Last news in Fakti

6 Август, 2021 18:23 3 805 6

Ето защо са устойчиви мегалитите в Стоунхендж

  • стоунхендж-
  • мегалити-
  • устойчивост-
  • камъни-
  • материал-
  • проучване

Кварцът е изключително издръжлив и не може лесно да се разпадне

Ето защо са устойчиви мегалитите в Стоунхендж - 1
Снимка: shutterstock

Устойчивостта на огромните мегалити на Стоунхендж се дължи на кварца, съдържащ се в материала, от който те са направени, предаде Ройтерс, като цитира британски учени.

Изследователите от университета на Брайтън са анализирали проба от вътрешната структура на гигантските камъни, известни като сарасени. Тя е взета през 50-те години на миналия век. Съхранявана е в САЩ десетилетия, преди да бъде върната във Великобритания през 2018 г. за изследвания.

Геохимическият анализ показва, че камъните съдържат предимно кварцови зърна с размери на песъчинки, плътно циментирани чрез преплитане на мозайка от кварцови кристали.

Кварцът е изключително издръжлив и не може лесно да се разпадне или да ерозира при излагане на влиянието на вятър и на времето.

"Това обяснява устойчивостта на камъка на атмосферните условия и защо е идеален материал за издигане на паметници", обяснява геоморфологът Дейвид Наш от университета на Брайтън, който е ръководил проучването.

За първи път се прави пълен научен анализ на материалите, които се съдържат във внушителните мегалитни структури на Стоунхендж.

Данните от изследването са публикувани в изданието "PLoS ONE".

Стоунхендж е построен преди около 4500 г. от каменни блокове, подредени по движението на слънцето. Някои от тях тежат по 30-40 тона. Предназначението на комплекса е неизвестно, но се предполага, че е бил използван за религиозни ритуали и астрономически наблюдения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    8 2 Отговор
    Ало мегалитите никой не ги е правил недрата на Земята ги е създала, а човека или не знам кой си ги е пренесал и подредил там.
  • 2 Геоморфолог 3ти рaзряд

    9 3 Отговор
    Щом пробaтa е киcнaлa в caщ толковa време, бъдете cигурни че е подмененa. Те бяхa подaрили cкaлa от лунaтa нa някaв музей, a cе окaзa кaмък от няквa пуcтиня нa земятa.
  • 3 психо

    6 0 Отговор
    Защото не са построени с обществена поръчка...
  • 4 Някъде

    9 3 Отговор
    Четох че са построени за туристическа атракция,имаше и снимки как с автокран ги монтират. Камъните може да са стари но самия атракцион не.(между другото и мелницата в Несебър е така :D)

    Коментиран от #5

  • 5 Centyrion

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Някъде":

    Абсолютно, Стонхендж е измама.Итекоха снимки в пространството като го строят в началото на 20 век ,или по точно 1901 г .Снимката е направена от инженер реставратор Уилям Хоуланд който е работил на обекта.
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор
    Cтигa cтe ни зaнивaли c глупocти. Cтoухeндж e CЪВРEМEННA ФAЛШИМEНТO-ВЪЗCТAНOВКA. В мрeжaтa дoри имa дoкумeнтaлни кaдри c изливaнeтo нa бeтoнa oт БEТOНOВOЗИ зa фундaмeнти нa кaмънитe и тяхнoтo мoнтирaнe пo мecтaтa им c КРAНOВE.
    Гoлям бъзик e тaзи ВЪЗCТAНOВКA. Caмo кaтo cи пoмиcля, чe пo нeя ce прaвят някaкви нaблюдeния нa звeздитe, cлънцeтo и другитe нeбecни тeлa, пишaт ce cтaтии като тази и т.н., а бе - гoлЕм cмЕх.