Last news in Fakti

20 Май, 2022 09:19 2 912 4

Днес е Световен ден на пчелите

  • антон янша-
  • ден на пчелите-
  • мед

Днес е роден основоположникът на модерното пчеларство

Днес е Световен ден на пчелите - 1
Снимкa: Shutterstock

20 май е обявен за Световен ден на пчелите с резолюция на ООН през декември 2017 г., с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели, показвайки ключовата роля на пчелите в опрашването на растенията и живота на Земята.

В чест на Антон Янша Организацията на обединените нации определя Световния ден на пчелите на 20 май, когато е роден основоположникът на модерното пчеларство. Той е смятан за първият модерен учител по пчеларството в света.

Словенецът Антон Янша прави няколко открития, които имат огромно значение за съвременното пчеларство. Пчеларят намира по-конкретни зависимости при чифтосването на майката с търтеите. Освен това стига до извода, че на всяка пита с пило съществува определен ред в разпределението на меда, прашеца и пилото. Неслучайно през 1769 г. кралица Мария Терезия основава във Виена училище за развитие на пчеларството и назначава Антон Янша за негов ръководител. Преподавателската и научната дейност на Янша служи за пример на много пчеларски училища. През 1775 година излиза и първата книга по пчеларство на известния пчелар Антон Янша – “Ръководство по пчеларство”.

Две години след смъртта му на 8 април 1775 г. е приет и първият закон за насърчаване на пчеларството.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смок

    3 3 Отговор
    Днес е Световен ден на пчелите,затова Просто Киро си хвърчал сам.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пчеличката Мая

    2 1 Отговор
    А на търтеите кога е?
  • 4 ААА СМЯХ

    4 0 Отговор
    Ама то има ли още пчели,.. не ги ли изтрпвиха миналата година,.. а сега са само празни кошери за субсидии