Taste Atlas публикува своя списък на 100-те най-добри традиционни кухни и ястия в света за 2022 г. Атласът се основава на повече от 63 000 местни класации.
TasteAtlas е глобален сайт, който предоставя информация за националните кухни от цял свят. Сайтът разполага с интерактивна карта, на която са показани традиционните ястия в различните страни, пише БГНЕС.
На първо място, разбира се, е италианската кухня. Най-добри ястия от нея са focaccia barese, gnocco fritto. Най-добри продукти: stracciatella, prosciutto Toscano, паста. На второ място е гръцката кухня, на трето - испанската, а на четвърто - румънската. Френската кухня е на пето място.
Първото място в класацията на 100-те най-добри ястия на планетата заема Cochinita pibil - мексиканско ястие от свинско месо от Юкатан. Свинското месо се маринова с паста от анато, сок от горчив портокал и чесън. То се пече бавно, след което се настъргва и се сервира с тортили, такос или самостоятелно с шалот, маринован лук, салса и различни печени зеленчуци.
На второ място е бразилската пиканя - прясно говеждо месо, което е особено популярно и високо ценено в Бразилия. В САЩ то се нарича "sirloin cap", а в Обединеното кралство - "rump". Използва се най-вече за churrasco - месото първо се пече на скара и след това се набучва на шиш (подобно на кебап). Месото в това парче съдържа много малко мазнина, затова трябва да е идеално сготвено, за да не стане твърдо.
Третото място е за руските кнедли, но приготвени в Полша. Тези меки кнедли с форма на полумесец се пълнят със смес от картофи и сирене, понякога с различни подправки или запържен лук. Руските кнедли обикновено се варят и бързо се пържат, докато придобият хрупкава текстура.
На четвърто място е италианската паста от Генуа. Trofi al pesto е едно от най-известните, ако не и най-известното ястие в италианския регион Лигурия. Ястието е комбинация от два елемента: трофие - лигурска паста, разточена на ръка от брашно и вода, и песто - известен зелен сос, съставен от седем елемента: босилек, чесън, зехтин, кедрови ядки, сол и два вида сирене.
България също присъства в Атласа. В него влизат ястия като баница, рибена чорба, филе Елена, Странджански дядо, пататник, Банска капама, каварама по Радомирски, пастърма, торта Гараш и, разбира се, йогурт.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Иллл
Коментиран от #18
11:02 08.06.2022
3 Сандо
Коментиран от #24
11:02 08.06.2022
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 Даже
До коментар #4 от "бравос":
И тука гориш в темата за гейовете. Поне се прикривай малко...11:09 08.06.2022
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Синан
Коментиран от #20
11:15 08.06.2022
8 ХАХАХАХАХАХАХА
11:18 08.06.2022
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Т-34. Сармат
Коментиран от #50
11:49 08.06.2022
11 Киш де Прованс
Коментиран от #22
12:00 08.06.2022
12 С ръка на сърце
Коментиран от #30
12:04 08.06.2022
13 ттт
2. Унгария
3. Арабеските
4. Португалия
На САЩ и Канада не струва, латиноамериканската не съм опитвал (говоря за оригинална, мексикански ресторант в България не се брои).
12:06 08.06.2022
14 Трак🇺🇦🇩🇪🇯🇵🇮🇷🇮🇹🇧🇬
12:11 08.06.2022
15 Гюро Михайлов
12:11 08.06.2022
16 Топ 10
2.Франция
3.Гърция
4.Испания
5.Япония
6.Ливан
7.Индия
8.Мексико
9.Тайланд
10.Унгария
12:13 08.06.2022
17 ИВАНОВА
Каква национална кухня имат североамериканците?
Коментиран от #23
12:27 08.06.2022
18 Прави си
До коментар #2 от "Иллл":
Точно това ми направи и на мен впечатление.А и на какъв критерий е правена. Май е на "кой беше дал повече пари"?
Коментиран от #19
12:43 08.06.2022
19 Про100 100
До коментар #18 от "Прави си":
Най-фрапиращото безобразие е Румъния. С останалото горе долу мога да се съглася. Северните кухни по принцип са скучни защото са бедни на продукти, както и на въображение междувпрочем. Същото важи и за Великобритания. 😊13:20 08.06.2022
20 7777
До коментар #7 от "Синан":
Явно не си бил там, щом коментираш за руската кухня!?17:01 08.06.2022
21 Гост
17:29 08.06.2022
22 Гост
До коментар #11 от "Киш де Прованс":
Цяло лято бях във Франция и нищо не ми хареса от кухнята им. Румънска не съм пробвал, освен качамак.Коментиран от #48
17:32 08.06.2022
23 Гост
До коментар #17 от "ИВАНОВА":
Бургери, хот дог и ябълков пай и това им изчерпва кухнята.17:33 08.06.2022
24 един от стадото
До коментар #3 от "Сандо":
абсолютно. Истинският български Гараш слага в задния си джоб известната австрийска торта Сахер. Ама истинският- не някой сурогат18:33 08.06.2022
25 Абе,
Ей, редакторче, ти знаеш ли какво е кисело мляко на български език...
Какъв йогурт, какво тъпоумие те е осенило...
Йогурт в нашия език няма!!!
