Last news in Fakti

27 Септември, 2021 20:39 8 958 11

Тази мистична страна вече е отворена за туристи

  • узбекистан-
  • държава-
  • туризъм-
  • посещение-
  • забележителности-
  • самарканд

Тази година се честват 30-годишнината от независимостта ѝ и разделянето на страните от Съветския съюз

Тази мистична страна вече е отворена за туристи - 1
Снимка: shutterstock

Красивата архитектура, достъпните цени и местните специалитети са само част от причините все повече хора да откриват тази страна...

С почти половината от площта ѝ, покрита с пустиня, тази отдалечена и мистериозна страна бавно, но сигурно се отваря за западните туристи.

С население от 33 милиона души, Узбекистан посреща с отворени обятия туристите, решени да надникнат зад завесата - спусната плътно над страната до неотдавна.

След смъртта на президента Ислам Каримов през 2016 г., новият президент на страната Шавкат Мирзияев полага големи усилия да реформира Узбекистан и да го изведе от международната изолация, наложена по времето на Каримов.

Тази мистична страна вече е отворена за туристи
Снимка: shutterstock

В Узбекистан има какво да се види. Различните градове и места, които някога са стояли на известния Път на коприната, свързал в древността Китай и Европа.

Причината за посещението на страната тази година може да бъде честването на 30-годишнината от независимостта и разделянето на страните от Съветския съюз.

Пред туристите са и много значими неща, а именно Самарканд, Бухара и Хива, които са в списъка на световното културно наследство. През последните години пътуването беше значително улеснено, тъй като беше изградена високоскоростна железопътна линия, която свързва столицата Ташкент с останалата част от страната.

Тази мистична страна вече е отворена за туристи
Снимка: shutterstock

И столицата, за начало, също си заслужава да бъде посетена. Широките булеварди, подредените метростанции и многобройните музеи ще завладеят всеки турист в тази страна, която след смъртта на президента Ислям Каримов през 2016 г. започна да се отваря за света.

Например днес тук се провеждат международни филмови фестивали, а превръщането на бившата електроцентрала в художествена галерия ясно говори за обръщане към изкуството.

Тази мистична страна вече е отворена за туристи
Снимка: shutterstock

От друга страна, градовете Самарканд, Хива и Бухара са исторически важни градове, чиито мавзолеи и медресета не оставят никого безразличен.

Тази мистична страна вече е отворена за туристи
Снимка: shutterstock

Град Хива всъщност е музей на открито, а Бухара все още има традиция на базари, където можете повече или по-малко успешно да се пазарите. В Самарканд ще се любувате на ислямската архитектура, а с изгодните цени и различните местни специалитети в тази страна ще се почувствате като крал.

Тази мистична страна вече е отворена за туристи
Снимка: shutterstock

История на страната

Територията на Узбекистан е център на много древни цивилизации. През 6 век пр.н.е. земите на днешен Узбекистан влизат в състава на Персийската империя при династията на Ахеменидите.

През 327 пр.н.е. узбекските земи са завладени от Александър Велики по време на похода срещу Дарий III. Победата на Александър Велики над персийската армия слага края на династията на Ахеменидите.

Арабите завладяват територията на днешен Узбекистан през 712 година. С идването на арабите започва и ислямизацията на местните народи, които дотогава са привърженици на зороастризма.

Тази мистична страна вече е отворена за туристи
Снимка: shutterstock

Династията на Саманидите са първата персийска династия, която налага властта си над земите на днешен Узбекистан (819 – 1005), слагаща край на дългата арабска доминация над тези земи.

Великият монголски завоевател Тимур (1336 – 1405), роден недалече от град Самарканд, основава мощна империя, която обхваща земите на цяла Средна Азия. Неговата държава пада през 1507 година в ръцете на узбекската династия на Шайбанидите. Тимур оставя богато културно наследство, високи научни и културни достижения, най-вече в градовете Самарканд и Херат.

Руснаците завладяват земите на днешен Узбекистан в края на 19 век след светкавична победа на руската армия, предвождана от генерал Михаил Черняев. През 1884 година подчиняват първо Бухарското ханство и Ханство Хива, като ги правят васали, а след това и източните области на днешен Узбекистан, включително и Ташкент. Завладените територии в Средна Азия са включени в състава на Руската империя и са организирани в герерал-губернаторство Туркестан. През март 1876 руските войски завладяват и Кокандското ханство

Централна Азия, Самарканд, Регистан. Празник на победа над врага. Бухарският емир и първенците на града наблюдават как главите на руски войници са набивани на стълбове. 1872 г.

