Last news in Fakti

4 Август, 2021 20:57 14 137 34

11 неща, които може да видите само в Северна Корея

  • северна корея-
  • любопитни факти-
  • корея

В Северна Корея съществуват неща като еднорози и лек за СПИН

11 неща, които може да видите само в Северна Корея - 1
Снимки: Shutterstock

„Една от най-щастливите държави в света“, „Гробница на истински еднорог“, „Доброто настроение на президента осигурява хубаво време“. Колкото и странно да изглежда, това не са случайни изречения. Всичко това се отнася за Северна Корея, пише pochivka.blitz.bg.

В тази страна на парадоксите постепенно започват да пристигат все повече любопитни туристи. Със сигурност мотивът им е да видят нещо наистина различно, но всъщност изобщо не подозират колко странни неща съществуват там.

Вижте 11 факта за Северна Корея, които със сигурност ще ви удивят:

1. "Корейски" календар

През 1997 г. Северна Корея приема ново летоброене, според което сега там е 109-а година. Началото е рождената година на Ким Ир Сен – 1912. Всички напечатани календари имат два варианта – за севернокорейци и за останалата част от света.

Ким Ир Сен има много почетни титли, като „Вечен президент“. Такива имат и синът и внукът му, но те никога не са наречени президенти.

2. Социални класи

През 1957 г. властта в Северна Корея разделя страната на три основни социални класи – лоялната класа ядро (домат), „колебаеща се класа“ (ябълка) и „враждебна класа“ (грозде). Всички те са разделени на 50 групи.

- доматите са червени отвътре и отвън. Тези хора са доказали верността си към партията. Те имат най-голям шанс да бъдат политици или военни.

- ябълките са червени само отвън. Тези хора трябва да се усъвършенстват и в повечето случаи са обикновени граждани.

- гроздето са тези, които нарушават закона. Например хора, които се опитват да се обадят по телефона в чужбина.

Статусът („сонбун“) е включен в личните данни на всеки човек, когато той навърши 17 години. Той влияе на бъдещето на човека за важни неща като избор на образование, професия и т.н. Между другото, властта в Северна Корея отрича съществуването на класово разделение.

3. Пътища

В Северна Корея почти няма построени пътища. Едва около 8% от пътищата са покрити с твърда настилка.

Но това всъщност не е проблем за обикновените граждани. Целият транспорт в страната се контролира от властта и само военните и политиците могат да си позволят автомобили. Останалите обикновено се возят с колело.

4. Жени регулировчици

Като се има предвид горепосоченото, в страната има много малко светофари. Но все пак в големите градове има нужда от контрол на движението. Това обикновено е работа на добре изглеждащи момичета. Жената регулировчик трябва да бъде неомъжена и под 26 години. Когато тя излезе извън тези условия, трябва да напусне работа.

5. Могъщият Ким Чен Ир

Бившият лидер на Северна Корея не е бил обикновен човек. Неговата биография, която се изучава в училище, гласи, че той е роден на връх Пектусан и в този момент една звезда озарила небето и внезапно се появила двойна дъга.

Освен това той се научил да ходи и да говори преди да навърши 1 година. След смъртта му медиите съобщават, че „пластове лед са се откъснали с необичайно силен шум в езерото Чон на връх Пектусан, а снежна буря със силен вятър ударила региона“.

Според други източници, обаче, лидерът бил роден във Вятское, Русия, където баща му се опитвал да се скрие от японците. Изглежда всеки сам трябва да реши коя версия изглежда по-достоверно.

6. Еднорозите съществуват

Севернокорейските учени твърдят, че еднорозите не са въображаеми същества. Местни археолози са намерили древна бърлога на тези митични създания. Мястото е в столицата Пхенян. Такова „магическо“ откритие със сигурност засилва социалната власт и патриотизма у гражданите.

7. Вълшебна медицина

Северна Корея твърди, че е намерила лек за вируса МЕРС, СПИН и ебола. „Чудодейните“ инжекции помагат и за облекчаване на рак, сутрешно гадене и стреса, причинен от компютрите. В това лекарство има червен женшен, отглеждан в района на Кесън, както и злато и платина.

11 неща, които може да видите само в Северна Корея

8. Игрите Ариран

Около 1000 000 души (без зрителите) участват в музикално-танцувалния спектакъл на един от най-големите стадиони в света. Показват се различни сцени, най-вече във възхвала на властта и великата и могъща държава.

