Last news in Fakti

6 Юли, 2022 13:18 1 273 3

Украинска художничка вдъхнови новата колекция на Dior

  • нова колекция-
  • седмица на модата в париж-
  • dior-
  • украинска художничка-
  • вдъхновение

Бродирана картина на Дървото на живота възроди фолклорните елементи в новата колекция висша мода

Украинска художничка вдъхнови новата колекция на Dior - 1
Снимка: БГНЕС

Новата колекция на Модна къща Christian Dior пожъна овации във френската столица в понеделник в рамките на Парижката седмица на модата (4-7 юли). Юли традиционно е месецът на ревютата висша мода, в които тази година 29 стилисти представят своите колекции за сезона есен-зима 2022-2023. Дефилетата Haute Couture откриха вчера със своите инвенции именно Christian Dior и Schiaparelli.

В колекцията на Dior символична нишка свързва различни култури, традиции и занаятчийски умения. В тоалетите, проектирани от дизайнерката Мария Грация Киури, творчески директор на марката, за пореден път е отразено желанието ѝ да постави в диалог изкуството със занаятчийството, с ръчната изработка. Като отправна точка за създаването на колекцията е послужила творба на украинската художничка Олеся Трофименко, която обединва живопис и бродерия като символ на връзката между земята и небето, за да нарисува картина на Дървото на живота. „Цялото ревю е разговор между различни култури и традиции. Не бива да се затваряме в идеята за една-единствена идентичност, това е плашещо. Диалогът е всичко, именно способността за диалог създава открития“, заяви Киури по време на пресконференцията за модния спектакъл.

Колекцията е изключително луксозна, но в същото време носима, тоалетите са с мека кройка, реалзирани от ръчно изработени скъпи тъкани. Дрехите сякаш носят усещане за памет, те са вечни и извън конкретното време, като могат винаги да бъдат постоянна част в личния гардероб на който може да си ги позволи…

Още от 2020 г. колекциите на Dior са силно повлияни от фолклора, от земята, от корените. Как може светът на висшата мода да върви в тази посока, след като в мазовото съзнание „фолклор“ се римува с „простота“?! Истината е, че народната традиция пази сложни и креативни техники за изработка, които са били загърбени от световните дизайнери твърде дълго. Днес Мария Грация Киури ги изважда наяве отново, използва ги активно, дори ги възвеличава. И резултатът както винаги е впечатляващ.

Централно място в дрехите от колекцията имат бродериите с памучни, копринени конци или въжена корда върху материи от памук, вълнен креп, коприна и кашмир в светли или пастелни цветове, както и тъкани, изработени по техниката пачуърк.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    3 3 Отговор
    Хайде сега и тази ,Мария Грация ще съсипе Диор дано по скоро я заменят с някой наистина талантлив дизайнер.От как е дошла няма много митични модели чанта ,обувки ,боти първата и колекция ок .,после спрях да пазарувам конкуренция бол .Рокли тип нощница,стават за някой държави като Мароко.....не и в Европа
    Украинска художничка вдъхнови новата колекция на Диор -ай нема нужда уеш ,няма място в моя дресинг
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "ДА ИЗМЭТЕМ харвардския ГАЛОSHHH":

    Ами виж я и нея самата Мария Грация Кюри на какво изглежда , хипер неглиже и това е човек който представя колекция от световна величина .Боже мили,господин Диор ако вижда от горе сигурно е в депресия милия ,сандалите за плаж много си "пасват"по крехката и талия и костюм на Мария дори и Демна Гвасалия /balenciaga/и е завидил за подбора .Няма нищо женствено само сандалите и за тях не съм сигурна не ги виждам добре