Last news in Fakti

9 Ноември, 2021 17:58 14 591 23

Руска туристка: Никога не си взимайте мъж от Азербайджан!

  • туризъм-
  • туристи-
  • азербайджан-
  • традиция-
  • мъже-
  • жени-
  • семейство-
  • култура

"Както казват самите азербайджанци, ако жената се подчинява на всичко, което ѝ се нарежда, тогава ще получи уважение."

Руска туристка: Никога не си взимайте мъж от Азербайджан! - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Когато пътешественичката Марина Ершова решава да се впусне в приключение до Азербайджан, семейството ѝ е буквално изплашено. На няколко пъти те я молели да не ходи в Кавказ и това не само, че не ѝ харесало, но я накарало да не се отказва от идеята да се запознае с Азербайджан, предава pochivka.blitz.bg.

„Взех необходимите неща и тръгнах на пътешествие, оставяйки родителите си и всичките им предразсъдъци у дома“, споделя тя.

Преживяването оставило силен отпечатък върху нея, а най-фрапиращото нещо било отношението на мъжете.

Ето какво гласи и разказът на рускинята:

„Страстните погледи на непознати мъже са това, което усетих в първите минути на престоя си в Азербайджан. Хората ме гледаха, обръщаха се и ме следваха с преценяващ поглед и през останалата част от пътя. Аз от любопитство също ги поглеждах.

Въпреки това хората всячески търсеха контакт и с удоволствие започваха разговор. Това също ме изненада. Разбира се, аз се различавах от останалите хора, целият ми външен вид говореше: „Пред теб стои чужденка“. Вероятно затова хората идваха и ме питаха дали имам нужда от помощ и дали трябва да ми показват посоките. Честно казано, влюбих се в тяхната откритост и любезност.

Но когато прекарах повече от планираното време в Азербайджан, започнах да разбирам други неща за местния манталитет. Между другото, руският ми произход много интересуваше мъжете наоколо. Всички показваха внимание. А поканите на гости вкъщи за пиене на чай се чуваха по-често и от здравей.

Руска туристка: Никога не си взимайте мъж от Азербайджан!
Снимка: Shutterstock

Да си в Азербайджан и да не отидеш на гости означава да не разбереш нищо от истинската същност на страната. Затова отивах с удоволствие (не навсякъде, разбира се).

Картината при едно непознато за мен семейство е следната: мъжете седят, жените вършат нещо и след това всички излизат. Не им е позволено да се хранят на една маса с главата на семейството. Независимо дали става дума за съпругата или за любимата дъщеря. Всички, заедно с бабите, се хранят в друга стая.

Когато мъжете приключат с вечерята си и напуснат масата, домакините идват и отново почистват всичко. Обслужване като в ресторант. Мъжете даже няма да посмеят да вземат чиния със себе си, за да помогнат по някакъв начин на жена си. Това просто не е в техните компетенции.

Азербайджанските мъже имат нещо много по-интересно да правят от това да помогнат на жените си в кухнята. А именно, да се съберат с цялата мъжка компания и да клюкарстват.

Но дори и моментите в кухнята не бяха това, което привлече най-силно вниманието ми. Всичко това беше едва началото на разбирането ми за Азербайджан.

Със сигурност тук уважават жените, но по свой начин. Споменават с добро своята майка, съпруга и красива дъщеря, но в същото време жените не могат да се занимават със сериозен бизнес, нямат право да ръководят големи предприятия. Животът е в ръцете на съпруга им и каквото каже главата на семейството, това трябва да се случи.

Както казват самите азербайджанци, ако жената се подчинява на всичко, което ѝ се нарежда, тогава ще получи уважение.

По време на това пътуване имах честта да срещна различни хора. Живях в домовете им като най-важния човек. Гостът тук определено е на по-голяма почит от собствените жени на азербайджанците. Запознанството с мъже е най-лесното нещо – те сами с желание започват разговор, независимо дали седя на пейка в парка с книга или се разхождам по пазара.

Извадих си поука от това пътуване – азербайджанците умеят да възхваляват хубавия живот. Но като се сетя как изглеждат семействата им като цяло, където жената говори със съпруга си след разрешение, веднага се опитах да се измъкна. И едва ли някога ще се съглася да се омъжа за истински азербайджанец.

Руска туристка: Никога не си взимайте мъж от Азербайджан!
Снимка: Shutterstock

Защо до добавям към живота си още трудности, които ще се дължат единствено на разликата в манталитета?

