Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 14:29 3 328 19

Защо Холандия стана Нидерландия?

  • холандия-
  • нидерландия-
  • име-
  • европа-
  • смяна на името

Любопитни факти за страната на лалетата Нидерландия

Защо Холандия стана Нидерландия? - 1
Снимки: Shutterstock

Макар понякога двете имена на страната да се използват като взаимозаменяеми, Холандия престава да се използва и от 2020 г. официалното име на държавата е Нидерландия.

Холандия и Нидерландия едно и също ли е?

Не, това са две различни имена. Най-вероятно винаги сте мислили, че Холандия и Нидерландия са имената на една и съща страна, известна със сиренето Гауда, лалетата, вятърните мелници и дървените обувки. Макар десетилетия наред двете имена да се смятат за едно и също, Холандия и Нидерландия са две много различни неща. Холандия е името на провинция, а Нидерландия е името на цялата страна.

Как Холандия става синоним на Нидерландия?

Може би причината е неправилното брандиране. Най-големият град в Нидерландия и нейна столица е Амстердам, който е разположен в Северна Холандия. Тук се намират също Ротердам и Хага. Исторически този регион има най-голям принос за благосъстоянието на нацията. Затова се превръща в обичайна практика за Нидерландия да използва името на региона като синоним на цялата страна, пише actualno.com.

Тъй като повечето от 20-те милиона туристи в страната спират само в Амстердам, Нидерландия отказва да използва официално името “Холандия”, за да насърчи пътуващите и в региони извън регион Холандия, както и да затвърди името на страната като своя национална марка.

За да се “отърве” от всички препратки към името Холандия в официалните правителствени документи, Националният туристически борд създава ново лого. Предишното лого представлява оранжево лале до думата “Холандия”. Новото лого представлява стилизирано лале в буквите „NL“. Министерството на външните работи заявява, че “Новият стил е в резултат от разработена стратегия с цел по-ясно представяне на това, което Нидерландия може да предложи на света”.

Любопитни факти за Нидерландия

  • Най-високите хора

​Средната височина на мъжете в Нидерландия е 183 см, а на жените - 171 см. Според статистиката средният ръст на хората в страната се е повишил с 20 см за последните 200 години. Този факт остава загадка и причината за повишаване на ръста все още не е ясна. Някои теории приписват това на генетиката, универсалното здравеопазване, ниското социално неравенство и диета, богата на сирене и млечни продукти.

  • Най-големият износител на цветя в света

Страната е известна като “Цветният магазин на света” и то основателно. Нидерландия произвежда 80% от цветните луковици в света, а цветната индустрия съставлява над 5% от брутния вътрешен продукт на страната. Страната представлява близо 90% от общата площ на фермите за лалета в света и произвежда 4,3 милиарда луковици лалета годишно. Цветята са и сред най-големите туристически атракции на Нидерландия, които привличат хиляди туристи всяка година, за да видят красивите цветни полети.

  • В Амстердам има над 1200 моста

Красивите мостове на Амстердам са емблематични за столицата. Общият им брой е 1281, които свързват градските 165 канала. Съществуват няколко исторически моста, докато други от тях са декорирани с ярки цветя или осветени през нощта.

  • Една трета от Нидерландия е под морското равнище

Името “Нидерландия” се превежда като “ниска земя”. Не е тайна, че името идва поради факта, че е най-ниската страна в Европа.
Най-ниската точка е Zuidplaspolder - 6,7 м под морското равнище. Най-високата точка е хълма Vaalserberg - 323 м над морското равнище.

  • Нидерландия е първата страна в света, която легализира еднополовите бракове

На 1 април 2001 г. Нидерландия приема закон за легализиране на еднополовите бракове. Кметът на Амстердам бракосъчетава 4 двойки в полунощ на 1 април, с което отбелязва събитието.

  • В Нидерландия има над 1000 вятърни мелници
  • Нидерландките раждат у дома

Много жени раждат у дома Около 30% от нидерландските жени раждат сами у дома. Здравната застраховка покрива изцяло домашното раждане, но не винаги покрива болничното раждане, освен ако няма медицинска необходимост от това.

  • Морковите са оранжеви заради Нидерландия

През 10-ти век морковите били бели, лилави или светложълти. Уилям I Оранжевият помага на нидерландците да спечелят своята независимост от Испания през 17-ти век. В негова чест нидерландските фермери създават оранжевите моркови чрез “умно” отглеждане. Новият цвят става особено популярен и днес е официалният цвят на страната и на Кралското семейство.

