Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 17:56 6 293 4

Защо се появяват петна по дрехите след пране?

  • пране-
  • пералня-
  • дрехи-
  • петна

Разберете от какво са петната по прането според цвета им

Защо се появяват петна по дрехите след пране? - 1
Снимка: Shutterstock

Понякога дрехите, извадени от пералнята, могат да бъдат по-мръсни, отколкото преди да ги пъхнем в нея. Почти на всяка домакиня ѝ се е случвало да извади прането от пералнята и да забележи мистериозни петна по него, които не са били там преди да го сложи в машината.

Но защо се получава така – няма как да не сте си задавали този въпрос.

Трябва да знаете, че причините за това са толкова, колкото нюанси са и петната, които могат да се появят върху изпраните дрехи, пише jenata.blitz.bg. Ето какво означават петната:

Ръждиви петна

Ако водата е силно оцветена с ръжда, тогава върху светлите дрехи може да останат петна от жълто-кафяв цвят. Ръждата се появява или в стари тръби, или след ремонт водопровода, когато водата е била спряна.

При повторно включване понякога от крана излиза тъмнокафява вода, която трябва да се източи преди употреба. Ако машината е била със забавен старт и е стартирала на такава мръсна вода, тогава след пране ще намерите ръждиви петна по дрехите.

Кафяви петна

Ако след пране има тъмни петна по изпраните дрехи, тогава причината е неизправност на жлезите. Те пускат грес в резервоара, което оцветява нещата и оставя кафяви следи.

В този случай големият проблем се крие не само в мръсни и повредени неща в пералнята, но и в работата на лагерите, в които може да попадне вода.

В този случай частите могат да се счупят и за да ги замените, ще трябва напълно да разглобите машината, да отрежете резервоара и да смените частта с нова.

Сини и лилави петна

Цветният коректор в белия перилен препарат маскира жълтеникавостта, утаяването на петна и прави нещата визуално по-бели. Но когато няма жълтеникавост, коректорът оцветява светлите неща в лилав или син тон.

Ако „прекалите“ с препаратите за пране или изберете грешна температура, тогава гранулите на препарата не се разтварят добре и се появяват петна от съответния нюанс.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Посетител

    11 0 Отговор
    Цитат: "КАФЯВИ ПЕТНА - Ако след пране има тъмни петна по изпраните дрехи, тогава причината е неизправност на ЖЛЕЗИТЕ (!!!).". Неточен превод или... Какви жлези? Лагерите ли...

    Коментиран от #2

  • 2 1234

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Посетител":

    Сигорно аналните жлези
  • 3 оня с магарето

    6 0 Отговор
    това е превод на нещо, което не разбираш... какви жлези има в една пералня?
  • 4 Аристон Индезитов

    4 0 Отговор
    Мойта пералня освен жлези има и джи- точка!