5 97795

Най-често срещаните полово-предавани заболявания и как да се преборите с тях

 • болести-
 • полово-предавани болести-
 • хламидия

Вижте едно интервю със специалист по кожни и полово-предавани болести

Най-често срещаните полово-предавани заболявания и как да се преборите с тях - 1
Снимкa: Shutterstock

Д-р Даниел Янков е специалист по кожни и полово-предавани болести, един от най-добрите дерматовенеролози в Югоизточна България. Занимава се с диагностика и лечение на всички групи кожни заболявания, както и с ранно откриване, диагностика и лечение на полово-предавани болести. Д-р Янков е помогнал на много свои пациенти и за навременно откриване на кожни карциноми.

В това интервю на Яна Бояджиева от БЛИЦ с д-р Янков се акцентира на характерното за най-често срещаните полово-предавани заболявания, но ще обърнем внимание и на постковидните оплаквания на пациентите.

- Д-р Янков, кои са най-често срещаните кожно-венерически заболявания?

- Ще започна с едно от най-често срещаните заболявания от тази група при мъжете. Става дума за баланит. Това е заболяване, което протича с възпаление на половите органи. Веднага бързам да уточня, че не е задължително баланитът при мъжете да е полово-предаван. Той може да се предизвика и от различни бактерии и гъбички, които човек може да получи и по друг начин.

Аз например, неколкократно съм откривал захарен диабет при мъже с тежка форма на баланит по половите органи. В смисъл, подозирам и впоследствие се оказвам прав, че тези пациенти са с висока кръвна захар. Интересното в случая е, че те не знаят за това, че са развили захарен диабет. Съответно при изследване нивото на кръвната захар се установява, че имат диабет, вследствие на който развиват тежки форми на гъбички. Те, от своя страна се проявяват под формата на различни баланити.

В тази връзка, има още едно заболяване от тази група, пак при мъжете, за което си заслужава да споменем, въпреки че е по-рядко срещано. Става дума за склероза на пениса. Също много интересно заболяване, което протича с нарушаване на целостта на кожичката по половия член, вследствие на което тя започва да губи своята еластичност. В началото заболяването може да се лекува с различни видове кремове. Ако започне да прогресира много, се налага и изрязване на част от кожичката. Така че, това е още едно характерно за мъжете заболяване в тази сфера.

- Кое е най-често срещаното полово-предавано заболяване и при двата пола?

- Може би най-често срещаното от полово-предаваните заболявания това са хламидиите. Например, т.нар. хламидия-трахоматис е причинител, който се среща доста често. Предава се преди всичко по полов път. За да се провери носителство на този причинител, се прилагат различни тестове. Например, измерва се имуноглобулинът в организма. Важно е да се отбележи, че се лекуват задължително и едновременно и двамата партньори. Провеждат се няколко курса на лечение в продължение на няколко месеца. Лечението наистина е продължително, но пък се постигат добри резултати.

- Как се проявява това заболяване? Каква е клиничната картина?

- Хламидията действа като вътреклетъчен микроорганизъм, т.е., вътре в клетката. Обикновено оплакванията са по-дискретни: леко парене, леко дразнене; някакъв лек уретрален секрет при мъжа и съответно лек влагалищен секрет при жената. Заболяването се доказва чрез изследвания на кръвния серум за търсене на имуноглобулини. Понякога, ако заболяването продължава дълго време, може да доведе до стерилитет и при мъжа, и при жената.

Искам да отбележа, че е възможно хламидийната инфекция да протича и асимптомно, т.е., да няма никакви оплаквания. И се открива на случаен принцип. Пациентът е чул за това заболяване и е решил да се изследва. Тогава може да се открие и диагностицира. Или специалистът дерматовенеролог го насочва, за да се установи диагнозата. Но много пъти, както споменах, пациентът няма никакви оплаквания, т.е., той е само асимптомен носител, а заболяването в същото време може да се разпространява и съответно да уврежда различни органи.

- Бихте ли посочили и по-рядко срещаните полово-предавани заболявания, ако има такива?

