Last news in Fakti

5 Март, 2024 13:57 1 849 31

Почти всички мастила за татуировки съдържат химикали, причиняващи увреждане на органи

  • мастило-
  • татуировки-
  • татуировка-
  • увреждане на органи-
  • заболяване-
  • болести

Преди време дерматолозите предупредиха, че татуировките затрудняват диагностицирането на рака

Почти всички мастила за татуировки съдържат химикали, причиняващи увреждане на органи - 1
Снимка: Shutterstock

Проучване показва, че повече от девет от десет души, които си правят татуировки, несъзнателно се излагат на химикали, които причиняват увреждане на органите, пише Мейл онлайн.

Тестове на 54 проби мастило показват, че 45 от тях съдържат съединения, които не са посочени на етикета.

„Това е първото проучване, което изрично разглежда мастилата, и вероятно е най-изчерпателното, защото се спира точно на пигментите“, каза д-р Джон Шверк, химик от университета в Бингхемптън, който е ръководител на изследването.

Най-често срещаното вредно вещество е полиетиленгликол - съединение, което е свързано с увреждане на органи, включително некроза в бъбреците.

Сред другите съединения са вид антибиотик и 2-феноксиетанол, който се свързва с дисфункция на нервната система при бебета.

Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата на САЩ (FDA) планира да започне да регулира мастилата за татуировки през следващите месеци, след като гласуването в Конгреса в края на 2022 г. му даде правомощия за това. Законодателите взеха решение за промяната след множество съобщения за заболявания, причинени от замърсявания чрез татуировки, предава БТА.

В проучването, публикувано в списание Analytical Chemistry, учените са събрали проби от мастило от девет производители. След това съставките, открити при тестовете, са сравнени с тези, посочени на етикетите на мастилата, за да се разкрият несъответствията.

Полиетиленгликолът, открит в мастилата, може да се използва в татуировките като сгъстяващ агент, което улеснява нанасянето им. Той се използва и в други продукти, като например в продукти за измиване на тялото, фондьотен и дори в лак за коса.

2-феноксиетанол, който също е открит в някои от мастилата, може да бъде добавен като консервант, предполагат експертите, тъй като спира развитието на микроби в мастилото след отваряне на бутилката.

Мастилата за татуировки, които след попадането в организма, могат да бъдат абсорбирани от макрофаги - вид бели кръвни клетки, които задържат мастилото в кожата и така поддържат татуировката на място. Но в някои случаи е възможно примеси да попаднат в кръвния поток и да се разпространят по цялото тяло, което повишава риска от нежелани странични ефекти, като например увреждане на органи.

Дерматолозите и преди са предупреждавали за опасността от татуировките, като са казвали, че те затрудняват откриването на рак на кожата и съдържат примеси, които могат да повишат риска от усложнения.

Д-р Шверк заяви: „Надяваме се производителите да приемат това като възможност за преоценка на процесите си, а художниците и клиентите да го приемат като възможност да настояват за по-добро етикетиране и производство на материалите за татуировки“.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    5 15 Отговор
    Леле Мале, и са кво..... Край с патрЕотЕте, УЖАС......

    Коментиран от #26

  • 2 Точка Омега Последни Времена

    18 6 Отговор
    В Библията пише, че татуировката е грях.

    Коментиран от #16, #17

  • 3 Оги

    36 6 Отговор
    На откачалниците с татуировки - честито. Не може да си добре с главата и да имаш татуировка. КУ-КУ!

    Коментиран от #6

  • 4 ТттТ

    31 3 Отговор
    И какво от това-то на тия нашарените мозък им липства-вие за някакви си органи се притеснявате....
  • 5 АБВ

    26 3 Отговор
    На простаците това не им пречи
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Дядо Йоцо гледа

    28 3 Отговор
    Аз знам отдавна,наблюдавам такива индивиди , най увредения им орган се оказва мозъка !
  • 8 БеГемот

    24 2 Отговор
    Важното е да са готини чалгарите ...едно време хората си правеха татуси с някакво послание а сега се правят на "хубави "...чувам ,че затворниците вече отказват да се татуират ...
  • 9 Никос

    22 2 Отговор
    Виждал съм много красиви жени, които съсипват телата си за да изглеждат като гущери после.

    Коментиран от #11

  • 10 От много

    5 2 Отговор
    Години се правят опити да ме фалирст и унищожат, българина е долен човек
  • 11 Д-р Пси

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "Никос":

    Точно, за да съсипеш красота, която ти е дадена свише е нужен психически увреден мозък! При някои народи, като маорите напр. това е някаква традиция и историческа даденост, но там татусите носят дълбок смисъл и значение, докато сега се напълни с мутри и мутреси и други тъпеси, които не заят, какво си драскат по телата само и само да изглеждат "страшни и респектиращи", което обаче буди тотален смях и отвращение! Няма по-гнусно нещо от красива жена, но съсипала тялото си с драсканици!

    Коментиран от #28

  • 12 Роза

    16 2 Отговор
    Най-хубаво е да си направиш временна татуировка от стикер!Аз съм си правила такава.Порадвах и се и я махнах!За постоянна -никога не ми е минавало през ум дори!

    Коментиран от #13

  • 13 А добро

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Роза":

    ... утро!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ислям

    5 9 Отговор
    Исляма категорично е против татуировките! Причината, вашето здраве и естествената красота на тялото ви! Бъдете естествени.

