Last news in Fakti

2 Декември, 2021 19:15 8 695 12

Вреден ли е аспиринът в туршиите?

  • аспирин-
  • туршия-
  • вреден-
  • алергии

Домакините не пропускат да добавят аспирин при зеленчуците, за да ги предпазят от потъмняване

Вреден ли е аспиринът в туршиите? - 1
Снимка: Shutterstock

По-голямата част от домакините, когато приготвят туршия за зимата, не пропускат да добавят аспирин при зеленчуците, защото именно този медикамент ги предпазва от потъмняване. Освен това хапчето няма да позволи на туршията да се развали скоро, след като бива приготвена, пише actualno.com. Дали обаче неговото присъствие е вредно за нас и има ли нещо, което трябва да знаем, предстои да разберете от днешната статия.

Какво да знаем за аспирина и присъствието му в туршиите?

Факт е, че аспиринът успява да запази зимнината за по-дълго време и не ѝ позволява тя да се развали. В него обаче се съдържа силицилова киселина, която не влияе никак добре на лигавицата на стомаха ни. Всъщност това е една от причините специалистите да не препоръчват използването му при приготвянето на зимнини.

Сами знаете, че туршията много често се сервира на трапезата като мезе на чаша домашна ракия. Когато обаче салициловата киселина в аспирина си взаимодейства с алкохола, това нанася още повече поражения на лигавицата на стомаха. Не е изключено, ако редовно похапвате зимнина с алкохол, да се появи гастрит. Ако по принцип имате чувствителен стомах, категорично си забранете използването на аспирин като добавка в туршиите.

Специалистите са убедени, че този медикамент може да причини и алергична реакция, тъй като той действа като алерген. Жени, които кърмят или са бременни, също не бива да консумират зимнина, в която е добавен аспирин. На малките деца е строго забранено да похапват подобни храни. Ако родителите им позволят да ги консумират, след време е твърде вероятно да проявят алергична реакция при ползване на този медикамент за лечение.

Надяваме се да сме ви били полезни и да сме успели да ви информираме максимално, относно това дали да добавяте аспирин към туршиите за зимата или по-добре да се въздържате от това.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ковидиотин

    5 20 Отговор
    Туршиите са вредни
  • 2 333

    20 0 Отговор
    Не е сИлицилова, а ацетилсАлицилова.
    ацетилсалициловата киселина може да бъде заменена с аскорбинова, или иначе казано витамин Ц. Витамин Ц също има консервиращи свойства и се използва доста в хранително-вкусовата промишленост именно като консервант. Включително и като консервант за бирата.
    Ама за дозировка за туршия не ме питайте.
  • 3 от село

    23 2 Отговор
    А ракията убива всички болести !!!
  • 4 За аспирина не знам...!

    22 2 Отговор
    Но знам със сигурност,че туршийка с ракийка- е много полезен тандем...😉!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Боро

    4 22 Отговор
    какви туршии бе другари?Ако спортувате усилено вашия организъм няма да иска да лизне тия отр..ови,защото в тях има само матрял за сран-ие.Когато ям такива бок.-луци туршии,сладкиши,газирано,ракии енергията ми пада на половината.След време ми пада и малкия,но много важен.Сега спортувам и ям само пресни храни за предпочитане био зеленчуци,месо а сладкишите и хляба сам си правя,научих се.Пия само козе мляко с кафето сутрин.Пия и вино,защото само от истинско вино не се умира.Тренирам повече от младите а те горките издъхват щото ядат вредно и не се наспиват нормално

    Коментиран от #7, #8, #9, #12

  • 7 Механик

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "Боро":

    Видно е, че си има хора, които се мислят за богове, понеже са модерни и ходят у фитнесо.
    За твое сведение, туршии и ракии са приемани от векове. Това е влизало в дневният РАЦИОН на гладиаторите и на бойците от римските легиони.
    Това са били хора, от които се е искало невероятна издръжливост и сила.И най-вече МНОГО ЗДРАВА ПСИХИКА.
    Нали не искаш да кажеш ,че гълтайки Е-та, ГМО-та, глифозиди и прочее химия, ти си нещо повече от тях?
    Ако ти се изправи един гладиатор, дето вечерта се е наял с туршия, със сигурност ще отделиш много повече от ония "неща", дето си ги споменал.
  • 8 дедо

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Боро":

    при усилено спортуване малкия не го мисли не ще ти се обажда
  • 9 БАЙ КУРТИ

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "Боро":

    Споко приятел , гледам че вече си се превъплатил в Бог . Сега след толкова консумация на ГМО , ако искаш може да се превърнеш и В АМОН РА . ПРОСТЕНО ти е . Химията не прощава на никой .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 незнайко

    0 0 Отговор
    Досега как сме ОЖИВЯЛИ не е истина ? Сега вече като имаме ГМО ще бъдем най здравите !!! Кой реши да напише тази статия и на каква основа ???
  • 12 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Боро":

    И от какво БРАШНО си правиш хляба ??? Да не би да си произвеждаш и пшеница БЕЗ ДА Е ГЕННО МОДИФИЦИРАНА ??? Не Ви се получи опорката !!!