- Има по-рядко срещани заболявания в тази сфера. Например, гонореята (популярна сред хората като трипер). При него вече проявите са много по-интензивни и по-обилни: като отделяне на гноевиден секрет и силна болка - възниква спонтанно или при уриниране. Това заболяване също може да се установи и диагностицира чрез изследване на носителство на гонококите. Съответно се провежда лечение. Най-бърз резултат дава инжекционната форма на лечение, но може да се провежда терапия и с таблетки.

- А има ли полово-предавани заболявания, които могат да доведат до тежки усложнения, ако, разбира се, не се диагностицират и лекуват навреме? В т.ч. и злокачествени?

- Не, полово-предаваните заболявания не могат да се изродят в злокачествени. Но, както вече споменах, може да се стигне до стерилитет. Което е доста сериозно. Могат да предизвикат дори абсцес в долните отдели на коремната кухина

Такова тежко състояние може да предизвика гонореята, за която говорихме току-що. Може да доведе до абсцес в отделителната система - на пикочния мехур, на бъбреците, на яйчниците. Зависи докъде е напреднала инфекцията, колко време е присъствала в организма, какъв е имунитетът, дали той ще отреагира с някакво оплакване или само с носителство. Ето това са вече сериозни последици за пациента.

Истината е, че гонореята си я има и сега, както и едно време. Не се среща вече толкова често, но пък и не е толкова рядко. Причината е, че пациентите започнаха да се самолекуват. Имам предвид следното: при мен всеки втори пациент с гонорея се е лекувал с нещо. А дали е туширал донякъде заболяването или само го е маскирал, последиците са за пациента. По тази причина се създава усещането, че това заболяване не се среща толкова често. Пациентите пият антибиотици и то безобразно, надявайки са да овладеят ситуацията. Но в цял свят антибиотици се изписват само с рецепта от лекаря, докато тук всеки може да си купи какъвто си иска антибиотик.

Има пациенти, приемали по 5-6 вида антибиотици, преди да дойдат при мен. Но след прием на 5-6 вида антибиотици организмът е станал резистентен, устойчив и тогава много по-трудно ще се хване инфекцията. И вече съответно много по-трудно ще се повлияе.

В крайна сметка, има и отговорни хора, които идват при първите оплаквания. Има и такива, които дълго време се самолекуват, а последиците, както вече споменах, са доста сериозни и са за сметка на пациента.

- Кое е най-характерното, което трябва да се знае за полово-предаваните заболявания от гледна точка на профилактиката?

- Относно полово-предаваните заболявания съветвам да се потърси консултация със специалист при всяко атипично оплакване, което се появи: като обрив; като вид секрет, който се отделя или като вид образувание. Като например, кондиломите - островърхите брадавици - изключително често срещано проявление.

Идват пациенти със стотици брадавици. Ние сме обсъждали с вас тази тема и тенденцията не се е променила много. Заболяването продължава да е изключително разпространено. Не може млад, интелигентен и отговорен човек да ги вижда тези брадавици (те от една стават две, три, десетки) и да си казва, че това е нещо, което ще премине от само себе си. А в крайна сметка, лечението е продължително и упорито.

Освен това организмът вече се е опаразитил и имунитетът спада. Затова става изключително трудно, понякога месеци наред се налага да се лекува. Така че, основната препоръка: ако забележите по кожата и тялото си нещо атипично, такова, каквото не сте имали до този момент, да се обърнете към дерматовенеролог, т.е., специалист по кожни и полово-предавани болести.

Защото едно образувание се премахва веднага, без да е заразило околната кожа. Докато десетки и стотици образувания се премахват много бавно и трудно. И след това те отново рецидивират, т.е., пак се появяват, тъй като организмът вече е с по-слаб имунитет.

- Д-р Янков, какво е характерно за случаите от вашата практика напоследък?

- Новото - от зимата, та и досега, са тежките косопади вследствие ковид-инфекцията. Предимно при преболедували жени. Много такива пациенти с тежък косопад имам всеки ден в кабинета си.

Мъжете обикновено имат мъжкото андрогенно оплешивяване, затова почти не са идвали с такъв вид оплакване. Идвали са жени, на които буквално темето прозира при първия преглед още. Особено, ако жената е с по-рядка коса. Т.е., много интензивен косопад в продължение на един-два месеца. Обикновено настъпва около втория-третия месец след преболедуване.

