Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 10:31 2 852 21

Отвори очи, животните изчезват (ВИДЕО)

  • wwf-
  • кампания-
  • диви животни-
  • изезват-
  • природозащитници-
  • опазване на видовете

Тематичната кампания на WWF е посветена на борбата с престъпленията срещу дивата природа

Отвори очи, животните изчезват (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Заедно с климатичната криза и загубата на местообитания, престъпленията срещу дивата природа са поредното тежко предизвикателство срещу околната среда, в която живеем и се развиваме. В тази връзка природозащитната организация WWF започна кампанията „Отвори очи, животните изчезват“, с която иска да насочи общественото внимание към една сериозна заплаха, останала сякаш незабелязана: незаконната търговия с диви животни. Доклад на TRAFFIC за 2018 г. показва драматично увеличение на този тип престъпност в Европейския съюз.

Документът сочи още, че:

1) регистрираната незаконна търговия с диви животни в ЕС се е увеличила на 2,3 милиона евро през 2018 г.;
2) от конфискуваните над 6000 незаконни продукти от природата 1/6 са живи птици и влечуги;
3) 79% от конфискациите са направени във Франция, Германия, Великобритания, Испания и Холандия.

Престъпленията срещу дивата природа в България

„Изключително трудно е да се определи реалният мащаб на закононарушенията срещу дивата природа у нас, тъй като те са скрити, често са с международен характер и биват подпомогнати от корупция на всички нива. Органите в България, които имат правомощията да разследват престъпления и да наказват виновните лица, са полицията, прокуратурата и съдилищата. Но те не са специализирани в областта на дивата природа и нейното опазване, нямат опит в разследването на подобни нарушения, а също и не разполагат с единна информация за регистрираните престъпления в сферата“, сподели Екатерина Войнова, старши експерт „Опазване на видове“, WWF.

За да помогне в усилието за превенция и ограничаване на престъпленията срещу дивата природа у нас, WWF подготвя първото обобщено проучване на мащаба на закононарушенията срещу дивата природа в България. Очаква се то да бъде публикувано в края на 2021 г. Експертите от WWF се надяват, че изследването ще помогне на компетентните органи да разширят познанията си и да подобрят работата си в тази област.

Как можем и ние да помогнем?

Престъпленията срещу дивата природа процъфтяват поради незнание, безразличие и неприлагане на националното и международно законодателство. Така че колкото повече знаем за дивата природа, толкова повече можем да повлияем на контрола върху престъпленията срещу нея. Ние можем:

1) да бъдем активни граждани и да подаваме сигнали към полицията, РИОСВ или изпълнителните агенции при съмнения за закононарушение срещу дивата природа. Само така извършителите могат да бъдат разследвани и заловени своевременно;

2) да бъдем осъзнати потребители и да купуваме сертифицирани продукти, които са добити без увреждане на дивите популации и чийто произход може да бъде проследен;

3) да се информираме и да разпространяваме информация, защото от богатото биоразнообразие зависи да имаме здрави екосистеми и земеделие. А увредената природа води до увредено производство на храна, недостиг на суровини за енергия и лекарства и разпространение на опасни болести;

4) да подкрепяме организации, които са превърнали усилието за опазване на околната среда в своя мисия.

Тази Коледа WWF надига глас против престъпленията срещу дивата природа. Всеки, който иска, може да се включи в борбата с незаконната търговия с диви животни, бракониерството, нелегалния улов, използването на забранени ловни и риболовни принадлежности, като подкрепи кампанията на wwf.bg/koleda.

Отвори очи, животните изчезват (ВИДЕО)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСТ

    15 27 Отговор
    ХОРАТА ИЗЧЕЗВАТ, ХОРАТА! БЕЗ ЖИВОТНИ МОЖЕМ, БЕЗ ХОРА НЕ! ХОРАТА СА ПОДЛОЖЕНИ НА СВЕТОВЕН ГЕНОЦИД! ГОЛЕМИ ХУМАНИСТИ СТЕ, НЯМА ЩО...

    Коментиран от #4, #13, #19

  • 2 Отвори очи

    13 14 Отговор
    Хората изчезват
  • 3 Животно

    13 10 Отговор
    Бе то ние изчезнаме ама на никой не му пука.
  • 4 Аз лично

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГОСТ":

    мога без примерно един милиард китаици и половин милиард индийци.

    Коментиран от #10, #21

  • 5 БАЙ Х@Й‼

    7 4 Отговор
    Папагали Ара спасили български туристи изгубили се в джунглата на Амазонка ‼️

    Коментиран от #7

  • 6 ЪРП

    27 2 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ ИЗЧЕЗНАХА КООООЛООООСААААЛНИИИ ТЕРИТИРИИ ВЕКОВНИ ГОРИ ОТ ПЛАНИНИТЕ НИ !!!!!!!!.......ЗАРАДИ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНИЯТ ГРАБЕЖ ОРГАНИЗИРАН ОТ ЧЕКМЕДЖЕЕЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ !!!!!....САМО С ЕДНИЧКАТА ЦЕЛ ДА СИ НАПЪЛНЯТ ЧЕКМЕДЖЕТАТА И ГАРДЕРОБИТЕ С ЕВРАЦИ И КЮЛЧЕТА!!!!!!!!!!!!!

    БЪЛГАРСКИТЕ ГОРСКИ СТОПАНСТВА БЯХА БРУТАЛНО ПРЕКВАЛИФИЦИРАНИ В ЕДНИ ОФИЦИАЛНИ БРАКОНИЕРИ, ЧИЯТО ЕДИНСТВЕНА ЦЕЛ БЕШЕ ДА СЪБЛЮДАВАТ И ОРГАНИЗИРАТ ПОГОЛОВНАТА СЕЧ НА ПЛАНИТИТЕ НИ И ГОРИТЕ НИ!!!!!!!!!!!!!!!!

