Last news in Fakti

22 Юни, 2022 10:31 1 277 2

Хиляди посрещнаха изгрева на Стоунхендж в най-дългия ден на годината

  • стоунхендж-
  • изгрев-
  • най-дълъг ден

Около 6 000 души са се събрали около древния мегалитен паметник Стоунхендж

Хиляди посрещнаха изгрева на Стоунхендж в най-дългия ден на годината - 1
Снимкa: БГНЕС

Повече от 6 000 души се събраха на Стоунхендж, за посрещнат изгрева на слънцето в най-дългия ден от годината на Северното полукълбо, съобщи Associated Press.

Полицията на Уилтшър съобщи, че около 6 000 души са се събрали около древния мегалитен паметник Стоунхендж, за да наблюдават изгрева на слънцето в 4:49 сутринта.

Органите на реда добавят, че въпреки събралото се множество, атмосферата е била „приветлива“ и е имало само двама арестувани – един за нападение и един за притежание на наркотици.

За първи път след 2019 г. бе разрешено на желаещите да се съберат на Стоунхендж. През 2020 и 2021 г. изгревът бе предаван онлайн заради пандемията на коронавирус.

Стоунхендж е изграден върху ветровита равнина в югозападна Англия от почитаща слънцето неолитна култура.

Експертите все още спорят за целта му, но един от най-известните и загадъчни британски паметници е изграден така, че по време на лятното слънцестоене слънцето изгрява зад Слънчевия камък, а лъчите му се насочват към центъра на кръга.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор
    Най-дългиТЕ дни са три или четири - дните на Слънцестоенето ‼️‼️‼️ Папагали повтарящи без да знаете !
  • 2 Дънов и сие

    0 0 Отговор
    Преписвачи! Искат да откраднат празника на Бялото братсво в Рила. Гадно крадливо племе са англичаните!