Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 11:32 1 385 2

Върнаха на Камбоджа над 70 откраднати древни бижута

  • камбоджа-
  • бижута-
  • древност-
  • откраднати-
  • върнати

Смята се, че бижутата са били отмъкнати от британец, извършвал незаконна търговия с артефакти

Върнаха на Камбоджа над 70 откраднати древни бижута - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Семейството на починал през 2020 година британски търговец на изкуство, заподозрян в трафик на ценни произведения, върна на Камбоджа десетки откраднати древни кхмерски бижута, предаде АФП, като цитира властите в страната.

Колекцията от 77 украшения от злато или други благородни метали - корони, огърлици, гривни, обеци или амулети - пристигна в кралството миналия петък, посочват от Министерството на културата. Те са от времето на кхмерската цивилизация, просъществувала между 9-и и 14-и век, пояснява БТА.

"Връщането на тези национални съкровища отваря нова ера за разбирането и изучаването на Ангкор и значението му за света", се казва в прессъобщението.

Споразумението между камбоджанските власти и семейството на британския търговец Дъглас Лачфорд е от 2020 г .

Повечето от върнатите артикули никога не са били показвани на широката публика, се казва още в разпространеното съобщение.

Камбоджа настоява да ѝ бъде върнато наследството, откраднато през 70-те години на миналия век, белязани от гражданската война и деспотичната власт на Червените кхмери.

Пет кхмерски произведения на изкуството, включително каменна статуя на бог Шива, собственост на семейство Лачфорд, бяха върнати през 2021 г.

Американското правосъдие върна миналия август на Камбоджа 30 откраднати творби, които са били обект на международен трафик към САЩ, сред които няколко хиндуистки и ангкорийски будистки статуи като бронзов медитиращ Буда върха Нага, статуя на Шива, скулптура от пясъчник на Праджняпарамита.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    6 0 Отговор
    "Смята се, че бижутата са били отмъкнати от британец, извършвал незаконна търговия с артефакти"
    Без да чета статията и без да чакам резултати от разследването, мога да ви оповестя, че англичаните от 5-600 години се занимават само с това-крадене на чужди неща, вкл. и произведение на изкуството.
    Така че няма какво да предполагате.
  • 2 Бачо

    2 0 Отговор
    То да бяха само бижута,ми западът затова е богат защото векове наред ограбват останалият свят