Last news in Fakti

24 Март, 2022 09:39 2 355 4

Кой черпи днес

  • имен ден-
  • празник-
  • захари-
  • зарко-
  • хари

Прзнуват - Захари, Захарина, Зарко и Хари

Кой черпи днес  - 1
Снимка: Shutterstock

Днес Православната църква почита преп. Захария, св. Артемий, еп. Солунски. Преподобни Захария бил син на египтянина Карион, който оставил жена и деца и отишъл в манастир, където приел монашество.

Карион взел със себе си и Захария, понеже майката не могла да го изхрани. Макар и по-млад, Захария се удостоил с големи благодатни дарове в манастира. От благодатта Божия усещал като да му гори цялата вътрешност.

На запитването на св. Макарий, кое нещо прави монаха истински монах, Захари отговорил:
– Онова, което непрестанно ни принуждава да изпълняваме заповедите Божии.
А на запитването на стареца Мойсей, що значи да бъдеш монах, Захария хвърлил своята килимявка и я стъпкал с нозете си, като казал:
– Ако човек не бъде тъй сърдечно съкрушен, не може да бъде монах.

Захария е бил голямо светило между монасите в пустинята и млад се преселил при Господа.

Името Захари означава – памет за Бога.

Честит имен ден на всички, които носят сладките имена Захари, Захарина, Зарко и Хари!


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    1 1 Отговор
    он си зарязал семейството и трябва да се черпим за тва
  • 2 Azzzzzz

    1 1 Отговор
    Православната църква е в огромна по мащаб криза. С очите си видях как източноправославни убиват за удоволствие източноправославни за удоволствие в една грозна война. Това трябва да е фокусът, да ме прощават преп. Захария, св. Артемий, еп. Солунски. ...
  • 3 мечо

    1 1 Отговор
    исус зарев от зимница янболско да почерпи
  • 4 Ал Тъпоне

    0 0 Отговор
    Не знам дали само това е повода, но според мен и според това, което се случва в света, както и ръстът на цените според мен обикновния човек черпи калпавите политици, които си е избрал и които с калпавата си политика докараха войни, високи цени и според мен ще продължи да черпи още доста дълго време.