Визитната картичка на фестивала е т.нар. жив екран. Участниците държат хиляди цветни платна, за да създадат образ, и ги променят под зададен сигнал. Ариран е включен в „Книгата на рекордите Гинес“ като представлението с най-голям брой участници.

9. Дрехи и мода

Жените в Северна Корея не следят международните модни тенденции, но те също искат да изглеждат красиви. Най-често носят строги ежедневни комбинации, като униформите също могат да се носят в ежедневието.

Севернокорейките имат специална слабост към токчетата. Те могат да прекарат цял ден в такива обувки и това би било напълно нормално.

Колкото до грима, той не им е нужен и тяхното ежедневие и работа не го изискват. Всичко се променя при национални празници и тържества – жените използват ярък грим и носят пъстри национални костюми.

10. Отряд за развлечения

Освен редовната армия от войници, има специален отряд за забавления в Северна Корея. Той се състои само от красиви млади момичета и тяхната главна задача е да придружават високопоставени военни в свободното им време.

Тези момичета са част и от редовната армия и трябва да следват правилата за военните. Официално те са част от въоръжените сили на страната.

11. Щастлива страна

Севернокорейски учени са провели проучване със следния резултат: Корейската народно-демократична република е една от най-щастливите страни в света. По-точно, на второ място след Китай. Все пак властите правят толкова много неща, за да направят гражданите си "щастливи" и да повдигнат техния дух.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Убеден

    44 11 Отговор
    Съм, че автора на статията, дори с много усилия, не може да покаже на картата, къде точно се на мира Северна Корея!
  • 2 Е,и?!

    62 8 Отговор
    Корейците си имат вековен бит и култура различна от средноевропейския "модел".И те се чудят как "мъж" може да се венчае официално с друг "мъж"..

    Коментиран от #10

  • 3 Нищо ново

    29 26 Отговор
    И българия беше в подобно състояние до към 85-87 за София а за провинцията продължи до края а 89 - 90г.
  • 4 Американец

    31 8 Отговор
    Само да питам - тези в щатите Северноамериканци ли са?
  • 5 Леле,леле

    32 7 Отговор
    Ааа....! Изпуснали сте,че севернокорейски космонавт е кацнал на Слънцето и е донесъл материал !
  • 6 КОНТРАТА

    34 14 Отговор
    А в Америчката може да видиш НЛО дето преселдва кравари! Може да видиш на светофарите говедарите да се оглеждат и нагоре за падащи самолети. Може да видиш как средностатистическия говрдар изяжда на веднъж 20 хамбургера за вечеря. Може да видиш говедари които живеят в градската канализация.

    Коментиран от #14, #15

  • 7 Гост

    33 4 Отговор
    Нищо не знаете вие. Когато Ким Ир Сен умрял намерили мечка с две малки мечета, които плачели за него на пътя....
  • 8 Комуниста

    29 22 Отговор
    В Северна Корея нямат ОПГ, дрога, гера с латиноси и черни имат безпкатно здравеопазване и 100 % гранотмотност на населението и не работят по 12 часа 6 дни в седмицата! Защо да не се чувстват щастливи в СК заради пропагандата на сороснята ли?

    Коментиран от #11, #32

  • 9 Бесен Язовец

    7 4 Отговор
    Кога те боде Еднорог в голямата хралупа верваше сега се правиш, че не съществува!
  • 10 зъл пес

    11 7 Отговор

    До коментар #2 от "Е,и?!":

    Мислиш че там няма хомосексуалисти???

    Коментиран от #16, #30

  • 11 Гост

    33 15 Отговор

    До коментар #8 от "Комуниста":

    Защото полицията и армията са повече от хората по улиците
    Защото всички се следят и докладват
    Защото умират от глад, но се кланят на вожда-
    Защото не могат да пътуват дори в съседния град без разрешение
    Защото не могат да създадат семсйство без разрешение
    Това е най-узурпираната страна в света

    Коментиран от #13, #20

  • 12 Ох ли

    7 10 Отговор
    С Корейците са на второ място по щастие а БГ русофилороба е най нещастен на света Първо място по нещастие
  • 13 Комуниста

    21 12 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Армията по улицата в СК я виждате само пропагандистите на сороснята!В сврта най полицеиската и милитализирана държава е САЩ факт!

