Last news in Fakti

29 Април, 2021 19:55 3 551 6

6 неща, които предизвикват хормонален дисбаланс

  • хормони-
  • хормонален баланс-
  • консумация-
  • храни-
  • полезно-
  • вредно

Консумацията на някои храни влияе отрицателно върху баланса на хормоните в организма

6 неща, които предизвикват хормонален дисбаланс - 1
Снимка: Shutterstock

Хормоналният дисбаланс е състояние, при което щитовидната жлеза не изпълнява своята функция правилно. Това води до нарушения, които могат да предизвикат рязко покачване на тегло, непрекъснат глад, нередовна менструация, кожни проблеми и други неприятни състояния. Причина за нарушаването на функционалността ѝ могат да бъдат редица фактори, като тук ще ви представим само някои от тях, най-често срещани като причина за този дисбаланс, предава actualno.com.

Прекаляване с кофеина – препоръчително е да ограничите приема на кофеинови напитки, защото прекаляването с тях се отразява зле на щитовидната жлеза и хормоните в организма. Освен това кофеинът увеличава нивата на стрес – добра причина да замените напитките, които го съдържат, с вода например.

Консумация на зеленчуци, оказващи отрицателно въздействие върху щитовидната жлеза – да, има и такива. В умерени количества са полезни, но ако се прекали с тях, могат да ви създадат проблеми. Това са ряпа, репички, зеле. Хубаво е в менюто ви да присъстват и останалите зеленчуци, най-вече целина, домати и червено цвекло.

Високи нива на стрес – когато сте изложени на непрекъснат стрес, това влияе опустошително не само върху щитовидната жлеза, а и върху нервната система, сърцето и изобщо целия организъм. Съответно, се отключват и различни заболявания и проблеми. Щитовидната жлеза не може да синтезира хормоните в необходимото количество. Ето защо е важно е да намалите стреса в живота си и да правите неща, които ви карат да се чувствате щастливи.

Хранителни продукти с висок гликемичен индекс – той представлява съотношението между въглехидратите, които приемате и нивото на захарта в кръвта. Храните с висок ГИ повишават кръвната захар, което води до качване и на килограми. Това са всички вредни и бързи храни, снаксове, газирани напитки, бяло брашно, тестени изделия и т.н. Хубаво е да ограничите консумацията им напълно или доколкото ви е възможно.

Дефицит на полезни мазнини – да, има и полезни мазнини, от които тялото се нуждае, за да функционира правилно. Те са важни за действието на щитовидната жлеза, сърцето и мозъка. Недостигът им влияе отрицателно върху хормоналния баланс. Такива мазнини може да се набавят от хранителни източници като месо, яйца, мляко и млечни продукти, риба, зехтин, авокадо, орехи и други.

Прекалена консумация на соя – соевите продукти обикновено се консумират от хора, които не ядат месо, играейки роля на негов заместител. Те са полезни до една степен, защото съдържат витамини и елементи, нужни на организма. Ако се прекали с консумацията на соя обаче, се получават проблеми с щитовидната жлеза, ограничавайки усвояването на йод, който е важен за нея.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    0 6 Отговор
    Хора ..хора ...хора...хора...хора хора....от куманотатарска произход.... Отзад...

    Коментиран от #2

  • 2 Камикадзе 🛩

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Behemoth":

    Не разбрах какво се опитваш да кажеш и какво общо има със статията. Поясни, да разбера какъв е смисъла.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хаберих

    2 0 Отговор
    При фотографа.
    - Това е най-ужасната ми снимка! Приличам на маймуна!
    - Трябваше да помислите за това, преди да се фотографирате, госпожо.
  • 6 хаберих

    0 0 Отговор
    Между блондинки: - Направих си втора дупка на ухото! - И как е, по-добре ли чуваш сега?