Едва през 1924 година след националното обособяване на народите от Средна Азия на териториите на Туркестанската АССР, Бухарската народна република и на Хорземската народна република е образувана Узбекска съветска социалистическа република. На следващата година (1925) Узбекската ССР влиза в състава на Съветския съюз.

След опитите за реформи в Съветския съюз и неуспеха на перестройката, СССР се разпада и на 1 септември 1991 година Узбекистан провъзгласява своята независимост. От 1990 до 2016 г. страната е управлявана от авторитарния президент Ислам Каримов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПСР

    55 0 Отговор
    Уникални градове са Бухара и Самарканд.
    Узбеките са много толерантни,гостоприемни,чисти хора.Браво за статията.
  • 2 съсел

    33 2 Отговор
    Хората за 30 години къде се извисиха, а ние за 30 години все още копаем надолу. Едва ли има по не кадърен народ. Вече се чудя как изобщо сме в Европа, ние не заслужаваме този континент. Навсякъде по света като се каже Европа, това значи благосъстояние, социална политика, отлична инфраструктура, действаща икономика..., хубаво, че не са чували за нас

    Коментиран от #10

  • 3 Но ти не си чиста...!

    4 12 Отговор
    Затова ти са видяли чисти, който не може да ги види, ще чете, но не искам да бъда, жител на, такава държава,това, са бивши съветски републики, със страшни истории, извоювали много трудно своята свобода, сградите са интересни като всички мюсюлмански архитектури, гледа ги човек и се чуди, дали това е сътворено наистина от себеподобен, аз съм се чудила винаги, отгоре самата облицовка, но с това хубавото имат и пустош, сигурна съм....!
  • 4 Риналдю

    23 2 Отговор
    В Самарканд може да се види гробницата на великият Тимур,който разгромява турците и пленява Баязид Светкавицата.Преди самата битка двамата са водели кореспонденция в която всеки се е представял като владетел на света.Но в крайна сметка Тамерлан излиза по-големият стратег и воин.Баязид умира в плен-малка утеха за българите,чиято държава унищожава.

    Коментиран от #5

  • 5 ПСР

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Риналдю":

    А разгромната загуба за турците,е била съвсем в началото на нашето робство.40 години са били нужни,за да възстановят напълно армията си.Да са го знаели тогава нашите....турците са били на колене!
    Но,идеше реч за културно наследство,красота,добри хора и място,което трябва да се види!

    Коментиран от #6

  • 6 Риналдю

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "ПСР":

    Знаели са го.Въстанието на Константин и Фружин.Битките на Мирчо Стари,Похода на Владислав Варненчик,Ян Хунияди,Влад Цепеш,Георги Кастарьоти-Скендербег.Това са над 50 години съпротива от остатъците на българската аристокрация,влашките,молдовските,унгарските и албанските владетели.След падането на Константинопол през 1453 г.,турците окончателно покоряват Балканите.
  • 7 Пловдив

    5 1 Отговор
    За Бухара знам още от едно време, когато като дете четох книгата Повест за "Настрадин ходжа" от Леонид Соловьов... Много ми се иска да го посетя, дай Боже да успея!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Борецът

    1 0 Отговор
    Оня,, псуваше,, наляво и надясно а мен закара да вида и тез с широките гащи.....!
  • 10 те така стана

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "съсел":

    Хората дръпнаха,защото навремето са набивали на колове руски глави,както пише в статията.след 1991 си върнаха държавата и просперират.
    При нас от 1989 продължават да би управляват комунисти и кагебисти.Андрей Луканов,Жан Виденов и последния Бойко Борисов.Всички са от ДС и ЦК на БКП
  • 11 Тевхид

    0 0 Отговор
    Вашият Бог е единственият. Няма друг Бог освен Него, Всемилостивия, Милосърдния.
    Аллах! Няма друг Бог освен Него – Вечноживия, Неизменния! Не Го обзема нито дрямка, нито сън. Негово е онова, което е на небесата и което е на земята. Кой ще се застъпи пред Него, освен с Неговото позволение? Той знае какво е било преди тях и какво ще бъде след тях. От Неговото знание обхващат само онова, което Той пожелае. Неговият Престол вмества и небесата, и земята, и не Му е трудно да ги съхрани. Той е Всевишния, Всевеликия.