Last news in Fakti

12 Декември, 2023 16:49 1 290 3

Синдром на коледната елха: Как празничната украса влияе на здравето и настроението ни

  • синдром на коледната елха-
  • алергии-
  • депресия-
  • мъж-
  • естествена елха

Този синдром се дължи на спорите в мъха на елхата, които несъзнателно вдишваме в дома си

Синдром на коледната елха: Как празничната украса влияе на здравето и настроението ни  - 1
Снимка: Shutterstock

Въпреки че коледната елха е символ на радост и уют през празничния сезон, може да бъде източник на някои неприятности, включително алергии и депресия.

Този период от годината може да доведе до така наречения "синдром на коледната елха". Ако изпитвате различни неприятни симптоми като кихане, сърбеж в носа, сълзене на очите, болки в синусите и други, то най-вероятно имате алергия, причинена от коледната украса. Този синдром се дължи на спорите в мъха на елхата, които несъзнателно вдишваме в дома си.

Изследвания показват, че близо 70 вида мъх при елхите могат да предизвикат тези неприятни симптоми. Типичният мъх, който расте по дърветата, започва да пъпкува, когато те се внесат в топлия апартамент.

Американски изследователи са използвали мостри от собствените си коледни елхи и са установили, че характерният за иглолистните растения мъх може да обясни пика на респираторните заболявания, които често съвпадат с празниците.

Друго изследване показва, че след двуседмично престояване на коледната елха у дома, броят на пренасяните по въздуха спори може да се увеличи от 800 на близо 1 куб.м до 5000.

За да се предпазите от тези проблеми, е добре да измиете и изсушите дръвчето преди да го внесете в дома си и след Коледа да го изкарате, за да намалите възможността от алергични реакции.

Пречистването на въздуха в стаята или използването на изкуствена елха може да бъдат добри алтернативи за тези, които искат да се насладят на празниците без потенциални здравословни проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въй....

    5 3 Отговор
    Тези в Козяк , толкова ли са изостанали , че още секат дървета за Коледа ?!
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    5 1 Отговор
    Я и такова ли имало. Не помня да съм имал проблеми с истинска елха.
  • 3 Сатана Z

    3 0 Отговор
    "е добре да измиете и изсушите дръвчето преди да го внесете в дома си"
    Дебилна статия