Last news in Fakti

13 Януари, 2022 17:43 5 762 29

Разкопаха 500-годишна кула от човешки черепи

  • черепи-
  • мексико сити-
  • кула от черепи-
  • археолози-
  • ацтеки-
  • теночтитлан

Смята се, че тя е една от седемте, които някога са се намирали в столицата на ацтеките Теночтитлан

Разкопаха 500-годишна кула от човешки черепи - 1
Снимка Архив: ЕРА/БГНЕС

Археолози, разкопаващи прочута ацтекска „кула от черепи“ в Мексико Сити, откриха нова секция, включваща 119 човешки черепа. Находката довежда общия брой на черепите, представени в структурата от края на 15-ти век, известна като Хюи Цомпантли, до повече от 600, съобщава Холи Силвърман за CNN.

Кулата, открита за първи път преди пет години от археолози от Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH), се смята, че е една от седемте, които някога са се намирали в столицата на ацтеките Теночтитлан.

Намира се близо до руините на кмета на Темпло, религиозен център от 14-ти и 15-ти век, посветен на бога на войната Уицилопочтли и бога на дъжда Тлалок.

Открити в източната част на кулата, новите черепи включват най-малко три детски черепа. Археолозите идентифицираха останките въз основа на техния размер и развитието на зъбите им.

Изследователите по-рано смятаха, че черепите в структурата принадлежат на победени мъже воини, но скорошен анализ предполага, че някои принадлежат на жени и деца, както съобщи Ройтерс през 2017 г.

„Въпреки че не можем да определим точно, някои от тези хора са били воини, може би някои са били пленници, предназначени за жертвени церемонии“, казва археологът Барера Родригес.

„Ние знаем, че всички те са били свещени. Тоест те са били превърнати в дарове за боговете или дори в олицетворение на самите божества, за което са били обличани и третирани като такива.”

Както Дж. Уестън Фипън пише за Атлантика през 2017 г., ацтеките излагат черепите на жертвите в по-малки стелажи около Теночтитлан, преди да ги прехвърлят в по-голямата структура на Хюи Цомпантли. Свързани заедно с вар, костите бяха организирани в „голям вътрешен кръг, който се издига и се разширява в поредица от пръстени.

Макар че кулата може да изглежда ужасна за съвременните очи, INAH отбелязва, че мезоамериканците са гледали на ритуалното жертвоприношение, което я е създало, като средство за поддържане на боговете живи и предотвратяване на унищожаването на Вселената.

„Тази визия, неразбираема за нашата система от вярвания, прави Хюи Цомпантли сграда на живот, а не на смърт“, се казва в изявлението.

Археолозите казват, че кулата, която е с диаметър около 16,4 фута, е била построена на три етапа, вероятно датиращи от правителството на Тлатоани Ахуизотл, между 1486 и 1502 г. Ахуизотл, осмият крал на ацтеките, е ръководил империята в завладяването на части от съвременната... ден Гватемала и райони покрай Мексиканския залив.

По време на неговото управление територията на ацтеките достига най-големия си размер досега, като Теночтитлан също нараства значително. Ахуизотл построява големия храм Малиналко, добавя нов акведукт, който да обслужва града, и въвежда силна бюрокрация. Сметките описват жертвата на около 20 000 военнопленници по време на освещаването на новия храм през 1487 г., въпреки че този брой е спорен.

Испанските конкистадори Ернан Кортес, Бернал Диас дел Кастило и Андрес де Тапиа описват черепните стелажи на ацтеките в писания за тяхното завладяване на региона. Както J. Francisco De Anda Corral съобщи за El Economista през 2017 г., де Тапиа каза, че ацтеките са поставили десетки хиляди черепи „върху огромен театър, направен от вар и камък, и по стъпалата му има много глави на мъртви, забити в вар със зъбите, обърнати навън.”

Според изявлението испанските нашественици и техните съюзници от местното население унищожили части от кулите, когато окупирали Теночтитлан през 1500-те години, разпръсвайки фрагментите от структурите в района.

Изследователите откриха за първи път зловещия паметник през 2015 г., когато реставрираха сграда, построена на мястото на столицата на ацтеките, според BBC News.

Цилиндричната стойка с черепи се намира в близост до катедралата Metropolitan, построена върху руините на Templo Mayor между 16-ти и 19-ти век.

