Last news in Fakti

22 Май, 2022 08:33 3 472 5

Почитаме важен светец, за имен ден черпят...

  • имен ден-
  • владимир

Имен ден празнуват Владимир, Владимира, Владо, Владко, Влади, Владина, Владилен, Владилена, Мира и Миро

Почитаме важен светец, за имен ден черпят... - 1
Снимкa: Shutterstock

На 22 май почитаме паметта на малко познат, но важен светец, свързан с България. Неговите мощи са нетленни и са чудотворни. Става въпрос за Свети княз Йоан-Владимир. В Албания го наричат Йован-Владимир.

Светият княз Йоан-Владимир живял по времето на българския владетел Самуил и бил управител на двете области Далмация и Зета.

В старите исторически извори е записано, че князът бил добродетелен и благочестив. Не обичал войните. Затова влизайки в битка с цар Самуил, неговата войска била разбита, а Свети княз Йоан-Владимир пленен.

Цар Самуил не искал да го убива и го оженил за дъщеря си Теодора-Косара. Новобрачното семейство било изпратено обратно по родните земи на княза.

Минали години, войските на цар Самуил били разгромени, а неговите воини злощастно ослепени. Виждайки окаяните войници, цар Самуил получил инфаркт и починал на 6 октомври през 1014 г. На престола застанал неговият син Гавриил-Радомир.

Гавриил-Радомир не могъл да управлява. Малко след неговото коронясване бил убит от заговор между неговия братовчед Иван-Владислав и византийците.

Иван-Владислав заел овакантения престол. Следващият тактически ход, който предприел, бил план за унищожение на Свети княз Йоан-Владимир. Свети княз Йоан-Владимир бил поканен в двореца при Иван-Владислав за провеждане на мирни преговори.

Доверчивият Йоан-Владимир не се усъмнил, защото поканата била отпратена от висш духовник. Вместо да посрещнат Свети княз Йоан-Владимир с подобаващи почести, убийци го причакали, за да го унищожат. Палачът замахнал с меч, за да отсече главата на княза, но не успял да го посече. Без да прояви ни най-малък страх, Свети княз Йоан-Владимир дал своя меч на убиеца и го подканил да извърши поръчаното злодеяние. Както е записано в житието на княза, станало невиждано чудо пред погледите на убийците.

След удара с меч, посеченият княз станал и побягнал. Влязъл в близкия храм и паднал на пода. Издъхнал.

Неговата съпруга Теодора-Косара отнася тленните останки в царството на княза. Погребала го с подобаващи почести в църква, в която се заселила и останала там до края на земните си дни, които прекарала в пост и в молитви за спасение душата на нейния убит съпруг.

Изминали 2 години. По неведоми пътища подлият Иван-Владислав починал в нечовешки мъки.

България паднала под робството на византийците и това робство продължило цели 168 години.
През това време мощите на Свети княз Йоан-Владимир започнали да мироточат. На вярващите се случвали безброй чудеса за оздравели и излекувани от тежки болести.

И днес мощите на Свети княз Йоан-Владимир се намират в Албания в гр. Елбасан, в едноименния манастир Свети Йоан-Владимир.

Имен ден празнуват Владимир, Владимира, Владо, Владко, Влади, Владина, Владилен, Владилена, Мира и Миро.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    16 0 Отговор
    Да са живи и здрави Владимир и Володимир! Дано не се бият днес!
  • 2 Раданч Татлъту

    11 1 Отговор
    Володимир днес черни с шампанско "Кримское" и консерви "Азовско варено".🥳🤡👍
  • 3 Дамаджони Уокър

    9 3 Отговор
    Да в жив и здрав Владимир а Володимир......вие се сетете
  • 4 12340

    9 1 Отговор
    и дорде туй-онуй....
    ...ни го навървиха ония,с чалмите.
    за 500 години !!!
  • 5 хахахахаха

    9 0 Отговор
    значи това владилен и владилена са направо трепач български имена как ги измисляте незнам