Last news in Fakti

23 Юли, 2022 20:07 1 356 7

Продадоха 400-годишна книга на Шекспир за над 2 млн. долара

  • уилям шекспир-
  • сборник-
  • книга

Сборникът е бил съставен от съвременниците на Шекспир Джон Хемингс и Хенри Кондел, които го пуснали 7 години след смъртта му

Продадоха 400-годишна книга на Шекспир за над 2 млн. долара - 1
Снимкa: Shutterstock

Почти 400-годишна книга, позната като „Първото фолио“ на Шекспир, беше продадена за 2,4 милиона долара на търг на аукционна къща „Сотбис“ в Ню Йорк, съобщи Independent . Томът, озаглавен Mr. William Shakespeare's Comedies, Histories, & Tragedies („Комедии, истории и трагедии на г-н Уилям Шекспир“), е отпечатан през 1623 г. и съдържа 36 от общо 39 пиеси на великия поет и драматург от Стратфорд на Ейвън. Сред тях са 18 пиеси, чийто оригинален текст се открива единствено в този сборник – „Макбет“, „Бурята“, „Дванайсета нощ“, „Юлий Цезар“, „Антоний и Клеопатра“, „Укротяване на опърничавата“, „Всичко е добре, щом свършва добре“ и др.

Според специалистите от 750 издадени екземпляра от книгата до днес са оцелели само 232. Повечето от тях се съхраняват в различни библиотеки и музеи по света; частна собственост са едва около 20, включително и продаденият вчера.

Сборникът е бил съставен от съвременниците на Шекспир Джон Хемингс и Хенри Кондел, които го пуснали 7 години след смъртта му. Двамата са били партньори на Барда в Кралската актьорска компания

Наред с Библията на крал Джеймс, Първото фолио на Шекспир се смята за „най-значимото произведение в английската литература“, коментира BBC. Това го прави особено желано от колекционерите. Изданието включва още портрет гравюра на автора, както и поетични посвещения от Бен Джонсън и други колеги от епохата.

Специалистите на Sotheby’s твърдят, че продаденото копие първоначално е било собственост на шотландска фамилия, която го е придобила през 17-и век. Екземплярът носи следи от бележки и драскулки, правени по страниците от членовете на семейството. „Това ни напомня, че той е жива част от човешката история, уловила начините, по които поколения ценители на Шекспир са били вдъхновявани от Барда“, заявява Ричард Остин, представител на аукционната къща.

Това не е първият случай, когато копие от Фолиото се продава за седемцифрена сума, и дори не представлява рекорд. През 2003 г. друг екземпляр от него е бил закупен за повече от 3 милиона долара.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ку-ку

    10 2 Отговор
    Как пък не се намери някой роден "бизнесмен" да закупи подобен шедьовър, а не само S- класи и инвестиции в силиконови кратуни... 🤔

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 РЕАЛИСТ

    2 8 Отговор
    Само дето никой не е видял ръкопис на Шекспир. Спорно е дори, дали е бил грамотен. Забогатял е от търговия с наркотици, а кой наистина е писал шедьоврите в загадка. Има и филм на тази тема.

    Коментиран от #5

  • 4 Ами телефонната палата?

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ку-ку":

    Васил Божков нали цял музей щеше да отвори..!
  • 5 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    Няма пазарна стойност ,този човек е най голямата енимгма след Исус ,който е стъпвал по земята .Няма доказателства и нещо конкретно само хипотези.Или си е сменил името и пола както сега в наше време правят ,модерните джендъри ,явно е стара практика от оно време.Не знам защо имаш минуси ?
    Виж ако беше картина нещо доказано от реален човек например най-скъпата картина в света - "Спасителят на света", нарисувана от Леонардо да Винчи - беше купена от Мохамед бин Салман за 450 милиона долара .Още не разбирам защо му е ,и защо се отнема правото на хората да я гледат в музей ?И плюс неговата религия ,сигурно я държи на тъмно в някой стая трезор.

    Коментиран от #6

  • 6 тук там

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    "Спасителят на света" е същото, което говориш и за Шекспир, няма категорични доказателства, че е на Леонардо, а само "едни експерти изведнъж, решили и казали" ? И да арабина имал дал 450 мил. и я държи.....на яхтата си ;)
    Ако бяха 100% сигурни, че наистина е на Леонардо никога арабин нямаше да я вземе!
    Това си е класическо "ужилване"! ;)

    Коментиран от #7

  • 7 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "тук там":

    Точно напротив ,стана грешка или специалисти без диплом,или прибраха хубави пари за копие .Леонардо е специален, чела съм много за него,често е изпадал в депресия и не е завършвал творбите си ....Тук е същата работа ,рисунката е довършена от друг човек може би ..... Леонардо в края на годините си има парализа на дясната ръка но продължава да работи?Има послание като един папирус в Ватикана който от после стана ясно че не е оригинал ...А Шекспир боффф тази личност офффф .Явно пропускаш че Леонардо умира в Франция ,тук знаят повече за него и стана нещо с тази картина ,много ме яд си умирам от мъка не можах да я видя с очите си ,за теб може да е смешно ,за мен е гояма футболна драма ,природна катастрофа си отида от земята с отворени очи .