Last news in Fakti

21 Януари, 2022 11:15 1 102 7

Бабинден е

  • бабинден-
  • акушер-гинеколог-
  • родилки

Този празник е посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки

Бабинден е  - 1
Снимка: Shutterstock

21 януари е Ден на родилната помощ и професионален празник на акушер-гинеколозите и акушерките в България или т.нар. Бабинден, съобщи БНТ.

Това е и един от големите народни празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки, които са раждали.

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.

През изминалата година 58393 новородени са проплакали в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хайде да се разберем

    1 2 Отговор
    08.01. или 21.01.или сега ще започнете по старо по ново ама о тоя календар па по другия и т.н.

    Коментиран от #5

  • 4 Анонимен

    3 2 Отговор
    Не пишете глупости! Този празник е посветен на бабите, а не на акушерките. Жени, които имат внуци- това са бабите, а ниската бг раждаемост също се отразява зле на броя на мъжете,станали дядовци и на жените, станали баби. За, съжаление има възрастни хора, на почетена възраст, които нямат и едно внуче, а те без внуче не могат да се считат за дядовци и баби. А акушерките днес са млади, няма как те да бъдат баби, а акушерки, станали и майки е изключителна рядкост.
  • 5 Анонимен

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хайде да се разберем":

    Днес е истинският 8 Януари, онзи "8 януари" е всъщност 26 Декември, един ден след Рождество Христово. Бабин ден е на 8 Януари, който се пада на 21 Януари по сегашния календар - григорианския. Всяки 14 -сети ден от месеца е всъщност 1-вия ден от самия месец, напр. 14 Януари е всъщност 1 Януари, 14 Август е всъщност 1 Август, 13 Септември е всъщност 31 Август, а 14 Септември е всъщност 1 Септември.
  • 6 Искам да честитя

    3 0 Отговор
    На всички баби и акушерки
  • 7 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    РЕАЛНО - НЯМА ПО- СВЕЩЕН ДЕН !!!!!!!!!!!