Last news in Fakti

11 Ноември, 2021 14:58 2 530 1

Продадоха диамантени гривни на Мария-Антоанета (СНИМКИ)

  • мария-антоанета-
  • франция-
  • диаманти-
  • гривни-
  • търг

Цената на диамантените гривни стигна 8,3 милиона долара

Продадоха диамантени гривни на Мария-Антоанета (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Чифт гривни с диаманти на Мария-Антоанета бяха продадени за 7,46 милиона швейцарски франка (8,3 милиона щатски долара) на търг на "Кристис" в Женева, съобщиха световните информационни агенции. Така гривните се превръщат в най-скъпото диамантено бижу, притежавано от Мария-Антоанета.

Продадоха диамантени гривни на Мария-Антоанета (СНИМКИ)

Гривните са сред малкото бижута на загиналата на гилотината съпруга на френския крал Луи XVI, които отиват в ръцете на частни колекционери. Те са със 112 диаманта и са изработени от сребро и злато. Гривните са изработени през 1776 г. от любимия бижутер на Мария-Антоанета - Шарл Бьомер.

Скъпоценните камъни са между един и четири карата. Според аукционната къща общо диамантите на двете бижута са между 140 и 150 карата.

Продадоха диамантени гривни на Мария-Антоанета (СНИМКИ)

Предварителната оценка на двете гривни беше от 2 милиона до 4 милиона швейцарски франка. Купувачът не беше обявен.

След смъртта на Мария-Антоанета през 1793 г. гривните са наследени от дъщеря ѝ Мари-Терез и остават в кралското семейство повече от 200 години.

Продадоха диамантени гривни на Мария-Антоанета (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонго Васил

    4 1 Отговор
    А гащичките и кога ще се продават?