Last news in Fakti

25 Май, 2021 13:26 1 934 3

Откраднаха златната броеница на кралица Мери

  • златна броеница-
  • кралица мери-
  • откраднати-
  • замъка аръндел

Броеницата е открадната от замък в Южна Англия

Откраднаха златната броеница на кралица Мери - 1
Снимка: shutterstock

Комплект от златни броеници, носени от Кралица Мери Шотландска при екзекуцията ѝ през 1587 г., е сред вещите на стойност над 1 млн. паунда, откраднати при нападение над замъка Аръндел.

Златните и сребърните артефакти бяха задигнати от замъка в Западен Съсекс в петък вечерта, съобщи BBC News

Скъпата вещ бе сред другите исторически предмети, задигнати от крадците. Мери, която е била романо-католичка, е свалена от шотландския престол и вкарана в тъмница. След това т е обвинена в държавна измяна и екзекутирана по заповед на братовчедка ѝ - протестантката Елизабет Първа.

Сред откраднатите предмети от замъка Аръндел фигурират още сребърни и златни артефакти.

Полицията получила сигнал и пристигнала на място броени минути след обира в петък вечерта. Блюстителите на реда изследват всъдеход, който е бил опожарен скоро след кражбата.

Полицията изтъкна, че като злато, броеницата не е била толкова скъпа, колкото неоценима е историческата стойност на предмета.

Мери за кратко вереме е била кралица на Франция. Тя е била прокудена от Шотландия от разбунтували се срещу нея аристократи и бяга на юг през 1568-а, когато е била 25-годишна. Тя поставя съдбата си в ръцета на братовчедка си Елизабет Първа. Според мнозина тя е с по-голямо право от нея за възкачването на английския престол. Но Мери се оказала нежелана гостенка. Тя е изпратена в различни замъци и тъмници, обвинена в заговор срещу английската кралица. В крайна сметка е обвинена в държавна измяна и бива обезглавена.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    7 0 Отговор
    Типична история, колко са долни англосите.
  • 2 Световният крадец

    3 0 Отговор
    се оплаква от кражби..
  • 3 Лъжат, лъжат!

    4 1 Отговор
    Не е верно бате, лъжат! Намерихме ги до кофата за боклук- малко бакър и жилязо!Ние не крадем, бате, християни хора сме! Какво като сме роми- Сабрито и той е човек.