3 62030

Рецепта на деня: Суджукакя - кюфтенца по гръцки

  • кюфтенца-
  • гръцка кухня-
  • кайма-
  • какво да сготвя

Едни по-различни кюфтенца

Рецепта на деня: Суджукакя - кюфтенца по гръцки - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

чесън - 3 скилидки

кайма - 400 грама

канела - 1/2 ч.л.

черен пипер - 1/2 ч.л.

1 яйце

червено вино - 1 к.ч.

кимион - 1/2 ч.л.

индийско орехче - 1/2 ч.л.

хляб - 1 бр. филийка

ЗА ДОМАТЕНИЯ СОС

вода - 1/2 ч.ч.

домати - 1 и 1/2 в.ч.

консерва чесън - 3 скилидки

лук - 1 глава

Начин на приготвяне:

Филийката хляб накиснете във виното. Каймата смесете с нея и с останалите продукти и я оставете в хладилник за 20 минути. Оформете малки кюфтенца и ги изпържете. В същата мазнина запържете накълцаните чесън и лук, после добавете доматите и оставете да се готви. Прибавете кюфтенцата, пише Actualno.com.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 Бойко Разбойко

    13 3 Отговор
    Суджукака--Четири тона суджук и една яка кака.хо хо хо хо хо
  • 2 какво е

    14 2 Отговор
    консерва чесън
  • 3 Куркяр

    12 2 Отговор
    Това сигурно е за получаващи гръцки заплати, за нас филия със свинска мас
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    БЛАГОДАРЯКРАСАВИЦЕ МОЯ

    Коментиран от #8

  • 6 судзукакия

    10 1 Отговор
    Да ви поправя: не се казва "суджукакя", а судзукаия. В гръцкия език няма "ДЖ". И освен това судзукакия не са кюфтенца, а кебапчета. Най-хубавите кебапчета в Солун правят в ресторант Диаваси, на една пресечка до главната търговска улица Цимиски. Но тези кебапчета не са със сос, а на скара. Там правят и чудесно гиро.

    Коментиран от #9, #11


  • 7 Питанка

    0 1 Отговор
    У нас това не се ли казва кюфтета по читпански в доматен сос?! И какво е това "червено вино = 1 к.ч." - каква чаша?! Защо не пишете в скоби за обема на продуктите в мл - например 150-200 мл?!

    Коментиран от #14, #30

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Някой си

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "судзукакия":

    Судзукакя-та тук, в Епир, ги правят в тава, запечени на фурна с червен сос.Ама много сол блъскат бе, много. Доколкото знам, това са истинските судзукакя...останалото са варианти. А това, което казваш за скарата те наричат кебапчечи, може би названието има турски произход, но кебапчета на скара не са традиционно гръчко ястие. Нито пък кюфтета(бифтекакя) на скара. А за карначета да не говорим. Когато им направих на едни мои познати вити карначета в тава, печени на фурна, вервай ми, щяха да омаат и тепсията. Никога не са опитвали даже подобно нещо.
  • 10 Някой си

    2 1 Отговор
    И да добавя по темата- това, дето сте преписали от Актуално.ком е толкова далече от истинските гръчки судзукакя, че няма до къде.
  • 11 Ганьос

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "судзукакия":

    Не се ли казва/ пише правилно чудесЕН гироС?
  • 12 Суджубатя

    1 0 Отговор
    Ба му името
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Грульо

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Питанка":

    Кафена чаша 50 милилитра. :D В една стара книга с рецепти го четох едно време. :D
  • 15 Ястието

    1 1 Отговор
    идва от град Смирна , град основан от гърците , днешен Измир !

    Коментиран от #16, #18

  • 16 От кои гърци

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ястието":

    Днешните ли? Днешните имат общо с онези колкото и с марсианците.

    Коментиран от #19

  • 17 Има ли нещо гръцко дето

    1 2 Отговор
    Да не е краднато я от нас, я от турците? Ааа, сетих се, мъжката любов към малки момченца

    Коментиран от #20

  • 18 Някой си

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ястието":

    Ха..ами че то няма град в Турция, който да не са основали. Ман...асарите са дошли от на м..на си Райна на готово. Една къща не могат да съберат като хората. Не е случайно, че като удари земетресение у Гръчко, най-бързо излизат новините за щштите в Турция

    Коментиран от #23

  • 19 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "От кои гърци":

    Че да не би пък днешните българи да имат нещо общо с Аспаруховите. Нали ги виждаш- страхливи, крадливи и завистливи...това са т.нар съвременни българи. По Аспарухово време може и да са били народ, сега са племе.Това е истината.

    Коментиран от #22

  • 20 Пешо Папура

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Има ли нещо гръцко дето":

    Че какво има да крадат от нас бе, лингур? Не виждаш ли, че сме продънени от всякъде, даже и оная ромка дето ни хвалеше, и тя взе че умря. От 9млн останахме има-няма-5млн, ма и това не е сигурно. Какво ли има да ни крадат, като ние всичко сами си дадохме. И то не само на гърците...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Аспаруховите българи са били тюрки

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Но княз Борис прекратява съществуването им. Сегашните сме някаква аморфна смес от всичко де се е завъртяло и хвърлило семе.

  • 23 Не могат не могат

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Някой си":

    Ама 6 от 10 световни мегапроекта в Турция. А ти още тунела под Шипка не можеш изкопа и ползваш сгради построени още през "робството" 🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #24, #25

  • 24 Някой си

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Не могат не могат":

    Ами кво да ти кажа...всичките мегапроекти се изпълняват от чаужди фирми-руски, италиански, френски. Факт е, че нито един мост над Босфора не е построен от турци. Щото турчака е с две лави ръце, пък и тях ги топли в цепката, разделяща задните полукълба. Колкото до над стогодишните сгради...ами сам разбираш как са строили на времето наште дюлгери. Щом се обитава векове една сграда, каква по-добра оценка за йачество. Колкото до майсторлъка на турците...миналата година, като ги люля в Измир земетресението(с епицентър в гръчко) гледах една тяхна репортерка по Хабер ком. Държеше в ръка арматура, а цимента се ронеше като захар под собствената си тежест, И този репортаж бе сниман пред разрушена, чисто нова къща, в която стопаните не се бяха нанесли още. Явно са извадили голям късмет.Та така , за големите турски строители.Чергар и строител...тва си е типичен оксиморон.

    Коментиран от #26

  • 25 Съгласен съм

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Не могат не могат":

    Абе голема работа са , верно! Кой като тях, дето построиха най-голямото летище за щъркели. Затова сега лиретката кОпа дъното. Скоро сите турчак Ердо ще го направи милионер..че защо не и милиардер. Както преди години.

    Коментиран от #27

  • 26 Ми на тебе кво ти пречи

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Някой си":

    Да викнеш френски, японски или каквито и да е строители? А да сетих се, ти нямаш пипер една безопасна игла да произведеш, даже мартеничките дето са два усукани конеца ти ги правят в Китай, дори това не вдяваш как да направиш 🤣🤣🤣
  • 27 И аз съм съгласен

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Съгласен съм":

    Затова германските летища са пред фалит и Луфтханза съкращава служители. Вече щъркелите не кацат там 🤣🤣🤣
  • 28 Зелен фасул с,

    1 0 Отговор
    агнешки глави, много добре върви към това, шпекуф орехите и крам нишесте за, десер.....Айшету всеки ден правеше, било полезно за оргазинима и жлезите.. хормоните...!
  • 29 брях

    1 0 Отговор
    Ей от едни прости кифтенца, какъв сложен спор се е заформил.
  • 30 Шеф

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Питанка":

    Кафена чаша

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.