Last news in Fakti

11 Май, 2022 14:32 5 076 9

Единствената държава, на чийто флаг няма червено, бяло и синьо

  • флаг-
  • знаме-
  • пътуване-
  • пътешествие-
  • екзотично пътуване-
  • ямайка-
  • любопитни факти

Ямайка е същински магнит за туристите, смята се, че в нея живеят едни от най-щастливите хора на света

Единствената държава, на чийто флаг няма червено, бяло и синьо - 1
Снимки: Shutterstock

Ако трябва да бъдем честни, европейците не знаят кой знае колко за тази карибска държава. Запознайте се с 11 интересни факта за страната, която е „магнит“ за туристите и където живеят едни от най-щастливите хора в света - Ямайка, предоставени от pochivka.blitz.bg.

1. В тази карибска страна живеят около 2 900 000 души, повечето от които от африкански произход. Площта на острова е почти 11 000 квадратни километра.

2. Преди да бъде колонизирана, е била обитавана от местните племена - Аравак и Таино, които ѝ дават името Ямайка, което в местен превод означава "земя на дървета и вода" или "земя на пролетта".

3. На 5 май 1494 г. Христофор Колумб открива Ямайка и я обявява за испанска. След 150 години тя преминава в ръцете на англичаните и става първият остров в района, на който се говори английски.

4. Ямайка е известна като един от най-големите износители на манго, банани и захарна тръстика. Повече от 200 вида орхидеи също растат на този остров.

Единствената държава, на чийто флаг няма червено, бяло и синьо

5. За да се отърват от мишките, през 1872 г. на острова са докарани мангусти. Освен че си устроили пир с мишките, тези животни изяли почти всички змии, така че сега те почти не съществуват на острова.

6. Като бивша колония Ямайка е част от Британската общност, а кралица Елизабет II в страната на дърветата и водата има свой собствен управител, който има протоколна функция. Ямайка е първата карибска страна, която получи независимост през 1962 г.

7. От всички държави в света само Ямайка има знаме, на което няма червен, син или бял цвят.

8. Националната напитка в Ямайка е ромът.

9. Иън Флеминг е написал всичките 14 продължения на Джеймс Бонд в Ямайка. Ямайка е световно известна със своите артисти, включително легендарния Боб Марли.

Единствената държава, на чийто флаг няма червено, бяло и синьо

10. Най-популярният спорт там е крикетът, а островът е роден дом на един от най-бързите хора в света – Юсейн Болт.

11. Според някои изследвания ямайците са начело в списъка на най-щастливите хора в света. Необичаен факт е, че на този остров се раждат голям брой близнаци и тризнаци.

12. Ямайка е единствената страна в света, в чийто флаг не фигурират бялото, червеното и синьото. Техният флаг се състои от жълто, черно и зелено.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 9 Отговор
    Бяло Синьо и Червено са цветовете на прогреса, красотата, силата и честността. Затова тия печки нямат тези цветове. Все още...
  • 2 Ъъъ

    14 2 Отговор
    Ямайските банди са ужасни, но щом те кефи?
  • 3 Сабинче,

    8 0 Отговор
    я пак виж какво си написала в точка 3....
  • 4 Тоалетна хартия

    10 1 Отговор
    """На 5 май 1994 г. Христофор Колумб открива Ямайка и я обявява за испанска""""".....Събке ма..много си...
  • 5 Хаха

    4 3 Отговор
    И Бразилия също нема
  • 6 Цако Даков

    6 1 Отговор
    Пакистан, Саудитска Арабия и т.н. Четете, бе журналисти! Да не се срамуват майките ви от вас
  • 7 Логично

    6 0 Отговор
    Там са щастливи,защото е вечно лято и по цял ден са напушени.
  • 8 парцала

    4 1 Отговор
    на краварника има и червено и бяло и синьо - шах и мат с п?шката!
  • 9 Не е само Ямайка

    4 2 Отговор
    Не е само Ямайка ,същото се отнася и за знамето на Бразилия .Така,че "Факти"първо се информирайте и после пишете статии.