Last news in Fakti

4 Ноември, 2021 14:03 7 114 12

Откриха гробница на приближен до Рамзес II

  • гробница-
  • египет-
  • рамзес ii-
  • ковчежник

Лобното място на ковчежника на Рамзес II се намира в некропола Сакара

Печат на повече от 2000 години е открит в скалните основи на Западната стена в Йерусалим, Израел. Изработен е от аметист и има уникална гравюра - птица и клон от рядко библейско „балсамово дърво“ с пет плода, съобщава Израелския департамент за антиките (IAA - Israel Antiquities Authority), цитиран от nauka.offnews.bg.

Малкият артефакт от периода на Втория храм (между 516 г. пр. н. е. и 70 г. н. е.) има отвор за закрепване на метална тел, което позволява да се носи като пръстен.

„Печатите са били използвани за подписване на документи и са използвани и като модни вещи, като бижута“, разказват изследователите.

Аметистовият печат е приблизително 1 см дълъг и 0,5 см широк.

Гравиран е с гълъб до дебел, дълъг клон с плодове.

"През последните десетилетия преди разрушаването на Втория храм някой – евреин, вероятно поклонник – вървял по внушителния път, който свързвал басейна Силоа в покрайнините на Йерусалим с Храмовия хълм. За важния повод той носел най-скъпите си дрехи и украшения, включително деликатен пръстен с гравиран камък от люляков аметист. Но в тълпата пръстенът се счупва, камъкът се плъзга на пода и след това в подземния дренажен канал.

Около 2000 години по-късно малкият артефакт е извлечен от доброволци, пресяващи почвата, изкопана по време на археологически разкопки в района", разказва Jerusalem Post.

Откриха гробница на приближен до Рамзес II
Снимка: Ministry of Tourism and Antiquities

След като го разглеждат добре, експертите откриват допълнителна изненада: преливащият камък вероятно съдържа първото известно изображение на растение, споменато на видно място в Библията, както и в по-късни еврейски и исторически източници, като Градът на Давид, съобщават от Управлението по антиките и Израелската агенция за природата и парковете (INPA).

Известно е като „балсам на Галаад“, балсамово дърво (nataf) или „райска ябълка“, но не е свързано с днешния добре познат оранжев плод райска ябълка (персимон).

Растението, гравирано на пръстена има съвременното научно име Commiphora gileadensis.

През периода на Втория храм растението е било използвано като една от по-скъпите съставки за производството на тамян, парфюм, лекарства и мехлеми.

„Към края на периода на Втория храм използването на каменни печати става все по-разпространено“, обяснява проф. Шуа Аморай-Старк (Shua Amorai-Stark), експерт по гравирани скъпоценни камъни. „Но в повечето печати, открити досега с растителни гравюри, е обичайно да се откриват растения, които са били често срещани в Израел по това време: лози, фурми и маслини. Но върху този каменен печат веднага забелязахме, че плодът върху него не прилича на нито един от плодовете, които сме срещали до момента.”

В Битие синовете на Яков хвърлят брат си Йосиф в яма, решавайки да го продадат в робство, и след това виждат „керван на исмаилитяни, идващи от Галаад, камилите им, носещи дъвка, балсам и ладанум, за да бъдат отнесени в Египет”.

По-късно, в Изход, видът е включен от Бог в съставките за храмовия тамян.

„Вечният каза на Мойсей: „Ще ти донесат благоуханни подправки, сок от балсамово дърво, ониха, галбан и други благоуханни подправки с чист тамян. Всяка от тях трябва да бъде с еднаква тежест и да се направи от него тамян, парфюм според изкуството на парфюмериста, чист и свят“, гласят два стиха в 30-та глава.

Балсамът на Галаад е известен също и като компонент на любимия парфюм на Клеопатра, легендарната царица на Египет.