Искам да отбележа обаче, че почти няма пациентка, при която да не сме успели да спрем косопада. Това е важно да се знае. Прилагаме терапия. Трудно ми е да кажа доколко се стига до пълно възстановяване, но при всички пациентки съм успял да спра косопада със съответната терапия. Това е интересното от последните месеци. И други колеги споделят за такива пациенти.

- А имате ли пациенти, които са забавили диагностиката и съответно лечението заради тази дълга пандемия?

- Разбира се, че имам. Има такива, които се страхуват дори за преглед да дойдат и това съответно дава някакво отражение на основното им заболяване. Има и хора на легло, в дома си. Аз не съм отказвал преглед и в домашни условия, защото има трудно подвижни хора или такива, които не могат да излизат по друга причина. Да, има пациенти, при които основното заболяване е прогресирало поради страха от контакти с други хора, но в крайна сметка, последиците са по-тежки и от самото заболяване понякога.

Някои свикнаха с продължителната епидемия, но други не могат. Пак в тази връзка искам да кажа още нещо. Има и заболявания, които предизвикват фобия, в т.ч. и в нашата медицинска сфера. Например, венерофобия и акарофобия. Много интересни фобии. Наши пациенти, които си мислят, че са болни от венерическо заболяване или от краста, например.

- За пръв път чувам, че съществуват и такива фобии...

- Имам пациентка, която е идвала при мен поне 10 пъти. А знам, че и при други колеги е ходила много пъти. Десетки пъти идва при мен на преглед с безпокойството, че е болна от краста. След провеждане на лечението (защото може изобщо да не е имало краста, но приемаме, че първият път е имало) заболяването отминава. Това е сравнително често заболяване, понякога само за ден преминават по няколко пациенти с тази диагноза.

Тази болест се лекува за 4 дни с правилното лечение. Относно тези пациенти, за които говоря, те развиват чувството, че не са излекувани. Като при всеки минимален сърбеж, при всяка обикновена пъпчица тази пациентка си мисли, че е краста

Ето това се нарича акарофобия, т.е., страх от акарите и в случая - от причинителя на крастата. И се започва едно безкрайно ходене по лекари, които в случая трудно могат да помогнат. При същинската акарофобия, когато има някакво разчесване и разраняване, ние я лекуваме заедно с психолози или психиатри.

- От какво се страхуват пациентите с венерофобия, за която също споменахте?

- Също много разпространена фобия е страхът от венерически заболявания. Среща се много често при млади момчета и мъже. Ако например веднъж е преболедувал от нещо и то е преминало, страхът и мисълта, че може да има зараза, води до венерофобия. Говорим за обикновен баланит, който може да се случи и по банален начин. Може да възникне при измиване с неподходящ сапун или гел например. Или пък, ако е имал контакт с непознат партньор.

След това вече страхът нараства и мисълта, че може да има зараза дори и при провеждане на изследване, след прилагане на лечение, дори и без каквито и да е оплаквания, този човек след известно време развива тази фобия. Страх, че има венерическо заболяване. Той започва да си въобразява, че всеки сърбеж или обрив говорят за венерическо заболяване.

Започва ходене по различни лаборатории от самия пациент и неконтролируемо желание за изследвания. Както и за лечение при различни лекари. Има пациенти, които в крайна сметка приключиха с изцяло психиатрична помощ при развиване на венерофобия, тъй като дерматологът няма с какво повече да помогне. Това е заболяване на психиката вече.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК

  8 12 Отговор
  Ако правиш онова нещо само слет сватбата и само с съпругата ти няма опаснос от хващане на такива неща. Ас никога не съм хващал полови болести защото не съм правил случаен и бесмислен секс и винаги съм бил верен на моята съпруга. Савета ми към всички за да нямат такива проблеми е да правят това нещо вазможно най малко и задалжително само слет сватбата или просто да си водят записки и да подражават на героите от романтичните сериали защото в романтичните сериали и теленовели никога не съм видял някой да има проблем с полова болест а съм гледал хиляди часове - турски, бразилски, индийски, всякакви сериали и никъде това не се случва.