  • Страната на велосипедите

В Нидерландия има повече велосипеди отколкото хора. Общият им брой е над 22 милиона, което прави средно по 1,3 велосипеда на човек.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДюДю

    17 2 Отговор
    Пременил се Илия, пак в тия.
  • 3 Русенец

    18 0 Отговор
    Нарича се "екзоним" - име на народ, дадено му от друг народ. Те са си Нидерландия, просто ние им казваме Холандия. И гърците си наричат държавата Хелас, а не Гърция, както и германците си наричат своята Дойчланд, а не Германия.
  • 4 Иван Вазов

    31 2 Отговор
    Някои й викат още Кокаинландия или Курволандия, но всички знаят за коя страна става дума.,.
  • 5 Читател

    11 3 Отговор
    Защото друсат за това.
  • 6 истина ти казвам

    21 8 Отговор
    Боли ма дедовеца дали Холандия ще е Нидерландияили обратното! Се са джендърляк!
  • 7 Тодор

    8 3 Отговор
    Държавата винаги се е е казвала Нидерландия.

    Коментиран от #18

  • 8 Некой си

    19 4 Отговор
    Педерландия или Наркомандия по им отива.
  • 9 провинциалист

    7 2 Отговор
    Според БНТ1 от 02,01,2020 "Целта е останалите региони да станат по-разпознаваеми и да се скъса с представата за посещения заради проституция и дрога. Властите очакват и по равномерно разпределение на туристическия поток." - т.е. "ценностите" са им дошли нанагорно.
  • 10 плюс минус

    8 2 Отговор
    Виждала съм паркове и градини с много красиви лалета - в Истанбул и в Балчик.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Лалетата са за прикриване

    11 2 Отговор
    всеки знае - в холандия се ходи на проституция и на др0га
  • 13 а колко

    14 0 Отговор
    неща пропуснахте още, ако тръгна да ги изброявам няма да ни стигнат знаците отредени в това поле за коментари, забравихте да напишете, че всяка година общинската служба по чистота, изважда от каналите на Амстердам десетки хиляди потопени велосипеди/ излиза безплатно да го потопиш, вместо да го предадеш за скрап, срещу заплащане от твоя страна/, в широкия център на Амстердам вони на канабис та се не трае, на всеки ъгъл има паравани с писоари и тоалетни чинии за облекчаване на мъже и жени напълно безплатни, като съдържанието им се излива в каналите както през 15 век, не можеш да платиш никъде в брой, само с карта, по фасадите на странните им островърхи къщички наредени като домино без никаква пролука между тях в подпокривното пространство можеш да забележиш едни огромни куки откъде си свалят и качват мебелите с помощта на импровизиран хаспел с макара и въже тип развит социализъм строеж на вила на село през 1970г., развита железопътна мрежа с модерни и луксозни композиции, минаващи често през задните дворове на спретнатите им къщички, много често вместо с керемиди покрити с нещо като слама или сено, и още много неща които правят впечатление на източния европеец, но няма да ни стигне полето да се описват в детайли.
  • 14 Гост

    9 0 Отговор
    Лалетата са пренесени от Мала Азия в Европа през 16 век.
  • 15 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    8 0 Отговор
    Всички свързваха името Холандия с червени фенери, проститутки и наркотици,
    затова си го смениха, даже министър-председателят им го каза това...
  • 16 Жоро

    10 0 Отговор
    Живея в това блато от 6г - смениха името най-вече за да се избегне асоциацията с нароктиците и проституцията. Иначе държавата е много разделена - имаш оранжевия богат протестантски Рандщат (триъгълника междъ Амс-Рот-Утрехт), бедния католически земеделски Юг (под "трите реки" - Мас, Вал и Линхе) който си е исторически Фландрия, блатна Фризия и де-факто немския беден Изток...опс забравих лъжливия Лимбург. Но света познава само Рандщата, който е провинция Холандия - не е чувал за Цволе, Наймехен или Тилбург (и няма и какво да чуе де) ... страната си има някои плюсове но много и сериозни минуси. Почти не познавам българи които да са доволни от живота си тук.
  • 17 крокодил

    6 0 Отговор
    по селата е добре но в градовете особено Амстердам е идеалното место за всички луди обратни ,бандити и жени с леко поведение ограничението на скороста е 30 км чофиорите са недоволни но власта прави допитване до колоездачи и пешеходци и казва че 2/3 са доволни а трева се пуши 24 часа без проблем ченгетата са вежливи докато ти неси агресивен има граница после ядеш дървото наемите за боксуниера са около 700-1000 евро цената за 75 кв апартамент в центъра е почти 900 000 евро заплатите 13 евро бруто минимална
  • 18 ганю

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тодор":

    правилното е Фландрия
  • 19 Гунчо

    3 0 Отговор
    Събинке, да беше поне погледнала Уикипедия. Няма "Уилям I Оранжевият" - на български е прието да се използва "Вилхелм Орански". В твойто град май нема библиотеки с исторически книжки?