По-голямата част от домакините, когато приготвят туршия за зимата, не пропускат да добавят аспирин при зеленчуците, защото именно този медикамент ги предпазва от потъмняване. Освен това хапчето няма да позволи на туршията да се развали скоро, след като бива приготвена, пише actualno.com. Дали обаче неговото присъствие е вредно за нас и има ли нещо, което трябва да знаем, предстои да разберете от днешната статия.
Какво да знаем за аспирина и присъствието му в туршиите?
Факт е, че аспиринът успява да запази зимнината за по-дълго време и не ѝ позволява тя да се развали. В него обаче се съдържа силицилова киселина, която не влияе никак добре на лигавицата на стомаха ни. Всъщност това е една от причините специалистите да не препоръчват използването му при приготвянето на зимнини.
Сами знаете, че туршията много често се сервира на трапезата като мезе на чаша домашна ракия. Когато обаче салициловата киселина в аспирина си взаимодейства с алкохола, това нанася още повече поражения на лигавицата на стомаха. Не е изключено, ако редовно похапвате зимнина с алкохол, да се появи гастрит. Ако по принцип имате чувствителен стомах, категорично си забранете използването на аспирин като добавка в туршиите.
Специалистите са убедени, че този медикамент може да причини и алергична реакция, тъй като той действа като алерген. Жени, които кърмят или са бременни, също не бива да консумират зимнина, в която е добавен аспирин. На малките деца е строго забранено да похапват подобни храни. Ако родителите им позволят да ги консумират, след време е твърде вероятно да проявят алергична реакция при ползване на този медикамент за лечение.
Надяваме се да сме ви били полезни и да сме успели да ви информираме максимално, относно това дали да добавяте аспирин към туршиите за зимата или по-добре да се въздържате от това.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ковидиотин
19:27 02.12.2021
2 333
ацетилсалициловата киселина може да бъде заменена с аскорбинова, или иначе казано витамин Ц. Витамин Ц също има консервиращи свойства и се използва доста в хранително-вкусовата промишленост именно като консервант. Включително и като консервант за бирата.
Ама за дозировка за туршия не ме питайте.
19:32 02.12.2021
3 от село
19:37 02.12.2021
4 За аспирина не знам...!
19:49 02.12.2021
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Боро
Коментиран от #7, #8, #9, #12
19:52 02.12.2021
7 Механик
До коментар #6 от "Боро":
Видно е, че си има хора, които се мислят за богове, понеже са модерни и ходят у фитнесо.За твое сведение, туршии и ракии са приемани от векове. Това е влизало в дневният РАЦИОН на гладиаторите и на бойците от римските легиони.
Това са били хора, от които се е искало невероятна издръжливост и сила.И най-вече МНОГО ЗДРАВА ПСИХИКА.
Нали не искаш да кажеш ,че гълтайки Е-та, ГМО-та, глифозиди и прочее химия, ти си нещо повече от тях?
Ако ти се изправи един гладиатор, дето вечерта се е наял с туршия, със сигурност ще отделиш много повече от ония "неща", дето си ги споменал.
20:05 02.12.2021
8 дедо
До коментар #6 от "Боро":
при усилено спортуване малкия не го мисли не ще ти се обажда20:26 02.12.2021
9 БАЙ КУРТИ
До коментар #6 от "Боро":
Споко приятел , гледам че вече си се превъплатил в Бог . Сега след толкова консумация на ГМО , ако искаш може да се превърнеш и В АМОН РА . ПРОСТЕНО ти е . Химията не прощава на никой .20:37 02.12.2021
10 Този коментар е премахнат от модератор.
11 незнайко
10:45 05.12.2021
12 незнайко
До коментар #6 от "Боро":
И от какво БРАШНО си правиш хляба ??? Да не би да си произвеждаш и пшеница БЕЗ ДА Е ГЕННО МОДИФИЦИРАНА ??? Не Ви се получи опорката !!!10:48 05.12.2021