„На всяка стъпка кметът на Templo продължава да ни изненадва“, казва в изявлението мексиканският министър на културата Алехандра Фраусто. „Хюи Цомпантли без съмнение е една от най-впечатляващите археологически находки в страната ни през последните години", пише сайтът pochivka.blitz.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Траколог

    4 13 Отговор
    На българине тази кула българи-тракийци стигнали до континента през епохата юра!
  • 2 Няма религия

    13 12 Отговор
    Която да не е извършвала нечувани жестокости. Няма такава.
    Сега всички се правят на миролюбиви но при определени условия отново ще станат жестоки

    Коментиран от #5, #16

  • 3 С неизяснен произход

    1 14 Отговор
    Тези черепи приличат на животински, а не на човек.
    Черепите на хората са еднакви, облечени с кожа и месо.
  • 4 Хе хе

    23 2 Отговор
    Кортес е популярен като кръвожаден и алчен човек, но как може по друг начин някой да спре още по-кръвожадните ацтеки да правят по 100 жертвоприношения на ден.
  • 5 Обобщител

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "Няма религия":

    Я ми припомни за някоя нечувана жестокост на амишите, бахайците или джайнистите примерно? Послепис: не...вежеството - най-прекият път към обобщенията.

    Коментиран от #24

  • 6 Вероятно...

    0 9 Отговор
    Годините са преди Новата ера...

    Коментиран от #7

  • 7 Н@най, от новата

    20 0 Отговор

    До коментар #6 от "Вероятно...":

    ера са годините. Държавата на ацтеките съществува в течение на 2 века преди появата на испанците.
  • 8 Йо Несбьо

    15 1 Отговор
    Кметът, значи! Смятах, че кмет засега може да бъде само човешко същество, но Милена Трачева ме хвърли в джаза... Като превеждаш нещо, мисли поне, Миленов!
  • 9 Йо Несбьо

    17 1 Отговор
    Само да вметна, че Темпло Майор е Големият храм. За никакви кметове не става дума. Къде ви правят такива?!

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Де ли?

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Йо Несбьо":

    У "фъ...к"ти;-)...
  • 13 Историк

    13 1 Отговор
    Добре де,за Темпло Майор ли иде реч или за Фандъкова Майор-и двата казуса са обвити в мистерия..😂😂😂
  • 14 Кортес

    10 1 Отговор
    а сега ревете за канибалите
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Цървен кхмер

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "Няма религия":

    Я не обиждай! Ние сме образцови атеисти, и това, дето го свършихме в Камбоджа/Кампучия за броени години - НИКОЯ религия не може да го направи за векове;-)...

    Коментиран от #25, #27

  • 17 Да бе, "избили" ги...

    13 0 Отговор

    До коментар #15 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    Ела в Мексико да видиш колко са ги "избили"...
  • 18 Весо, Весоооо...

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    Чети, бре Весо: 5% от населението са бели, 2% - църни, познай другите какви ще да са...при всичкото това "избиване"...

    Коментиран от #19

  • 19 Любопитко

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Весо, Весоооо...":

    Някой от коментиращите се състезават по "умност" с аФторката на статията. Веско е един от претендентите за първото място.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Чудо голямо !

    10 1 Отговор
    То и до ден днешен си режат главите с бензинови резачки.Клипове в нета бол.Всяка година полицията в Мексико намира по 10,15 масови гробове с такива.
  • 22 плевен

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Веселинъ ЕГН 7112136860":

    Аз също държа да не те трият. Ще си прекрасен образец на човек, който не е на себе си.
    Изабел и Фернандо налагат тотален терор над испанските евреи. Покръстват ги насила, отнемат им имуществото и ги прогонватот държавата си.Част от тях са приети от турците, които са изумени как можеш да прогониш толкова качествени хора. Относно термина "турци", то това е прозвището на османците при техните съседи. Неточно преведено , това е близко до "гадни". Когато в по- близки времена, те са решили да се дистанцират от османлиите , са приели името Турция. В онези времена османците вече са били малък процент от мюсулманите им.
    Колкото до евреина Колумб, пич и пет аптеки да обереш, няма начин да станеш нормален.

    Коментиран от #23

  • 23 сливен

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "плевен":

    "... не е на себе си" или... "не е с вси... чкия си"?
  • 24 Достатъчно е

    0 8 Отговор

    До коментар #5 от "Обобщител":

    Че промиват мозъците с божествените глупости

    Коментиран от #29

  • 25 Измежду

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "Цървен кхмер":

    Атеистите също има варвари
  • 26 Тук битува един евреин

    7 2 Отговор
    И той е

    Веселинъ ЕГН 7112136860
    Това не му пречи да е поклонник на Хитлер чиито дядо също е евреин
  • 27 Това което

    2 7 Отговор

    До коментар #16 от "Цървен кхмер":

    Червените кхмери са извършили за години американците извършиха в Япония за секунди
    Докато първото е плод на пропаганда второто е жива реалност

    Коментиран от #28

  • 28 Моля?

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "Това което":

    Плод на пропаганда ли? Каква? Виетнамска ли? Ти май имаш нещо против братския виетнамски народ, а??? Послепис: червените кхмери изтрепват м/у 800 хиляди и три милиона. Американците изтрепват с двете атомни бомби между 130 и 230 хиляди души. Дето се казва - без коментар...
  • 29 Аслъ,

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "Достатъчно е":

    друго щеше да е, ако пропагандираха пол по "избор" и други джендърски иди...отщини, м?