„Това е важна находка, защото може да е първият път, когато е открит печат с гравюра на скъпоценното и известно растение, за което досега можехме да четем само в исторически описания“, разказва археологът д-р Ели Шукрон (Eli Shukron), който провежда разкопките в основите на Западната стена от името на IAA и града на Давид.

И дървото, и гълъбът са олицетворение на късмет и успех, смятат специалистите.

Откриха гробница на приближен до Рамзес II
Снимка: Ministry of Tourism and Antiquities

„Растението балсам е положителен символ, защото освен факта, че е било използвано за производството на парфюми и лекарства, на древната райска ябълка – която, между другото, изобщо не прилича на днешната райска ябълка – са се приписвали магически и церемониални свойства и е една от съставките, използвани за направата на храмовия тамян през периода на Втория храм, когато е направен този печат“, обяснява Шукрон.

„Гълъбът също е положителен мотив в елинистичния, римския и еврейския свят“, разказва Аморай-Старк. "Той символизира богатство, щастие, доброта и успех."

Собственикът на пръстена вероятно е бил богат човек, добавя археологът.

„Производството и търговията, които са се извършвали около растението райска ябълка, са строго контролирани по това време от евреи, живеещи в басейна на Мъртво море, където плодовете са се отглеждали“, разказва Аморай-Старк. „Предполагам, че собственикът на печата е бил човек, който е притежавал овощна градина за райски ябълки и когато е дошъл при майстора, който е изработил пръстена за него, е възможно да е донесъл клонка от райска ябълка, така че майсторът да знае какво да издълбае върху камъка."


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Итил

    2 1 Отговор
    Аврам е отишъл от скития в Ur.

    Коментиран от #3

  • 3 Курган

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Итил":

    Това го знаят даже и бабите.
  • 4 Хахаха..

    4 1 Отговор
    Ковчежника го намерили,ами чекмеджето му?
  • 5 АМОН

    14 1 Отговор
    Евреите от един счупен пръстен създадоха история , а ние ходим по историята без да я забелязваме. Ужасното е, че дори я изнасяме за да краси чужди колекции.

    Жалко е.
    НАРОД БЕЗ МИНАЛО Е НАРОД БЕЗ БЪДЕЩЕ.

    Коментиран от #10

  • 6 123

    3 2 Отговор
    А след време ще пише,археолозите откриха гробница на приближен до Борисов1
  • 7 КАЛИГУЛА

    4 1 Отговор
    Познавах го бяхме съученици
  • 8 Чичо Тони

    7 1 Отговор
    На "печат" с размери 0.5см х 1см са разпознали изображение на "гълъб" и "клон на рядък вид балсамово дърво с пет плода" и са го свързали с Рамзес II и митът за Моисей. Браво. На това му се вика "наука". Македонците да ходят да се учат. Може и те да намерят някой пръстен в канализацията на Скопие.
  • 9 Рамзес, втори

    3 2 Отговор
    Има.много съвременни,, колеги,,...!
  • 10 Чичо Тони

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "АМОН":

    История не се създава. Тя е такава, каквито са артефактите. Евреите създадоха мит и натрапват този мит на целия свят. Няма никакви артефакти (0!) за съществуването на: Моисей, за "изход" (да не споменаваме простотията "генезис"), за Давид, за Соломон и т.н. Претенциите на макетата са бледа сянка на "историята" на евреите. Евреите не са нищо повече нито по-малко от религиозна общност - каквито са и християните, мюсюлманите, будистите, т.н. и т.н.
  • 11 А артефактите кой ги създава,

    1 0 Отговор
    ,, мумийо,, нали,, съвременниците,, на ,, даденото време,, и те ако ги няма и ние кой ще създава историята, живели, яли, пили, ковид, чуми, войни, без,, хора,, става, ли това, ето, че не ставаш за лекар, само за това, за което се хвалиш, кой знае....?!
  • 12 Всъщност

    1 1 Отговор
    Бог и Вечният са титли , защо не използвате името му , пише го на десетки места примерно Псалм 83:18