14 Юни, 2021 17:00 6 390 12

Световна мода ли е да си увеличиш дупето?

  • задни части-
  • дупе-
  • пластична хирургия-
  • мода-
  • бразилски лекар-
  • иво питанги

Първата пластична операция на задните части е извършена през 50-те години от бразилския лекар Иво Питанги

Световна мода ли е да си увеличиш дупето? - 1
Снимка: shutterstock

В САЩ, по време на пандемията, търсенето на корекции чрез пластична хирургия на седалището рязко се е увеличило. Според нов доклад на Американското общество на пластичните хирурзи търсенето на глутеопластика - тоест корекция на формата и размера на дупето чрез поставяне на специални импланти под мускула, е счупило всички рекорди.

Миналата година са извършени с 22% повече операции в сравнение с предходната година. Също така се е увеличил и интересът за премахване на гръдни импланти - увеличение с 8%.

В същото време броят на операциите за уголемяване на бюста намалява с 13%, интересът на клиентите към операцията на носа намалява с 3%, а към инсталирането на филъри - с 11%, пише изданието Dazed, цитирано от life.dir.bg.

Методът на уголемяване на седалището също се е променил. Сега пациентите искат да увеличат дупето не чрез трансфер на мазнини, а чрез поставяне на импланти.

Въпреки това "класическият метод" все още преобладава, въпреки че и при него има намаление с 22%. Почти 22 хиляди души са прибягнали до този вид хирургия в САЩ, а само 1179 до втория - поставянето на импланти.

Дерматологът Ава Шамбан споделя пред Bloomberg News, че рязкото нарастване на броя на имплантите в задните части е свързано с тенденцията за "изравняване на задните части" - хората се притесняват, че техните дупета са станали плоски, тъй като по време на пандемията те практически не са имали физическа активност и са прекарвали по-голямата част от времето си вкъщи, седнали на дивана и работейки онлайн.

Също така социалните мрежи, където се популяризира култът към идеалното тяло, са изиграли огромна роля за увеличаване на търсенето на този вид операция.

Сестрите Кардашиян и други звезди от Instagram също имат съществен принос за това.

"Когато пациентите видят по-привлекателни форми на дупе в социалните медии или други онлайн места, те харесват изображенията и в крайна сметка решават да се подложат на операция, за да постигнат подобен ефект", казва Шамбан.

Тенденцията към увеличаване на задните части е забележима не само в САЩ, но и по целия свят.

Според пластичен хирург мазнините се разтварят с течение на времето - това намалява ефективността на процедурата. Важно е да се знае и какви са противопоказанията за операция с трансфер на мазнини - трябва да се знае общото здравословно състояние на пациента, има ли нарушения на кръвосъсирването, захарен диабет, хронични заболявания, декомпенсирана онкология.

Самата процедура за уголемяване на седалището продължава от два до три часа, но възстановяването след него е дълго - средно три месеца.

Първата страна в света, в която са започнали да извършват пластични операции на дупето, е Бразилия. В продължение на десетилетия в медиите се появяват безброй снимки на бразилски жени в бикини на плажа Копакабана.

Смята се, че те "притежават" еластични кръгли задни части по природа, но всъщност това е мит.

"Смятаме, че бразилците са обсебени от задните части, казва антропологът Алваро Джарин, автор на "Биополитиката на красотата", пред The ​​Guardian. - Всъщност не всяка бразилка има перфектно дупе. И не всеки иска да има такова. Ако са богати и бели, те ще кажат: "Нямам нужда от тялото на мулат, а от тялото на европейски супермодел."

Първата пластична операция е извършена през 50-те години от бразилския лекар Иво Питанги. Наричан е и "папа Иво" , защото е пионер в тази област.

Твърди се, че пациенти на лекаря са били Франк Синатра, София Лорен и други звезди от онова време. За пациенти с по-ниски доходи Питанги предлага отстъпки за лечение в клиниката си в Рио де Жанейро.

През 1960 г. той основава първата в света академия за пластична хирургия, където преподава по собствени техники.

Днес Бразилия остава световният център за пластична хирургия, отчасти благодарение на наследството на Питанга. А държавната здравна система на страната позволява да се правят някои козметични процедури безплатно.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Transpocalypse

    11 4 Отговор
    Не е никаква мода, а визуален способ джендърите да направят ханша си по широк от раменете, също както през 70-те да се сдобият с гърди, ама в България тия работи се приемат за мода.
  • 2 Ха ха

    27 0 Отговор
    Да си увеличиш дупето с операция, ми наблегни на поничките... а в САЩ няма какво да си увеличавате, там сте само дебелаци
  • 3 ПазарЖик

    29 0 Отговор
    А мода,такива се търсят в Дубай дето ходят "на почивка" тези моми.
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    14 1 Отговор
    Като сложиш два декара пърдухал на едни кокили кво става?

    Коментиран от #9

  • 5 ТКЗС

    15 0 Отговор
    Копане с мотиката на село идеална дупара става 😁🎃✈️
  • 6 Язе

    13 0 Отговор
    Големите и стегнати дупета в комплект с тънка талия са за ценители. Големите отпуснати дупета са за месарите.
  • 7 99% нямат нужда

    1 1 Отговор
    Другите са,,, мъже,,.....! (p. s да напомни,,Чуждото его,,........ не е завист Гаро....!)
  • 8 Сссссс

    13 1 Отговор
    Супер грозно и смешно
  • 9 Лорд Минчу

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    ...става Фики ;)
  • 10 Каква да бъде модата

    12 0 Отговор
    При тези все по гигантски ГМО" дърводелски тезгяси". Храната им разката мамата на младите.Онези- на запад се усетиха,че предишният модел за красота не е валиден.Имат възможност да го предлагат и сега,но милиони млади жени,дори момичета са с огромни задни части.Несъразмерни до крайност.И измислиха тази схема: Големия задник е красив.Сексапилен! За да блокират развиването на комплекси.Комплекси= на намалено потребление, задаване на въпроси,защо,кое е причината за това.А така е гениално просто и приложимо.Пускаш разни кардашиянки,по всички медии,превръщайки ги в секс символ,и еталон за просперитет и няма проблем.
  • 11 джедай

    3 1 Отговор
    Предпочитам моми с нормални дупета,а не с големи. Няма да играя карти върху тях.
  • 12 гуньо

    0 0 Отговор
    Незнам какво им харесва да имат кравешки задник.