Last news in Fakti

14 Януари, 2024 09:27 2 644 12

Вярно ли е, че медът става токсичен при висока температура?

  • мед-
  • чай-
  • нагряване-
  • висока температура-
  • токсичен

Не, но губи част от полезните си вещества

Вярно ли е, че медът става токсичен при висока температура? - 1
Снимкa: Shutterstock

Експерти проведоха куп експерименти и вече са категорични, че почти всички хора допускаме огромна грешка при консумирането на мед. Оказва се, че вместо да се радваме на неговите десетки полезни свойства и качества, ние блокираме процеса.

Безобидно ли е медът да се нагрява и какво се случва с продукта по време на този процес, обясни диетологът Андрей Золотарев.

Захаросаният мед не се харесва на всички, затова много хора го загряват, за да възстановят неговата течна форма, каза той.

"В този момент се променя кристалната решетка, молекулярната структура на меда. Той отново става течен и вече не е захаросан", обяснява Золотарев.

Според него медът има стотици полезни свойства, но при нагряване някои от тях се губят.

"След нагряване медът може да загуби редица полезни свойства. В него има определен брой ензими, които се разрушават при нагряване, има витамини, които изчезват след температурна обработка", предупреждава Золотарев.

В същото време широко разпространеното мнение за токсичността на меда, който е бил подложен на нагряване, не е вярно, добави той. Продуктът не става опасен за здравето.

"Често се появява информация, че ако медът се нагрее, той ще придобие токсични свойства. Това далеч не е вярно", подчерта Золотарев.

За да се избегне "пълното унищожаване" на ензимите и витамините в него, е необходимо медът да се загрява правилно, съветва диетологът.

"Необходимо е да налеете вряла вода в съд, да изчакате, докато температурата спадне до 80 градуса, и едва тогава да спуснете затворен буркан с мед в него. След половин час, когато температурата спадне, трябва да източите малко вода и да добавите гореща вода. По този начин бурканът с мед ще възвърне течната си форма бавно", каза Золотарев.

Диетологът не препоръчва загряването на меда в микровълнова фурна или на традиционната водна баня с вряла вода.

Източник: jenata.blitz.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 еми така си е от време оно

    6 0 Отговор
    че това с водата в тенджара и буркана го знам оше от баба ми никога не сме го загрявали дирекно на котлона не е защото става”токсичен” а защото си ползваме този метод цял живот
  • 3 тксичности разни

    6 0 Отговор
    значи ако меда ставаше токсичен до сега да съм станал цяла токсикология !!! що литри греяна ракия с мед съм изпил бедна ви е фантазията
  • 4 Дядо Йоцо гледа

    8 0 Отговор
    Аз се занимавам с пчели , за да съсипете меда трябва да го варите много ,тогава става тъмен и си променя вкуса !! При гореща вода 80-90 градуса му няма нищо ,пресичат се само белтъчините или ензимите ,витамините се запазват и др вещества ! И още ,сам по себе си меда е енергия биологична и много чиста ,капка мед =капка кръв , лечебните си свойства в по голямата си част получава от попаднали в него странични вещества като - прополис ,восък ,пчелно млечице, ензими от пчелите и биологично активни вещества от растенията .
  • 5 Чернобилска пчела дрон

    6 2 Отговор
    Украинския даже свети в тъмното.

    Коментиран от #10, #11

  • 6 Уса

    7 1 Отговор
    Всяко следващо поколение не знае важните неща от живота,защото следва соросоидните човешки правила.Родителите не учат децата си на оцеляване,но им купуват най-новия соросоиден айфон после викат айайайай
  • 7 Баба Гошка

    3 0 Отговор
    И защо ще топлиш цял буркан, ако няма да го ядеш наведнъж? Изобщо няма нужда от топлене. Вземаш колкото ти е нужно, захаросан незахаросан и оставяш остатъка за друг път.
  • 8 факуса

    2 0 Отговор
    токсичен е, какъв мед при толкоз здравословни посладители и американски сироп отдемократична царвица,и млечните продукти от отделящи вреден за климата метан са отрова,само насекоми трябва да ядем
  • 9 Тошко

    1 1 Отговор
    ДА! Става! Много токсичен - от опит го знам!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НЕДОДЧУЛ

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Чернобилска пчела дрон":

    Ама наистина този мед може да е токсичт, що бомби се изгърмяха там
  • 12 ганю

    0 0 Отговор
    Меда започва да горчи когато пчелата кацне на тютюн
    цвета е сладък ала меда започва да горчи като катран
    над 40 градуса вече не е лечебен меда
    само сладни