Азербайджан е прекрасен със своите традиции, но слава Богу, аз съм просто турист тук и затова всичко наоколо ме впечатлява толкова много. Ще се радвам някой ден отново да посетя Азербайджан и вече да не гледам на всичко толкова наивно“.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КОТарАК

    24 8 Отговор
    такива статии ме напушват на смях...Азерите за Русия са както Алабама за щатите-територия в империята ,,в случая ОНД
  • 3 В.В.П.

    14 19 Отговор
    Само беге..турпче си вземи ,и ще бъдеш рахат,цял живот..Хасанчо..да се казва!!.Азерите ,са проклетници .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Исляма

    39 7 Отговор
    е SHибан вирус, това го знае всяко дете !
  • 6 БСП на Бунището

    25 31 Отговор
    Никой не говори по темата,но в Русия е Матриархат,а в България и Азарбейджан е Патриархат.....С това темата се Приключва.Рускинята нямала да си " вземе" мъж....ТЯ да вземе мъжа ...Абе ,..

    Коментиран от #13

  • 7 ха ха

    35 11 Отговор
    еми те бетер цигани... ако ще е за циганин, то и в България може да идват..
  • 8 Виж ко

    23 8 Отговор
    И от там жена, не си взимайте,, стършели,, ужас....!
  • 9 asd

    18 5 Отговор
    ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА

    Сякаш някой би "взел" гоутшагър за каквото и да било!
    ХАХАХАХАХАХАХАХ
  • 10 де юре

    34 9 Отговор
    Няма лошо , ако искаш да се върнеш 2 века назад това е мястото като в това отношение не се различават особено и съседните държави или райони .
  • 11 мдаааа

    30 6 Отговор
    По мое време , в СССР рускинчетата харесваха повече тъмнобелите българи , защото били живеели близо до Черно море ...😁😁 Да им имам логиката ..
  • 12 qwerty

    17 6 Отговор
    Никакво намерение нямаме да ходим там.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Опарил се българин,

    46 12 Отговор
    НИКОГА НЕ СИ ВЗЕМАЙТЕ РУСКИНЯ ЗА ЖЕНА , ТЕ СТАВАТ ЕДИНСТВЕНО ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ!

    Коментиран от #19, #20

  • 15 Мюмюн

    24 8 Отговор
    Ас одих ду азърбайджан вав кумандировка да зяпами за нефт там. Утидохми на гости на некъв местен патрон-имаши 2 жини и цели десет лапета. Баш патрон си беше-вика на идната жина:ти заколи агниту, на другата-искам таз и таз манджа да напрайш! Седи по турски на миндера и шора чай тос тарикат. Убачи как гу бяха упекли туй агни...излапахме го кат идното нищу. Викам си на акала...аку тай гуворя на мойто жина-сас сигорност ша играй тучилката.
  • 16 кирпича

    17 6 Отговор
    ако си вземете мъж Азар никога няма да имате запек ще се изхождате като самосвал така му викаме понашенски
  • 17 Zobiker

    29 6 Отговор
    рускинята може много да иска, но азарбейджанец никога не би взел рускиня за жена, цял свят знае за славата на мамашките
  • 18 asd

    25 6 Отговор
    На снимката виждаме и турското знаме..., значи е вярна приказката, че са един народ - две държави
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Алфа Вълкът

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Опарил се българин,":

    Ко дати казвам братче в наше село са две, едната пръкнала 7 дъщерите ѝ проститутки, синовете пиянки, пандизчии едни други се мразят, кой жив, кой умрял загубих им спатиите. Единият го бях смлял с вилата, само малкия засега го бива. Майката удря 100гр мастика зимата и се пързаля по улиците. Другата лежа в психото, тя си беше нервачка, единия ѝ син едвам се отърва от панделата, наркотици, алкохол, кражби, Нормалните работи и него го прослушах и му показах селско карате. Брат му кротък, кротък и ония го ламотеше докато кроткия не набара ножа и не се пробва да го заколи. Сега си седнаха на, ама у тях вторични суровини, дори войнишки паметник мраморен имаше.
  • 21 Па си вземи ти от там

    5 1 Отговор
    Един грозен пияница от тук ,. и са сърди на всички БГ...!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ДА ДОЙДЕ ТАЯ ПЪТЕШЕСТВЕНИЧКА

    0 0 Отговор
    ТУКА ДЕТ ЗА ДЕСЕРТ ЖЕНИТЕ И ДЕЦАТА ПОЛУЧАВАТ БОЙ С ТРЪБИ ИЛИ ВИНКЕЛИ ДООО СМЪРТ....ША СИ ИЗГУБИ И СЛОВАТА И ЦИФРИТЕ...