Last news in Fakti

25 Август, 2021 20:57 5 584 8

10 подправки помагат срещу стареенето на кожата

  • стареене на кожата-
  • грижа за кожата-
  • подправки-
  • билки-
  • полезно-
  • антиейдж-
  • антистареене

Тези 10 подправки могат да бъдат намерени в почти всеки дом

10 подправки помагат срещу стареенето на кожата - 1
Снимка: Shutterstock

Може би няма жена, която да не иска да забави часовника, когато става въпрос за появата на бръчки. Полагаме всекидневни грижи за нашата кожа, за да бъде тя по-здрава и красива. Освен на козметиката е важно да се доверим и на силата на полезните естествени средства като храните, които като цяло забавят процесите на стареене.

Тъй като подправките са част от нашето ежедневно меню, вижте кои имат антиейджинг ефект, пише az-jenata.bg.

1. Босилек – Редовната консумация на билката, както и локалното ѝ приложение под формата на паста, отвара, спомагат за запазване на нивата на влага в кожата, забавяйки появата на бръчки.

2. Ароматната канела – Чудесна е, защото според аюрведа, канелата предотвратява разграждането на колагена и загубата на еластичност на кожата.

3. Карамфил – Има свойства да елиминира свободните радикали и е богат на антиоксиданти, които забавят признаците на стареене.

4. Джинджифил – Пикантната подправка ни осигурява високи нива на антиоксиданти и противовъзпалителни агенти, които спомагат за забавяне на признаците на стареене.

5. Риган – Добавяйте риган към ястията си не само за повече вкус. Подправката спомага за забавяне на стареенето на кожата, тъй като съдържа добри количества антиоксиданти и флавоноиди, които предотвратяват увреждането от свободните радикали и забавят признаците на стареене.

6. Градински чай – Градинският чай е чудесен за нашите ястия, особено тези с месо, но е подходящ и за приготвянето на чай. Той е богат на антиоксиданти, за които се смята, че намаляват появата на старчески петна и бръчки.

7. Мащерка – Друга подправка и билка с множество ползи за здравето и красотата ни. Мащерката действа като „чистач“ на свободни радикали и има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които предпазват кожата от признаците на стареене.

8. Розмарин – Намалява косопада, но и предпазва кожата от уврежданията, причинени от слънцето, като същевременно подобрява еластичността ѝ. Може да го добавяте към ястията ви или да го консумирате като чай.

9. Куркума – Куркуминът в подправката помага да засилим имунитета си, учени смятат, че намалява и риска от ракови заболявания. Освен това, куркуминът е мощен антиоксидант, който действа срещу свободните радикали, има и противовъзпалителни свойства, които предпазват кожата от фотостареене.

10. Чесън – Стареенето на кожата се дължи на редица фактори, включително и на стрес, нездравословни навици, гени и т. н. Чесънът съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които намаляват вредите от стреса, свободните радикали, но и помагат за синтеза на кожни клетки, смятат учените.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спасението

    2 12 Отговор
    Избери ИТН!
    Да прекратим 30-годишната
    комунистическа имитация на демокрация!
    В България на дъното на ЕС!
    С руска енергийна примка на шията!

    Коментиран от #4

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ КРАСАВИЦЕ
  • 3 Старейшина

    7 0 Отговор
    За младост пия червено вино зиме и ракия лете.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 123

    1 1 Отговор
    Чер, червен пипер и на плажа в 13:00.
  • 6 Гост

    0 0 Отговор
    Босилека е супер на доматена салата, но трябва да внимавате с него. Повече от седмица-две не го яжте, че прави бели на стомаха. Почивате месец-два и после може пак.
  • 7 Димов

    2 0 Отговор
    За дамите, най-доброто срещу стареене е семе от мъж. Съдържа много цинк, от който кожата се подмладява. Мацорайте се редовно с него, по всички места на тялото.
  • 8 И хирурзите

    1 0 Отговор
    Какво ще правят...... няма да играят, Доко Доко,, гладна мечка, хоро не играе....!