Ушмар е традиционно родопско ястие, но е доста известно и в съседна Турция, където го наричат „Mъхлама“ или „Мухлама“, пише trafficnews.bg. Спорно е дали ястието е българско или турско, но едно е ясно – има превъзходен вкус. Приготвянето на това ястие е сравнително лесно и не са ви нужни много продукти. Ако имате домашно масло, непременно го използвайте, защото вкусът е ненадминат.
Необходими продукти:
100 грама краве масло
1 чаена чаша царевично брашно
2 чаени чаши вода
200 грама кашкавал
сол
Начин на приготвяне:
Разтопявате маслото в тиган на умерен огън. Прибавяте царевичното брашно и го запържвате на слаб огън. В началото брашното ще поеме мазнината и ще стои на парченца, но след няколко минути сместа ще се отпусне и ще стане на кашичка. Тогава прибавяте водата и солта.
Варите няколко минутки при непрекъснато бъркане. След като брашното поеме цялата течност, добавяте кашкавала, който предварително нарязвате на тънки ленти. Бъркате няколко пъти и махате от котлона, когато видите, че мазнината излиза на повърхността и кашкавалът се е разтопил. Ястието се консумира топло.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Счупи тъпомера
16:15 03.06.2021
2 Вено,агаларско едене е това
16:19 03.06.2021
3 Фершел
16:25 03.06.2021
4 Настрадин Ходжа
му ще са нужни пакетче масло и парче кашкавал . . .
16:31 03.06.2021
5 Това, също като супата им
18:27 03.06.2021
6 Ей туй
16:32 04.06.2021
7 Виктор
09:09 22.02.2022