    Коментиран от #29

  • 16 Ислям

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Точка Омега Последни Времена":

    В Исляма също е грях. Всъщност не вредиш на друг, но вредиш на себе си! Не е важно какво имаш по тялото си, важно е какво имаш в сърцето си. Духовната татуировка в сърцето е истината!
  • 17 Соваж бейби

    3 9 Отговор

    До коментар #2 от "Точка Омега Последни Времена":

    Света не се върти само около библията ,там няма нищо доказано и е измислица,освен църковни книги прочети и нещо друго за открития например!Най старите фигуративни татуировки датират от векове, човекът който ги е носил, е живял малко след управлението на Тутанкамон, преди повече от 3300 години.Освен в Египет
    има следи от съществуването на татуиране сред келтските, японските, египетските и разбира се полинезийските народи. В онези древни времена татуировките са били повече синоним на идентичност или защита. Запазено за важни хора като племенни лидери или крале, но също така много бързо се използва за маркиране на роби, както в Рим, където престъпниците и гладиаторите са били татуирани. Татуирането се завръща около 18 век по времето на великите открития. Изследователи и моряци преоткриват полинезийския орнамент „татау“, който дава името на нашата съвременна татуировка.

    Коментиран от #19

  • 18 Ислям

    4 9 Отговор
    Всичко се прави с цел! Да си надраскаш тялото с химикали означава да се отвърнеш от Бога, който ти е дал естествено красиво тяло. Целта е отдалечаване от Бога и съсипване на творението Му от завиждащия Сатаната!
  • 19 Ислям

    5 9 Отговор

    До коментар #17 от "Соваж бейби":

    Това, че някой си драска тялото с какво помага на днешното общество??? Има ли някаква логика въобще тук?

    Коментиран от #20

  • 20 Соваж бейби

    2 9 Отговор

    До коментар #19 от "Ислям":

    Аз също нямам и не бих го направила защото лятото каквото и да сложа с къс ръкав не пасва ,плат с шарка -цветя..нещо друго е още по грозно ставаш разноглед.Но ми харвсва като изкуство за хубави татуировки говоря,сега има вече лазер много е болезнено но се трие който иска.Станах фен на ам. предаване Ink Master има и други креативни неща не само татуси и го следя и аз не знаех историята мислих си че идва от пандисчиите .Но в новите открития на Alien Theory се говори че това е може би връзка с извънземни от Земята до техните раси.....при всички случаи има нещо което влияе ,все пак повечето неща които са забранени в библията е простотия или хората да остават невежи като например душа да се къпиш пак е било забранено.За това казах не задълбавай с църковните книги,извинявай ако съм те обидила!

    Коментиран от #21, #25

  • 21 Идън

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Соваж бейби":

    Каква връзка на татуировките с извънземните- татуировки си правят някои и на интимните места. Даже има вицове- за това- знаеш го ози с татуировката там на мъж с надпис Уенди. Не- казал на питащият го какво означава- едно време беше Уелкъм енд хев ю найс дей- сега е останало само Уенди.

    Коментиран от #23

  • 22 обърнете внимание

    14 3 Отговор
    Че нито един от списъка с най-богати хора на планената няма татуировка. Неслучайно имат колегия от лекари, които правилно ги съветват никога да не си правят. Ако искаш да живееш дълго и да не лекуваш увредана кръв и органи НИКОГА не се татуирай.

    Коментиран от #24

  • 23 Соваж бейби

    2 9 Отговор

    До коментар #21 от "Идън":

    Това че аз ти не го намираме за красиво да си нарисуваш тялото е едно,хората сме различни с различно мнение и интереси Идън.Света щеше да бъде много скучен и банален ако няма различни схващания,интереси,стил за красота.Доказано е че има и лечебни татуси от времето на неолита Otzi леденият човек, за защита .. Галите също са имали татуировки ,да не се повтарям по цял свят много преди христа и библията.Всичко има символика ,не защитавам грозното но историята е интересна и дълга не мога да я събера в два реда

    Коментиран от #30

  • 24 Ислям

    1 9 Отговор

    До коментар #22 от "обърнете внимание":

    Много си прав. И не е само с татуировките. Умните хора знаят кое е полезно и кое е вредно. Същото е и с качествената храна. Болшинството народ по света му дай само хляб и зрелища. Просто не знае къде се намира.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Д-р Кси

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Д-р Пси":

    И разликата между паразитния синоним "татус" и "татуировка" Е🤔?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Соваж бейби":

    Виждала съм много красиви татуировки- като картини. Въпросът е, че татуировките вече се правят плътни- т.е не само контур както преди време. Сега този контур е запълнен и цветен- всъщност много по- голяма площ от кожата не диша и не функционира нормално и е запълнена с мастило. Татуирането при някои достига до болестно състояние- правят си нови и нови до запълване кожата на цялото тяло.Често тези татуировки са направени некачествено и в тях няма никакъв стил- някаква смесица от надписи и картинки без да са издържани или разбираеми от тези- които си ги татуират.

    Коментиран от #31

  • 31 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Идън":

    Точно и на мен ми харесват Tattoo Réaliste и trash polka japanese ако говорим за едно и също,голям фен завиждам приятелски не точно на артистите ами искам поне за два дни талант като тях да пресъздам няколко модела на картина .Има и такива художнкци все едно гледаш снимка ,за това казах че ми харесват нямам идея бързо ли се учи това нещо много бих искала да изкарам курс /техника но за картини имам идеи в главата ми ама 😥 с две леви ръце.Балдъзата си изтри нейните с лазер изобщо няма следи сякъш никога не е имала татуси каза че супер боли,не знам що за болка е виждала съм и в инк мастер някой им става лошо,припадат още докато рисуват.Има и забранени във Франция тези тагуси клито светят като фосфор те са отровни.Моя има от младежките си години на рамото вече избледняла ще а припокрива нищо му няма не е засегнало нищо мастилато .Новите химикали са вредни някой