  Коментиран от #5, #32, #66, #67

 • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 11 ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК

  4 8 Отговор
  Птиците умират сами но дори дъжда не спира техния полет. Не позволявайте случайния и бесрасборен секс да ви спре битието с няков полово предавана болест.
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 13 Никос

  4 2 Отговор
  Ще почнат да искат сертификат срещу и това!
 • 14 ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК

  6 6 Отговор

  До коментар #5 от "😆😆😆😆😆😆😆":

  Правил съм господине за пръв път в първата брачна нощ слет сватбата. От тогава както е по правило веднъж всеки месец. Ме ми харесва, досадно е, напразно исгубени 2 минути от живота са но няма как искам да имам дъщеря и да я кръстим Джерен на главната героиня от любимия ми романтичен сериал Бесмилостен град.

  Коментиран от #15, #68, #70, #72, #82

 • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 28 Откак се осъзнал

  3 1 Отговор

  До коментар #25 от "TURKIYE 🇹🇷":

  Ми то няма 10 минути оттогава!

  Коментиран от #31

 • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 30 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

  4 4 Отговор

  До коментар #1 от "Главния редактор":

  КАК не те есрам

  Коментиран от #65

 • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 32 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  3 7 Отговор

  До коментар #4 от "ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК":

  БРАВО бъди ЖИВ ЗДРАВ ЩАСТЛИВ на теб и твоето СЕМЕЙСТВО господин ник ГРАД КАЗАНЛЪ ГРАДЪТ наРОЗИТЕ
 • 33 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  2 6 Отговор
  КОГАТО У НАС СЕ роди гении това ще е ГЕНИЯ на ЗАВИСТА ЕЛИН ПЕЛИН

  Коментиран от #37

 • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 38 ВЕЛИКО ТЪРНОВО

  2 3 Отговор
  яжте пиите и си носете новите дрехи

  Коментиран от #42

 • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 48 Саабри

  0 1 Отговор

  До коментар #47 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  А ся .....
 • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 57 Ваксинирай се със Б58

  1 2 Отговор
  Ковид отговорността!
 • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 67 Гзт

  4 2 Отговор

  До коментар #4 от "ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК":

  А стига с тези романтики . Вече ми става лошо от тях . Ти си ги гледай може и да не даваш съвети как и колко да се въргаляме в кревата . Ти си го върши по твоя начин ние по нашия . И повечето не гледаме сериали поне от тези който си изброил .
 • 68 Гзт

  9 5 Отговор

  До коментар #14 от "ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК":

  За пръв път виждам някой да пише , че секса е досаден . Че го прави по един път в месеца и по две минути . И че ще кръщава детето си на геройня от тъп турски сериал.
 • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 70 666

  4 4 Отговор

  До коментар #14 от "ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК":

  И двата ви коментара къртят яко . Какви сериали те гонят в тези романтични глупости никога не се говори за секс .Това сладникави филми за баби и дядовци . Елементарни драми в който няма смисъл , блуткави филмчета показващи нереални неща от живота . Забавление за хора който не обичат да мислят какво гледат . Всичко в тях е лъжа и измама , не вярвай на тези глупости . Погледай филми който ще те научат на нещо , не тези тъпи романтики.

  Коментиран от #87

 • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 78 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  2 3 Отговор
  БЛАГОДАРЯ КРАСАВИЦЕ ОБИЧАМ ТЕ

  Коментиран от #79

 • 79 ТВОЯ ВЕНЕЛИНА

  7 1 Отговор

  До коментар #78 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  За да потвърдиш обичта си, купи ми три етажна къща с басейн с олимпийски размери!

  Коментиран от #80, #89

 • 80 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  5 2 Отговор

  До коментар #79 от "ТВОЯ ВЕНЕЛИНА":

  ВИЕ сте менте ВЕНЕЛИНА
 • 81 Чумичката да ги измете, тези,

  1 4 Отговор
  Които имат,, склероза,, не само на половите органи..... нямат спирка,, кашалоти, и разни други....!
 • 82 🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸

  2 3 Отговор

  До коментар #14 от "ГЕНАДИ ОТ КАЗАНЛЪК":

  Ибоже чакали до сватбата.Такива чудо на природата си . Кой мъж ще кара на ръчна , до сватбата и какви са тези романтични филми и сериали. Вие не гледате ли екшъни , трилъри или фантастика . Някоя мистерия , крими ужаси . Само романтични глупости произведени в Турция и Бразилия . Смешни ,банални , скучни романтики . Лигавене и сълзи навсяка второ сцена от филма . И защо дави записваме какво правят измислените герой от с остани филми . Това са артисти играят по сценарии. Няма нищо общо с живота забавление за любители на тъпи сериали .
 • 83 Мръсния Фикри на 42г

