Last news in Fakti

2 Април, 2024 16:32 2 018 4

Най-старият десерт в света датира от времето на Ной

  • десерт-
  • библия-
  • сладко-
  • ашуре-
  • ной-
  • древност-
  • близкия изток

Според легендата след потопа семейството на Ной започнало да приготвя този десерт

Най-старият десерт в света датира от времето на Ной - 1
Снимки: Shutterstock

В наши дни се радваме на това, което изглежда като безкрайни варианти от десерти - плодови, шоколадови, ядкови и т.н. Кулинари от цял свят изобретяват невероятни сладки творения, които обхващат широка гама от вкусове, но как започва всичко и кой всъщност е най-старият десерт в света?

За да разберем, нека се върнем в древния Близък изток - регион, който днес обхваща страни като Турция, Армения и Ирак. Този период започва преди около 6000 години и продължава приблизително до VII век. Въпреки че не е известно точно кога, в някакъв момент през този период започва традицията на правенето на десерти, която всъщност има нещо общо с Ноевия ковчег, пише lifestyle.bg.

Легендата разказва, че достигайки до планината Арарат в Турция, след като потопът намалява, Ной и семейството му решават да отпразнуват оцеляването на света, като приготвят ястие, подобно на каша, от съставките, останали на лодката. И така се ражда ашурето (ah-shoo-ray), или "десертът на Ной".

Смята се, че хората в древни времена са започнали да ядат ашуре като начин да отбележат спасяването от потопа на Ноевия ковчег и това е останало традиция до наши дни. В Турция например се празнува на Ашура - 10-ия ден от ислямския календарен месец Мухарам, като хората приготвят десерта на Ной за семейството, приятелите и съседите.

Ашуре обаче не се яде само в Турция или дори от хора, принадлежащи към определена религия. Въпреки че може да има различни имена, ашуре се яде и на места като Армения и на Балканите. Приготвя се от някои за отбелязване на празници в юдаизма и християнството.

Но въпреки че популярността му може да е надхвърлила времето, никоя конкретна рецепта не е. Разбира се, основата съставка е пшеница и често включва бял боб и нахут, което не звучи особено като десерт.

Хората обаче добавят цяла гама от ядки, плодове и подправки, включително кайсии, семена от нар, смокини, шамфъстък и канела, за да направят десерта сладък и богат на съставки. Това, което можем да намерим в купа с ашуре, вероятно ще варира от регион на регион и дори от човек на човек.

Въпреки че основните му съставки може да изглеждат нетрадиционни за онези, които не го познават, ашурето е нещо много повече от десерт - то свързва хората заедно, независимо от техните вярвания.

Както Суна Чагптай, професор по история на архитектурата и археология в университета Bahçeşehir в Истанбул, казва пред BBC Travel: "Хареса ми как ашурето или неговите леки варианти символизират сладостта, възпоменанието и новото начало. Мисля, че много малко рецепти имат силата на ашурето: широко известен десерт, носещ библейски и мюсюлмански препратки, който ни кара да мислим по подобен начин."


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    4 9 Отговор
    АШУРЕТО Е ИЗМИСЛЕНО ОТ ДРЕВНИТЕ ТРАКИ
    КОИТО ПРЕДИ ПОТОПА СА ЖИВЕЕЛИ В ЕДЕН - РАЯ НА БРЕГА НА ЕЗЕРО
    НА ДЪНОТО НА СЕГАШНОТО ЧЕРНО МОРЕ
    ...
    ПРЕДИ 7000 ГОДИНИ
    .....
    ЕДНО ДРЕВНО ТРАКИЙСКО ПЛЕМЕ БЯГА ОТ ТАМ
    КЪМ БЪДЕЩИЯ ВАВИЛОН, А ДРУГО СТАВАТ ЕВРЕИ :))

    Коментиран от #2

  • 2 Балаба

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А това пък е измислено от тебе. :)
  • 3 Христо

    5 3 Отговор
    Какви ти мюсюлмански препратки намери този мюсюлманин в десерт на 6000 години. Наглост.
  • 4 Анономен

    2 0 Отговор
    Преди разлома на Босфора е имало воден път между
    Аралско-Каспийско-Черно Море. По тези земи е съществувала съвсем друга култура!