Last news in Fakti

8 Април, 2013 11:25 3 119 5

Червеното месо било опасно за здравето

  • червено месо-
  • рак-
  • смърт

Химикал, открит в червеното месо, обяснява защо прекомерното консумиране на пържоли, кайма и бекон вреди на сърцето, съобщи Би Би Си.

Изследване на американски учени, публикувано в списание „Нейчър медисин”, показва, че карнитинът, съдържащ се в червеното месо, се разпада от бактерии в червата.

Това пък предизвиквало поредица от събития, които водят до по-високи нива на холестерола и увеличават риска от сърдечни болести. Диетолозите предупреждават, че може да съществува риск за хората, приемащи хранителни добавки с карнитин.

Правителството на Великобритания препоръчва да се консумира не повече от 70 грама на ден, което се равнява приблизително на две резънчета бекон.

Смята се, че наситените мазнини и консервантите допринасят за сърдечни проблеми. Въпреки това учените са на мнение, че те не са единствената причина червеното месо да вреди на сърцето, отбелязва Кирилица.бг.

Ежедневното похапване на червено месо, колбаси, филета и други преработени месни продукти повишава значително риска от ракови заболявания, сърдечни проблеми и други. Това в много случаи може да доведе дори до ранна смърт.

Като червени меса били посочени телешко, свинско, бекон, шунка, хамбургери и хот-дози, черен дроб, свински колбаси и салами, както и месото в тестени изделия като пицата.

За сметка на това обаче бялото месо не създава подобни усложнения, а помага в поддържането на здравословно тегло и дори леко намалява възможността да развиете различни видове рак.

Бялото месо обединявало пилешко, пуешко, риба и други, а преработените месни продукти включвали пушени, сушени, осолени и консервирани меса.

Изследването е изцяло американско и в него са взели участие над половин милион мъже и жени. Тяхната възраст била между 50 и 71 години в началото и били наблюдавани в продължение на едно десетилетие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Иванов

    0 0 Отговор
    Дрън Дрън че пляс.
  • 2 чичо перу

    0 0 Отговор
    ми то перефразирано, за бога, българи не яжте
  • 3 DarkWolf

    0 0 Отговор
    Някой голям производител на пилешко явно има финансови затруднения и е побутнал връзки тук-там...
  • 4 Ганьо

    1 0 Отговор
    Дайте ми туба вино и тава от тия паржоли, па ме чакайте да умра!
  • 5 Atila

    0 0 Отговор
    Глупости на търкалета ,ние сме хищници,това значи месоядни...