можем да защитим водата в полза на всички, се казва в съобщение по темата, публикувано на страницата на Министерството на околната среда и водите.

България е на едно от последните места в Европа по водни ресурси на човек от населението. За това предупреждават от "Грийнпийс-България" на днешния Световен ден на водата. От организацията алармират, че въглищните централи, които потребяват огромно количество чиста вода, са съсредоточени точно в районите, застрашени от безводие.

"Доста голяма част от територията са с изключително висок риск от недостиг на вода.", казва Меглена Антонова от "Грийнпийс-България", цитирана от БНР.

Водните ресурси са не само ограничени но и неравномерно разпределени по територията на страната. На този фон въглищните централи използват огромни количества вода за производството на енергия, допълва Антонова:

"Ако работят на едно средно натоварване от около 42%, изхабяват около 30 милиона кубични метра вода. По-нагледно сравнение може да се направи, че над 800 хиляди души за една годна ако на ден използват по 100 литра вода, горе-долу използват същото количество. За България и за Европа една много реалистична дата е 2030 година."

Природозащитниците настояват за създаването на план за преход и излизане от въглищната зависимост.

Световният ден на водата

Денят се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода. Световният ден насочва вниманието към 2,2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Фокусът е поставен върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб.

Кампанията цели да се покаже как правилното ползване на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени - за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването.

"Ценим водата"

Отбелязваме Световния ден на водата
Снимка: worldwaterday

Водата означава различни неща за различните хора.

Тaзгодишното мото, под което преминава световния ден на водата има за цел да ни накара да се замислим и да обсъдим какво означава водата за вас. Как водата е важна за дома ни и за семейството, за нашата прехрана и поминък, за нашата култура, за благосъстоянието ни, за средата, в която живеем?

Отбелязваме Световния ден на водата
Снимка: worldwaterday

Като записваме - и празнуваме - всички различни начини, по които водата носи ползи за живота ни, можем да оценим водата правилно и да я защитим ефективно за всички.

Отбелязваме Световния ден на водата
Снимка: worldwaterday


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обесен Язовец

    3 2 Отговор
    Аз си знам нашият Български празник Водица на 5ти януари. Тези да не ми пробетват техните сатаниски празници.
  • 2 цербер

    2 0 Отговор
    С една дума,искат да затворят Мариците. България ще угасне и тогава наистина няма да има вода,защото помпите без ток няма да работят. Това е истината. Сложили са ни пистолета на челото. България нова АЕЦ скоро няма да има.ВЕЦ-овете не могат да осигурят необходимата енергия,ако е суша. Другите фотоклетки и вятърничави перки няма да смогнат,а и енергията им е твърде скъпа. България е на ръба.
  • 3 Без вода,

    1 0 Отговор
    За, къде, ще миришем на какво ли не, но жадно не се стои....!
  • 4 Бай Шиле

    1 0 Отговор
    Днес си видях в сайта новата фактура на Софийска вода.Помислих,че са включили и валежите.Баба каза "не бе,празник на водата е".