    Коментиран от #19

  • 14 Чевдарче

    7 10 Отговор

    До коментар #6 от "КОНТРАТА":

    Ама ти беше в америчко ли бе другарю
  • 15 КОНТРА ШПИОНИН

    6 12 Отговор

    До коментар #6 от "КОНТРАТА":

    ГОСПОДИН🐛🐛🐛🐛🐛🐛ЗАЩО ИЗПРАЩАШ УМСТЕВНИТЕ СИ ЛAЙНА ПО АМЕРИКАНИЧКИ ИНТЕРНЕТ И ФАЦЕ БУK,А💩

    Коментиран от #21

  • 16 Няма

    16 4 Отговор

    До коментар #10 от "зъл пес":

    Има само заподозрени за хомосексуализъм. Опитвалите да го практикуват са мъртви. Така, че хомосексуалисти с история няма!
  • 17 кой знае

    7 5 Отговор
    Вече не вярвам на такива статии .
  • 18 Ниньова

    7 3 Отговор
    Щастлив и безпроблемен живот като в Българеия!
  • 19 Антикомунист

    5 6 Отговор

    До коментар #13 от "Комуниста":

    Научи се да пишеш
  • 20 Пълни глупости

    17 11 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Имам приятели които са работили там и всичко дето сте чули е пропаганда!!
    Десет пъти по напред са от кочината БГ.👁️

    Коментиран от #22

  • 21 КОНТРАТА

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "КОНТРА ШПИОНИН":

    За нета си плащам, обаче обвивката на оптичния централен кабел който минава през,, Атлантическия океан" до Европа е изработен от сурвина тежък руски петрол Урал!
  • 22 Гошко

    15 5 Отговор

    До коментар #20 от "Пълни глупости":

    Имаш таратанци! По-издухани от тия в Северна Корея няма на планетата. В сравнение с тях България преди 1989-та изглеждаше рай...
  • 23 Лъжат ви

    11 7 Отговор
    В интернет има снимки от малкото туристи, които са били там . И видемо е, че севернокорейците са със сто години напред от мизерната либерастка евроатлантическа България.
  • 24 Митко

    12 3 Отговор
    Попитали един севернокореец как е живота в страната.
    Не мога да се оплача. Отговорил човека...
  • 25 Лъжат ви

    15 7 Отговор
    Няма да ви пишат, че в КНДР обикновеният човек има само едно задължение – да ходи на работа и да си възпитава децата. Там безработица няма, а децата са много добре възпитани. Всичко друго е грижа на държавата. Тя строи жилищата и ги дава на населението без да иска наем. Данъчната система е отменена още през 1974 г. Образованието и медицинското обслужване са безплатни, също и детските ясли и градини. Майките с 3 и повече деца работят по 6 часа само дневна смяна, но получават заплата за 8 часа.

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Не лъжат

    8 13 Отговор

    До коментар #25 от "Лъжат ви":

    Ами отивай да живееш там, щом си толкова сигурен.... промит мозък.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Един

    8 2 Отговор
    Абе с тия еднорози дето ги бълнуват...яснс е работата🤣🤣🤣
  • 29 Българин

    7 3 Отговор
    Северна Мънкедония=Северна Кукурея
    Едните ги тресе грандоманията, а другите шизофренията (с тея еднорози, нови календари)

    Коментиран от #31

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Тоалетна хартия

    9 5 Отговор

    До коментар #29 от "Българин":

    Щи бе, нашият календар какъв е..... някакъв евреин умрял и след 3 дни възкръсва.....Но не вярваш ,че има еднирози???!!!! На празниците ходиш в една къщичка изрисувана с комикси и палиш свещи за здраве и късмет и мислиш, ме някои от горе те гледа и управлява живота.....Присмял се щербел на хърбел!!! Я се постави на тяхно място и помисли, какво си мислят за нас..!!!

    Коментиран от #34

  • 32 Кикор

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Комуниста":

    Ами стЕгай куфаро и бЕгай натам
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Шофьор

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Тоалетна хартия":

    И освен това,техния,комуто се кланят,знаят поне,че със сигурност е съществувал,нали? Някой да каже за нашия?