    ПОГОЛОВНО И БЕЗВЪЗВРАТНО УНИЩОЖЕНИЕ НА ПРИРОДАТА НИ ОТ ЧЕКМЕДЖЕЕЕЕЕГЕРРЕБАСОПИТЕЦИТЕ!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #15

  • 7 БАЙ Х@Й‼

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ Х@Й‼":

    Нашенците били открити и спасени благодарение на папагалите псуващи на чист български 😉😉😉
  • 8 Отвори очи

    17 1 Отговор
    НИЕ, НОРМАЛНИТЕ БЕЛИ, РАБОТЕЩИ И ЗДРАВИ ХОРА ИЗЧЕЗВАМЕ!
    За сметка на други видове тъмнозелени,патладжанесто лилави, третополови,вегани,хом©, трансджендъри,ислямски фанатици, терористи и рептили в сянка...Нека безумно богатите да направят нещо полезно за да спасят човешкия вид, преди да е твърде късно! А за разнообразие да спрат изсичането на гори и производство на оръжия и пластмаса, примерно...

    Коментиран от #14

  • 9 Верно ли

    10 1 Отговор
    Мхм, животните изчезват, добрата новина е, че и ние след тях!
  • 10 Да,

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Аз лично":

    Забрави също и няколко хиляди управници евроджендъри и няколко милиона кравари екшън герои, както и една €вр€йск@ гнусна държавици,без които света ще е по-нормално място за живеене!
  • 11 с Огън и Меч

    3 11 Отговор
    И какво като изчезват ?
    Спрете с този екоталибанизъм !
    Животните и природата въобще нямат някакви права и не са нещо с което да се съобразяваме, напротив - човекът има правото да използва всички ресурси на планетата както пожелае и колкото пожелае !

    Коментиран от #18

  • 12 Алфа Вълкът

    12 0 Отговор
    Дотам я докарахме Световната Федерация по Кеч да се грижи за животните. Докато маймуната наречена човек не намалее на половина, животинките нямат шанс!
  • 13 Пич ти си

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГОСТ":

    пиян! Ще станем 10 милиарда! Не изчезваме, а трябва ако трябва да се запази някакъв живот на земята!
  • 14 Коментар

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Отвори очи":

    Като се замисли човек, природата бива унищожавана ГЛАВНО заради свръх богатите, които се опитват да ни "ваксинират" на всяка цена!!!
    Т.нар. "зелена сделка" бе организирана и водена именно от тия същите, дето искат безкрайно богатство на планета с ограничени ресурси!!!
    Може ли държави като сащ и германия, които крепят икономиките си главно на изкопаемите горива да говорят за опазване на природата??? Тия същите трябва да плащат огромни репарации, както и всички които са станали милиардери, защото богатството идва задължително с вид замърсяване и за сметка на нещо и някого!!! Да се забранят банкови сметки на частни лица от над 100 мил долара и системата ще се стабилизира!!! Защото нормалните хора не щем да сме презадоволени с всичко (десетки видове храни дето се изхвърлят вместо да хранят нуждаещите се, десетки видове автомобили, дето вече и гаранцията не могат да си изкарат, десетки видове пластмаси, дето напълниха океаните), не, нормалните хора искаме да живеем в симбиоза с планетата и да ползваме само толкова колкото е необходимо за това! Няма нужда от милиардери, предизвикващи пандемии и икономически кризи!!!
  • 15 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "ЪРП":

    Изсичането на горите започна още по време на троината коалиция когато Мехмед Дикме беше министър на земеделието и горите.Ако си малък да ти кажа да знаеш, ако си стар и не помниш да ти припомня, а ако не си нито едното, нито другото да ти кажа да не се правиш на луд.
  • 16 Кой отива, в природата

    2 0 Отговор
    За да я унищожава-ловците, бабите и ромите...не се притеснявайте, Кирчу, ше оправи всичко..!?

    Коментиран от #17

  • 17 БАЙ Х@Й‼

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Кой отива, в природата":

    Явно нито си ловец , нито познаваш ловци❗ Иначе щеше да различаваш ловците от бракониерите ❗ Баби в гората са като снежен човек през май ❗ А за племето МАН ГАЛИ си прав - даже горските ги е страх от тях ‼️

    Коментиран от #20

  • 18 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #11 от "с Огън и Меч":

    Истински християнин. Затова великият Йеасу Токугава е провесвал проповедниците с главата надолу с дупка на челото откъдето да им изтича кръвта, докато не стъпят с крака върху иконата ;)
  • 19 Събуди се

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГОСТ":

    Точно обратното е! Без хора може без животни не. Животните са в геноцид! Изказването ти е едно от най тъпите последно време!
  • 20 Баба,, х...... у... я...!

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "БАЙ Х@Й‼":

    Ти винаги си права във всичко, защото имаш вишу...!
  • 21 сеирджия

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аз лично":

    Със сигурност и те смятат, че могат без тебе. А причината те да се множат безконтролно е екстремния начин на живот и бедността, наложени от запада. В такива условия бедните класи не получават качествено образование, а инстинктът им за съхранение се изостря. В по-примитивните народопсихологии многобройната рода се смята за начин да оцелееш. Сред традиционалистите от средите на богаташите-също. Я гледай що богати дъртаци направиха деца на дърти години от комплексарщина. За да се фукат, че още могат. Всичкото това е от стрес и засяга всички класи без изключение.