  3 3 Отговор
  Начи, она не стига, че бельото и мръсно, главата и мазна, устата и мирише, ами сигурно и с куп,, зарази, и тръгнала по хорските къщя....ако знаех от по рано за такива, нямаше да ги допусна до себе си, сесра, брат, не ме ентересува, излъскала лицето, като Мандела, а другото ужас.....!
 • 84 ТВОЯ ВЕНЕЛИНА

  4 2 Отговор
  Пия и МЕНТА, най-обичам с мастика, т.е. облак! А обичам и шампанско и уиски от скъпите марки. Моля, не спести, а бързо купи и донеси! Така, ще докажеш любовта в този свят на мръсната игра. И букет със сто рози изпрати, по ГЕНАДИ с опела му бързо, ти!

  Коментиран от #86

 • 85 Обуфките и чехлите

  3 2 Отговор
  Доказват класата на една жена, тази на снимката е със супер тяло и кожа, защото е млада, но защо се,, държи,, там....за мъжа същото се отнася...!
 • 86 Моля, не моля

  2 4 Отговор

  До коментар #84 от "ТВОЯ ВЕНЕЛИНА":

  Не струваш....!

  Коментиран от #88

 • 87 Хахаха

  1 1 Отговор

  До коментар #70 от "666":

  Баби и дядофци и то какви....!

 • 88 НЕ ТВОЯ ВЕНЕЛИНА

  2 1 Отговор

  До коментар #86 от "Моля, не моля":

  Ако сакаш... парица е царица, парата прави фукарата .

  Коментиран от #91

 • 89 Милена

  1 3 Отговор

  До коментар #79 от "ТВОЯ ВЕНЕЛИНА":

  Карайте на ръчна няма болести.
 • 90 666

  2 3 Отговор
  ЕДИН НОРМАЛЕН КОМЕНТАР НЯМА ! Българите са болни ,първо от липса на сексуална култура и второто ,липса на хигиена преди секс и след секс .Помиярски народец и за успокоение на всички ,не са само българите .В ЦЯЛ СВЯТ РАЗНИ ИЗРОДИ НАСЪРЧАВАТ БЕЗРАЗБОРЕН СЕКС ,ИНТЕРЕСНО ЗАЩО ЛИ !
 • 91 НЕ ТВОЯ ВЕНЕЛИНА

  3 0 Отговор

  До коментар #88 от "НЕ ТВОЯ ВЕНЕЛИНА":

  И ръчно я карат, момчетиите, когато с 2 санта не им става!

  Коментиран от #92

 • 92 Става

  2 1 Отговор

  До коментар #91 от "НЕ ТВОЯ ВЕНЕЛИНА":

  Ама не се вижда.....и не можеш да кажеш,, наш ко хубуу,, или някоя не видела казва за друго... кукуку....!
 • 93 ХЛАМИДИЯ ЛЕКАР

  0 0 Отговор
  ХЛАМИДИЯ СЕ ЛЕКУВА С АЗИТРОМИЦИН 1 грам на гладно (12 часа след последното ядене) и 2 часа преди следващото ядене. След което може да се продължи 4 дни по 500 мг. И задължително Еликсир 44, 2-3 месеца 6x60 капки. Това извежда хламидията от организма. Микоплазма и Уреаплазма се лекуват с Вибрамицин 10 дни по схема от лекар плюс Pau DArco (котешки нокът), Сребърна вода (25 мг/л), Биозин и Biofilm Defense или InterFase Plus. Това са хибриди между вируси и паразити и само антибиотици не са достатъчни. Правете си задължително PCR ДНК тестове за тези двете неща на еякулат (при мъжете) или цервикален секрет (при жените). Нелекувани хламидии водят до стерилитет и импотентност.

  Коментиран от #95

 • 94 , а въшки с

  1 0 Отговор
  Кво се лекуват..?!
 • 95 Чистачка

  0 0 Отговор

  До коментар #93 от "ХЛАМИДИЯ ЛЕКАР":

  Е, Уреаплазата не я ли вадим с Д-маноза?