Last news in Fakti

22 Юни, 2023 10:56 1 858 9

Откриха подобно на Стоунхендж светилище на 4000 г.

  • нидерландия-
  • холандия-
  • стоунхендж-
  • светилище-
  • слънцестоене-
  • ритуали-
  • археология

Светилището, което разполага със структури подобни на тези във Великобритания, е с размерите на три футболни игрища

Откриха подобно на Стоунхендж светилище на 4000 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Археолози откриха светилище на 4000 години, с ровове и могили, в централната част на Нидерландия, съобщи БТА.

Според учените то има същото предназначение като Стоунхендж.

По подобие на прочутия каменен монумент в южната част на Англия, светилището от пръст и дърво в Нидерландия, с размерите на поне три футболни игрища, е изградено, за да се равнява по слънцето при слънцестоене.

Археолозите са открили и останки от жертвоприношения, включително животински скелети, човешки черепи и ценни предмети като бронзово копие, на местата, където слънчевите лъчи преминават през отвори, се посочва в изявление на общинските власти в гр. Тил, на 70 километра източно от Ротердам, където е открита находката.

"Най-голямата могила е служела за слънчев календар, по подобие на прочутите камъни в Стоунхендж, в Англия", се казва в изявлението. "Това светилище трябва да е било място от голяма значимост, където хората са отбелязвали специални дни, изпълнявали са ритуали и са погребвали своите мъртви. Стълбове са подредени по протежение на пътеки, използвани при процесии".

При разкопките на обекта през 2017 г. археолозите са открили и няколко гроба. В един от тях е положена жена със стъклено мънисто от Месопотамия, днешен Ирак. Това е най-старото мънисто, откривано в Нидерландия и според учените е доказателство, че регионът е имал връзка с населението на територия, намираща се на около 5000 километра.

Археолозите са изследвали почти шест години повече от милион артефакти, датиращи от Каменната епоха, от Бронзовата ера, от Желязната епоха, Римската империя и Средновековието. След приключване на разкопките, обектът е покрит отново, за да бъде извършено отгоре строителство.

Някои от откритията ще бъдат показани в местния музей в Тил и в Националния музей на антиките на Нидерландия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Гъдьо

    2 0 Отговор
    Чини ми се че македонско! Сто процента!
  • 2 Село Каменар

    3 1 Отговор
    Стоунхендж от преди колко години е, Перперикон от преди колко е, а Лили Иванова? Кое на кое е подобно, не е много ясно.
  • 3 Хаха

    9 1 Отговор
    В България има феномеъ Бегликташ обаче пишем за направеното Стоунхендж. Ей, туй бгтата сме големи поми@ри
  • 4 Пффф

    8 0 Отговор
    Тая разорана картофена нива на снимката ли е "великото гандиозно" археологическо откритие, с което Нидерландия има да се похвали? Това ли е най-доброто, което Рюте има да покаже за пред света? Личи си, как сте си били блатни твари, когато тук е имало грандиозни дворци и храмове и колко ви е яд за това. Хайде, като научите кой е цар Самуил, пишете пак!

    Коментиран от #6

  • 5 Хейт

    4 0 Отговор
    И Нидерландия е дала нещо на света. Ама то пък идвало от Ирак...
  • 6 О да

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пффф":

    Зная го.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Всъщност

    5 0 Отговор
    "Учените" не спират да дрънкат грандиозни глупости , за да не изглеждат прости ! На която и да е кръгла структура , може да засечеш слънчевите лъчи някъде ( по време на слънцестоене , да речем ) , и да обявиш " велико" откритие ! Истината е проста! Всички такива места имат за цел , да наподобят Атлантида. И да служат за почит на старите богове - атлантите. Всъщност , за Атлантида ви лъжат жестоко! Прекрасно се знае , къде се намира. Но не и от вас !
  • 9 откриха също така

    4 0 Отговор
    че нидерландските жендъри преди 4000 години вече са изпозлвали стиропор