Коментиран от #27
18:51 08.06.2022
26 Защо
Коментиран от #49
19:14 08.06.2022
27 Гост
До коментар #25 от "Абе,":
Йогурт в нашият език може да няма, но може пък да има квота за налагане на чуждици. Много хора имат интерес да се заличи българският език.20:00 08.06.2022
28 Баш софиянец
Коментиран от #29, #46
20:05 08.06.2022
29 стария моряк
До коментар #28 от "Баш софиянец":
Може би имаш предвид бактериите от мръсните съдове в България. Иди в Япония , яж кисело мляко с българска закваска и тогава говори!Коментиран от #56
21:20 08.06.2022
30 Българин
До коментар #12 от "С ръка на сърце":
Особено класическата българска мусака ... ;)Коментиран от #58
21:23 08.06.2022
31 Някой
22:15 08.06.2022
32 Този коментар е премахнат от модератор.
33 Този коментар е премахнат от модератор.
34 Този коментар е премахнат от модератор.
35 Този коментар е премахнат от модератор.
36 Този коментар е премахнат от модератор.
37 Този коментар е премахнат от модератор.
38 българи са измислили киселото мляко
23:03 08.06.2022
39 Този коментар е премахнат от модератор.
40 Този коментар е премахнат от модератор.
41 Този коментар е премахнат от модератор.
42 Този коментар е премахнат от модератор.
43 Този коментар е премахнат от модератор.
44 Този коментар е премахнат от модератор.
45 Този коментар е премахнат от модератор.
46 салисали
До коментар #28 от "Баш софиянец":
В БГ няма и не се произвежда българско кисело мляко!Коментиран от #52
23:13 08.06.2022
47 Шаран БГ
Хубави ястия , ама и те стават с продукти, които пък се купуват с пари. Българският пенсионер ги гледа на витрината и сочи с пръст : – И това съм ял, и това съм ял, и това съм ял .......и е щастлив, че има стотинки за хляб и някой-други цяр........
23:28 08.06.2022
48 Про100 100
До коментар #22 от "Гост":
Изкарах една година във Франция. Нито едно нещо което съм опитвал не ми доведе газовете които имах в Германия и Дания за същото време. Отделно от това дори пицата ми хареса повече отколкото в Италия. Въпрос на качество на продуктите. Междувпрочем испанската кухня ми харесва също. Просто виното им не е на нивото на френското....23:59 08.06.2022
49 Про100 100
До коментар #26 от "Защо":
Не знам за Италия, но във Франция по никакъв начин не може да "узрее". Независимо от опитите ми и разнообразието от зеле с което пробвах. Бяло сирене също е изключително трудно за намиране. Обаче когато го намерих такъв качамак спретнах че чак румънците се облизваха. 😜00:12 09.06.2022
50 ГОСТ
До коментар #10 от "Т-34. Сармат":
Думата йогурт е старобългарска и много правилно я използват в цял свят. Само ние, типично в наш стил - не.Коментиран от #51
00:12 09.06.2022
51 Про100 100
До коментар #50 от "ГОСТ":
Проблема е, че йогурта, който разбира цял свят е сладък. Изобщо не отговаря на нашето кисело мляко. Идентичността е различна и така е от край време. Между другото айрана в Германия, Дания и Швеция е кисел, но отвратително солен.00:24 09.06.2022
52 Про100 100
До коментар #46 от "салисали":
В балкана се пазят закваски, неукийй. Само се качи на високо и диво и ще усетиш разликата. Ама вие по низините не знаете как се оцелява на високо и не смеете дори да припарите. Копривата и всички билки и гъби са уникално чисти и вкусни. А коментарите от панелката ги знаем😃😃😃Коментиран от #53, #75
00:29 09.06.2022
53 Този коментар е премахнат от модератор.
54 Хасковски каунь
07:43 09.06.2022
55 Краля
08:01 09.06.2022
56 Димитър
До коментар #29 от "стария моряк":
Съгласен съм с теб, морски.08:30 09.06.2022
57 Камук
08:53 09.06.2022
58 Този коментар е премахнат от модератор.
59 Киро Камика
11:06 09.06.2022
60 Някой
12:30 09.06.2022
61 Шофьор
14:18 09.06.2022
62 Алито от София
14:32 09.06.2022
63 123
17:24 09.06.2022
64 Баклаваки
Коментиран от #68
19:20 09.06.2022
65 Този коментар е премахнат от модератор.
66 Ама
20:25 09.06.2022
67 Преминаващ
Все едно да кажеш БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО, ама направено в Занзибар ! Дядо ми казваше - Политиката чадо, от всички Крви е най-голямата ...
02:59 10.06.2022
68 Този коментар е премахнат от модератор.
69 Този коментар е премахнат от модератор.
70 Този коментар е премахнат от модератор.
71 Този коментар е премахнат от модератор.
72 Този коментар е премахнат от модератор.
73 Този коментар е премахнат от модератор.
74 Този коментар е премахнат от модератор.
75 салисали
До коментар #52 от "Про100 100":
Говоря за промишлено производство на кисело мляко. Освен това,факта, че някаква баба в планината си мисли, че прави кисело мляко не означава, че е така. Ако можеше да си позволиш пътуване до Япония щеше да разбереш какво е българско кисело мляко. Освен това, нито живея в низината, нито в панелка, горски, планински или какъвто там си дух.17:32 10.06.2022
76 Този коментар е премахнат от модератор.