Last news in Fakti

13 Февруари, 2022 10:05 9 774 2

Рецепта на деня: Баклава хавуч

  • баклава-
  • хавуч-
  • десерт-
  • турска кухня-
  • какво да сготвя

Тази хрупкава и вкусна баклава е много известна в турското сладкарство

Рецепта на деня: Баклава хавуч - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баклава
  • 250 грама краве масло
  • 1/2 чаена чаша олио
  • 250 грама натрошени орехи

За шербета:

  • 3 водни чаши захар
  • 3,5 водни чаши вода
  • 4 капки лимонов сок
  • За наръсване:
  • смлян шам-фъстък

Препоръка:

За пълнежа вместо орехи можете да използвате натрошен шам-фъстък или комбинация от орехи и шам-фъстък.

Начин на приготвяне:

Пригответе шербета, като сипете в тенджера захарта и водата. Варете около 20 минути. Добавете лимоновия сок и варете още 10 минути и оставете шербета да изстива.

Извадете корите от опаковката. Обърнете кръгла тава и наложете корите. Изрежете ги по контура ѝ.

Изрязаните парчета ще поставите на междинните слоеве.

Сложете маслото в касерола и го разтопете на котлона. Добавете олиото, разбъркайте и изчакайте да заври.

Изключете котлона и оставете настрана.

Поставете две кори в намазнената кръгла тава. Залейте ги с две лъжици от мазнината и разнесете. Нареждайте две по две кори като ги намазнявате, докато изчерпите половината количество кори. Между тях слагайте и от изрязаните парчета кори. Когато стигнете до половината, наръсете обилно и равномерно навсякъде с натрошени орехи. И продължете да нареждате отгоре две по две кори, които намазнявайте. И пак от изрязаните парчета в междинните слоеве. Останалата мазнина залейте отгоре.

Така наредената баклава разрежете с остър нож на триъгълни парчета, като моркови, и сложете да се изпече в предварително загрята на 170 градуса фурна до златисто-кафяво.

След като извадите от фурната, залейте горещата баклава със студения шербет.

Когато изстине, наръсете в средата и в краищата със смлян шам-фъстък. Оставете баклавата да почива един ден преди консумация. Ако я направите рано сутринта, сервирайте вечерта, ако я направите вечерта, сервирайте на другия ден. Поднесете с каймак, сметана, сладолед, пише Anelia Lia.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кръгла тава

    12 1 Отговор
    И защо трябва да си правиш кушията да режеш корите в кръгла тава, като има правоъгълни.Прегъвам една кора на две и толкова.Иначе продуктите в тази пропорция са перфектни и трябва да стои заключена поне с два ключа и в различни хора.В противен случай бързо свършва и по-големият проблем е кантара.
  • 2 гостът

    3 0 Отговор
    И къде е ,,моркова,,?